Ποιο είναι το ετήσιο κόστος για ένα αυτοκίνητο στη Γερμανία;

Η οδήγηση ενός αυτοκινήτου είναι δαπανηρή στη Γερμανία: κόστος απόκτησης του οχήματος, ασφάλιση, βενζίνη. Ωστόσο, πολλοί οδηγοί υποτιμούν το κόστος. Μια μελέτη θέλει τώρα να διαπιστώσει πόσο μεγάλη οικονομική επιβάρυνση είναι στην πραγματικότητα ένα αυτοκίνητο για το ευρύ κοινό.

Πρόκειται για ένα τρομακτικό στοιχείο που ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Linnaeus στη μελέτη τους.

Το πραγματικό κόστος της οδήγησης ενός αυτοκινήτου είναι στην πραγματικότητα σημαντικά υψηλότερο από ό,τι γενικά θεωρείται.

Η μελέτη δείχνει: Κάθε αυτοκίνητο κοστίζει στο ευρύ κοινό 5000 ευρώ ετησίως

Εάν, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων εκτιμούν ότι το κόστος αγοράς, συντήρησης, καυσίμων, φόρων και τελών είναι περίπου 221 ευρώ το μήνα χαμηλότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, η μελέτη του Πανεπιστημίου Linnaeus από τη Σουηδία παρέχει ακόμη πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο εξειδικευμένο περιοδικό Ecological Economics, η ομάδα γύρω από τον ερευνητή κινητικότητας Stefan Gössling υπολόγισε το συνολικό κόστος τριών τύπων αυτοκινήτων:

  • Ένα μικρό αυτοκίνητο (Opel Corsa),
  • ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας compact (VW Golf),
  • και ένα SUV (Mercedes GLC).

Το αυτοκίνητο είναι “ένα από τα πιο ακριβά καταναλωτικά αγαθά”, εξηγούν οι ερευνητές στην περίληψή τους.

Υποθέτοντας μια υποθετική ωφέλιμη ζωή 50 ετών και μια “τυπική για τη Γερμανία” χιλιομετρική απόσταση 15.000 χιλιομέτρων ετησίως, υπολόγισαν ότι το συνολικό κόστος για ένα μικρό αυτοκίνητο θα ήταν περίπου 12.000 ευρώ ετησίως, για ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας compact 13.071 ευρώ ετησίως και για ένα SUV ακόμη και το ιλιγγιώδες ποσό των 19.136 ευρώ ετησίως.

Αυτοκίνητα που δεν είναι πλέον προσιτά

Η μελέτη λαμβάνει υπόψη συνολικά 23 παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για άδειες οδήγησης, τέλη στάθμευσης και διόδια, χρόνους αναμονής σε μποτιλιαρίσματα ή σε πάρκινγκ.

Ορισμένα από αυτά τα έξοδα βαρύνουν το ευρύ κοινό – ακόμη και αν κάποιοι από αυτούς δεν έχουν αυτοκίνητο.

Ωστόσο, μια κρίσιμη παραδοχή και ένας αστάθμητος παράγοντας στον υπολογισμό της μελέτης συνίσταται σε παράγοντες που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν – για παράδειγμα, το κόστος που προκύπτει κατά την αναμονή σε μποτιλιαρίσματα.

Αυτό θεωρήθηκε από τους επιστήμονες ως χαμένος χρόνος εργασίας και υπολογίστηκε σε 555 ευρώ ανά αυτοκίνητο και έτος.

Και το κόστος, όπως η ηχορύπανση, η ατμοσφαιρική ρύπανση ή η επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, δεν μπορεί επίσης να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Ένα συμπέρασμα της μελέτης: αν αυτά τα εξωτερικά κόστη προστεθούν επίσης στην τιμή αγοράς του οχήματος, ακόμη και ένα μικρό αυτοκίνητο θα ήταν προσιτό μόνο για τους πάμπλουτους – ένα Opel Corsa θα κόστιζε έτσι περίπου 599.082 ευρώ.

Για μια Mercedes GLC, η τιμή θα ήταν ακόμη και σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ – περίπου “το καθαρό εισόδημα ζωής ενός ανειδίκευτου εργάτη”, σύμφωνα με τους ερευνητές.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης