Βερολίνο: Πως να προπαραγγείλετε το εισιτήριο των 49 ευρώ;

Η εταιρεία μεταφορών του Βερολίνου BVG ξεκίνησε την προπώληση του εισιτηρίου των 49 ευρώ, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Μάιο. Αλλά πώς μπορείτε να αποκτήσετε ένα τέτοιο εισιτήριο – και αξίζει τον κόπο; Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Από τότε που οι υπουργοί Μεταφορών συμφώνησαν να ξεκινήσει η νέα μηνιαία προσφορά ταξιδιού, οι πελάτες στη Γερμανία περιμένουν υπομονετικά την ευκαιρία τους να το αγοράσουν – και για όσους βρίσκονται στο Βερολίνο, η αναμονή έχει πλέον τελειώσει.

Τη Δευτέρα, η εταιρεία μεταφορών BVG ανακοίνωσε ότι το οικονομικό μηνιαίο εισιτήριο ξεκίνησε να πωλείται στην περιοχή Βερολίνου-Βρανδεμβούργου.

Από αυτή την εβδομάδα, οι υφιστάμενοι πελάτες θα μπορούν να αλλάξουν τα υπάρχοντα Abos (συνδρομές) τους με το εισιτήριο των 49 ευρώ, ενώ οι νέοι πελάτες θα έχουν την ευκαιρία να εγγραφούν για ένα δικό τους Abo.

Όμως, με τη διαφορά τιμής μεταξύ του λεγόμενου Deutschlandticket και άλλων τύπων μηνιαίων Abos να είναι σχετικά μικρή, κάποιοι αναρωτιούνται αν πρέπει τελικά να προχωρήσουν στην αλλαγή.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για να αποκτήσετε το εισιτήριο των 49 ευρώ στο Βερολίνο.

Έχω ήδη ένα Abo. Θα αλλάξει αυτόματα;

Όχι στις περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με την BVG. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι – σε αντίθεση με το εισιτήριο των 9 ευρώ που ίσχυε για τρεις μήνες το περασμένο καλοκαίρι – το ερώτημα αν το εισιτήριο των 49 ευρώ είναι μια βελτιωμένη προσφορά είναι λιγότερο ξεκάθαρο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα 49 ευρώ θα είναι φθηνότερα από αυτά που πληρώνουν σήμερα οι πολίτες για το Abo.

Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, θα περιλαμβάνονται και άλλες υπηρεσίες που δεν προσφέρονται με το εισιτήριο των 49 ευρώ.

Ένα βασικό παράδειγμα είναι το λεγόμενο Umweltticket – ή εισιτήριο περιβάλλοντος – το οποίο κοστίζει 66,90 € το μήνα στις ζώνες Α και Β.

Σε αντίθεση με το Deutschlandticket, αυτό το εισιτήριο δεν είναι προσωποποιημένο – έτσι ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιούν πολλά άτομα – και επιτρέπει επίσης στους κατόχους του εισιτηρίου να φέρνουν μαζί τους άτομα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων, η BVG εκτιμά ότι περίπου το 30-40% των πελατών θα παραμείνουν στο Umweltticket αντί να το αλλάξουν.

Πώς ξέρω λοιπόν ποιο είναι το καλύτερο εισιτήριο;

Ως πρώτο βήμα για το λανσάρισμα του Deutschlandticket, η BVG σχεδιάζει να αποστείλει επιστολή σε όλους τους υφιστάμενους πελάτες, στην οποία θα περιγράφονται οι διαφορές μεταξύ του υφιστάμενου Abo και του εισιτηρίου των 49 ευρώ.

Στη συνέχεια, οι πελάτες θα μπορούν να εκτιμήσουν αν θέλουν να μεταβούν στο νέο εισιτήριο ή να παραμείνουν στο σημερινό τους Abo. Εάν επιλέξουν να αλλάξουν, στην επιστολή θα περιλαμβάνονται οδηγίες για την αλλαγή αυτή.

Όσοι έχουν πληρώσει ετήσιο εισιτήριο θα έχουν ειδικό δικαίωμα καταγγελίας και θα μπορούν να τους επιστραφεί η διαφορά τιμής μεταξύ του υφιστάμενου Abo και του εισιτηρίου των 49 ευρώ.

Διαφορετικά, οι κάτοχοι μηνιαίου Abo θα δουν απλώς ένα διαφορετικό ποσό να αφαιρείται από τον λογαριασμό τους από τον Μάιο.

Εάν οι πελάτες δεν κάνουν τίποτα, η τρέχουσα συνδρομή τους θα συνεχιστεί απλώς κανονικά μετά την κυκλοφορία του εισιτηρίου των 49 ευρώ – αν και θα μπορούν να το αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

Μια εξαίρεση θα αποτελέσουν οι κάτοχοι του εισιτηρίου Abo 65Plus για ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με την BVG, οι κάτοχοι αυτού του τύπου Abo θα μεταφερθούν αυτόματα στο εισιτήριο των 49 ευρώ, καθώς αυτό προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σε χαμηλότερη τιμή.

Και τι γίνεται με τους νέους πελάτες στο Βερολίνο;

Οι νέοι πελάτες μπορούν να κάνουν τη νέα τους συνδρομή ηλεκτρονικά μέσω του ιστότοπου της BVG ή καλώντας τη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών.

Ο φορέας μεταφορών έχει προφανώς προσλάβει επιπλέον προσωπικό στο τηλεφωνικό κέντρο για να αντιμετωπίσει τον αναμενόμενο φόρτο εργασίας.

Μπορείτε να επιλέξετε να αποκτήσετε το εισιτήριό σας είτε ως εισιτήριο στο κινητό είτε ως chipcard, ενώ οι συνδρομές μπορούν να ακυρωθούν σε κυλιόμενη μηνιαία βάση.

Η BVG προσφέρει επί του παρόντος ένα κουπόνι για την υπηρεσία μοτοσυκλετών, ταξί και κοινής χρήσης αυτοκινήτων Jelbi, εάν επιλέξετε να προμηθευτείτε εισιτήριο κινητού αντί για κάρτα chipcard.

Αν θέλετε να σταθμίσετε τις επιλογές σας πριν υπογράψετε, η BVG έχει συντάξει ένα συγκριτικό διάγραμμα (στα γερμανικά) με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε τύπου Abo.

Μπορείτε να τον βρείτε μεταβαίνοντας στο κάτω μέρος της σελίδας εδώ.

Τα εισιτήρια δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στους σταθμούς S-Bahn, αλλά αυτό θα εφαρμοστεί όταν η Deutsche Bahn ξεκινήσει την προπώληση εισιτηρίων στις 3 Απριλίου, σύμφωνα με την BVG.

Τι συμβαίνει με το εισιτήριο των 29 ευρώ;

Το εισιτήριο των 29 ευρώ εισήχθη στο Βερολίνο προκειμένου να καλυφθεί το κενό μεταξύ της λήξης του εισιτηρίου των 9 ευρώ το περασμένο καλοκαίρι και της κυκλοφορίας του νέου εισιτηρίου των 49 ευρώ φέτος.

Αρχικά επρόκειτο να λήξει τον Ιανουάριο, αλλά έκτοτε παρατάθηκε μέχρι το τέλος Απριλίου – λίγο πριν από την έναρξη της νέας μηνιαίας προσφοράς.

Εκτός αν η Γερουσία του Βερολίνου αποφασίσει να το παρατείνει και πάλι ως περιφερειακή εναλλακτική λύση για το εθνικό εισιτήριο των 49 ευρώ, είναι πιθανό ότι αυτό θα είναι το τέλος του εισιτηρίου των 29 ευρώ – αν και αυτό μπορεί να καταλήξει να αποτελέσει σημείο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών συνασπισμού για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της πόλης μετά τις εκλογές του κρατιδίου νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι άνθρωποι με εισιτήριο 29 ευρώ θα μεταβούν πιθανότατα αυτόματα στο εισιτήριο 49 ευρώ, εάν δεν ακυρώσουν τη συνδρομή τους πριν από το τέλος Απριλίου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.