Βαυαρία: Δικαστήριο έκρινε παράνομη την επιβολή καραντίνας!

Βέλγιο: Καραντίνα 21 ημερών για κρούσματα με ευλογιά των πιθήκων

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Corona, όποιος εισερχόταν στη Βαυαρία από περιοχή κινδύνου τέθηκε προσωρινά σε καραντίνα για δέκα ημέρες. Το διοικητικό δικαστήριο της Βαυαρίας κήρυξε τώρα αναδρομικά άκυρη τη ρύθμιση αυτή. Οι λόγοι είναι οι εξής…

Το Βαυαρικό Διοικητικό Δικαστήριο κήρυξε άκυρες τις προσωρινά ισχύουσες ρυθμίσεις του κρατιδίου για την καραντίνα μετά την είσοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η είσοδος από περιοχή κινδύνου δεν είναι καταρχήν κατάλληλη για να δικαιολογήσει την υποψία μόλυνσης που απαιτείται για την επιβολή καραντίνας σύμφωνα με τον νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις, δήλωσε εκπρόσωπος σχετικά με την απόφαση στο Μόναχο την Τετάρτη.

Δεκαήμερη καραντίνα μετά την είσοδο από την περιοχή κινδύνου Corona

Το βαυαρικό διάταγμα, το οποίο κηρύχθηκε άκυρο, εκδόθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2020.

Προέβλεπε ότι τα άτομα που εισέρχονται στη Βαυαρία και είχαν βρεθεί σε περιοχή κινδύνου Corona εντός δέκα ημερών πριν από την είσοδο πρέπει να τεθούν σε καραντίνα για δέκα ημέρες αμέσως μετά την είσοδο.

Το δικαστήριο στήριξε την απόφασή του στο γεγονός ότι για την υποψία μόλυνσης θα απαιτούνταν σαφή συμπτώματα και αντίστοιχο ιατρικό ιστορικό ή επαφή με μολυσμένο άτομο, όπως ήταν η βάση του διατάγματος.

Ωστόσο, το διάταγμα ήταν επίσης άκυρο διότι η αναφορά στην τρέχουσα δημοσίευση του Ινστιτούτου Robert Koch, η οποία ήταν καθοριστική για τον χαρακτηρισμό ως περιοχής κινδύνου, παραβίαζε την αρχή του κράτους δικαίου.

Κατά τον χρόνο έκδοσης του διατάγματος δεν υπήρχε νομική βάση για τον νομικά αποτελεσματικό χαρακτηρισμό περιοχών κινδύνου.

Ζευγάρι βλέπει άνιση μεταχείριση με τις εγχώριες περιοχές κινδύνου

Ένα παντρεμένο ζευγάρι από το Μόναχο, το οποίο είχε προγραμματίσει ένα ταξίδι σε μια περιοχή που είχε χαρακτηριστεί ως περιοχή κινδύνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχε καταθέσει καταγγελία κατά του κανονισμού.

Καθοριστικός παράγοντας για τον χαρακτηρισμό ως περιοχή κινδύνου ήταν η αντίστοιχη τρέχουσα δημοσίευση του Ινστιτούτου Robert Koch.

Κατά την άποψή τους, η καραντίνα εισόδου περιόριζε τις ελευθερίες τους.

Επιπλέον, επέκριναν την άνιση μεταχείριση με τις εγχώριες περιοχές κινδύνου. Εκείνη την εποχή, η Βαυαρία είχε υψηλότερη επταήμερη επίπτωση από πολλές αλλοδαπές περιοχές κινδύνου.

Η κατάταξη ως περιοχή κινδύνου ήταν επομένως αδιαφανής και μη κατανοητή, υποστήριξαν.

Η απόφαση δεν είναι ακόμη νομικά δεσμευτική. Λόγω της θεμελιώδους σημασίας της υπόθεσης, το δικαστήριο επέτρεψε την άσκηση έφεσης στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Λειψίας.

Το υπουργείο αναφέρεται στη συμφωνία της ΕΕ

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στο Μόναχο εξήγησε ότι η απαίτηση καραντίνας είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Στην τεταμένη κατάσταση πανδημίας το χειμώνα του 2020/2021, ήταν σημαντικό στοιχείο για την προστασία της ζωής και της υγείας του πληθυσμού από τους κινδύνους του κοροναϊού.

Το υπουργείο θέλει τώρα να εξετάσει προσεκτικά τη γραπτή απόφαση. Προς το παρόν, δεν προχώρησε σε συγκεκριμένη ανακοίνωση για αναθεώρηση.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης