Ακυρώθηκε ο κανονισμός 2G στο λιανικό εμπόριο της Βαυαρίας

Το διοικητικό δικαστήριο της Βαυαρίας ανέτρεψε τον περιορισμό πρόσβασης σε καταστήματα λιανικής πώλησης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 2G στο λιανικό εμπόριο αναστέλλεται πλήρως.

Το Διοικητικό Δικαστήριο της Βαυαρίας (BayVGH) ανέστειλε προσωρινά τον περιορισμό της πρόσβασης σε καταστήματα λιανικής πώλησης για εμβολιασμένα και αναρρωμένα άτομα (2G). Οι δικαστές έκαναν δεκτή την επείγουσα αίτηση μιας ιδιοκτήτριας ενός καταστήματος φωτιστικών από την περιοχή του Freising.

Ο βαυαρικός κανονισμός δεν είναι αρκετά σαφής

Στο τέλος του έτους, το Διοικητικό Δικαστήριο είχε ήδη διευκρινίσει ότι ο κανόνας 2G δεν μπορούσε να εφαρμοστεί στα καταστήματα ενδυμάτων στη Βαυαρία, καθώς αυτά εξυπηρετούν την “κάλυψη καθημερινών αναγκών” όπως τα βιβλιοπωλεία ή τα ανθοπωλεία.

Ήδη πριν από τα Χριστούγεννα, τα καταστήματα παιχνιδιών είχαν τη δυνατότητα να κατεβάσουν τις πινακίδες που ανέγραφαν τον κανονισμό πρόσβασης 2G.

Τώρα οι δικαστές ανέτρεψαν ολόκληρο τον κανονισμό: Είναι γεγονός ότι θεωρούν επαρκή νομική βάση για τους περιορισμούς των 2G στο λιανικό εμπόριο τον νόμο περί προστασίας από τις λοιμώξεις.

Ωστόσο, ο βαυαρικός κανονισμός πρέπει να αναφέρει με σαφήνεια σε ποια καταστήματα εφαρμόζεται συγκεκριμένα ο κανονισμός.

Οι βαυαρικοί κανονισμοί δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις αυτές: ο κατάλογος των εξαιρέσεων δεν ήταν πλήρης και τα καταστήματα με “μικτά είδη” αντιμετωπίζονταν με ασυνέπεια. Δεν υπάρχει δικαίωμα έφεσης κατά της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Η Βαυαρία αναστέλλει πλήρως το 2G στο λιανικό εμπόριο

Ο Florian Herrmann, επικεφαλής της κρατικής καγκελαρίας, ανακοίνωσε ότι η Βαυαρία θα αναστείλει πλήρως την εφαρμογή του 2G στο λιανικό εμπόριο και θα εξασφαλίσει έτσι μια “γρήγορη και εφαρμόσιμη εφαρμογή” της απόφασης.

Με την εισαγωγή του κανόνα 2G στο εμπόριο πέρυσι, η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας είχε εφαρμόσει μια απόφαση της Διάσκεψης των πρωθυπουργών.

“Λόγω των δυσκολιών οριοθέτησης που έχουν προκύψει, η ρύθμιση όπως στα σούπερ μάρκετ είναι πλέον η απλούστερη εναλλακτική λύση”, δήλωσε ο πολιτικός του CSU. Πρόσθεσε: “Η απαίτηση χρήσης μάσκας FFP2 στα καταστήματα εξακολουθεί να ισχύει και να προσφέρει προστασία”.

Ο υπουργός Οικονομίας Hubert Aiwanger εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

“Το λιανικό εμπόριο ζητούσε αυτή τη χαλάρωση εδώ και καιρό, καθώς δεν υπήρχε ιδιαίτερος κίνδυνος μόλυνσης στο λιανικό εμπόριο λόγω των μασκών FFP2”, δήλωσε στην “Passauer Neue Presse”. Για το εμπόριο, θα ήταν μια ανακούφιση να μπορεί να εργάζεται χωρίς τον κανονισμό 2G στο μέλλον.

Η ενάγουσα κατήγγειλε παραβίαση της επαγγελματικής ελευθερίας

Εκπρόσωπος της κρατικής καγκελαρίας δήλωσε ότι η αναστολή θα ισχύσει αμέσως. Η τροποποίηση του κανονισμού δεν είναι απαραίτητη.

Σύμφωνα με το 15ο βαυαρικό διάταγμα για τα μέτρα προστασίας από τις λοιμώξεις, η πρόσβαση στο λιανικό εμπόριο μπορεί να επιτραπεί μόνο σε αναρρώσαντες και εμβολιασμένους.

Εξαιρούνται τα καταστήματα που καλύπτουν καθημερινές ανάγκες. Αυτή η καθημερινή ανάγκη προσδιορίζεται στο διάταγμα με έναν κατάλογο παραδειγμάτων, όπως για παράδειγμα καταστήματα καλλυντικών, φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων.

Η προσφεύγουσα θεώρησε αυτό ως παραβίαση της επαγγελματικής της ελευθερίας και της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

Στην Κάτω Σαξονία, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του Lüneburg είχε επίσης ανατρέψει τον κανόνα 2G για το λιανικό εμπόριο στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο δικηγόρος της ενάγουσας από την περιοχή του Freising, Claus Pinkerneil, δήλωσε ότι η πελάτισσά του χάρηκε πολύ με την απόφαση του Βαυαρικού Διοικητικού Δικαστηρίου και που πλέον υπάρχει νομική σαφήνεια.

Εμπορική ένωση της Βαυαρίας επικρίνει τον κανονισμό 2G

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Βαυαρίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το τέλος του κανόνα 2G στα καταστήματα. “Ελπίζουμε ότι έτσι το θέμα θα τεθεί οριστικά εκτός συζήτησης”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Bernd Ohlmann.

Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου ήταν αναμενόμενη από πολλούς εμπόρους λιανικής πώλησης, είπε. “Τώρα έχουμε σαφήνεια.”

Ο Ohlmann κατήγγειλε ότι ο κανόνας 2G που διέταξε η κυβέρνηση “συνέβαλε στην καταστροφή των χριστουγεννιάτικων επιχειρήσεων” για τους εμπόρους λιανικής πώλησης.

Είπε ότι ο περιορισμός πρόσβασης δεν έκανε τους αρνητές του εμβολιασμού να εμβολιαστούν, οι οποίοι ψώνισαν μέσω διαδικτύου – όπως και πολλοί εμβολιασμένοι που είχαν αποτραπεί από τις ουρές μπροστά από τους ελέγχους στα καταστήματα.

IHK Μονάχου: Η απόφαση δημιουργεί σαφήνεια

Ο διευθύνων σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Μονάχου και της Άνω Βαυαρίας, Manfred Gößl, εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το τέλος του κανονισμού 2G στο βαυαρικό εμπόριο. Αυτό δημιουργεί σαφήνεια.

Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου επιβεβαιώνει την εκτίμηση του IHK “ότι οι κανόνες που βασίζονται σε οριοθετήσεις της ποικιλίας στο λιανικό εμπόριο αντιβαίνουν στην αρχή της ίσης μεταχείρισης και δεν είναι ούτε δίκαιοι ούτε εφαρμόσιμοι”.

Οι υποχρεωτικές μάσκες FFP2 και οι κανονισμοί απόστασης είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικά μέσα με τα οποία μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης στο λιανικό εμπόριο.

“Ταυτόχρονα, αυτή η λύση επιβαρύνει τους λιανοπωλητές και τους πελάτες σημαντικά λιγότερο από τους ελέγχους 2G που ήταν απαραίτητοι μέχρι σήμερα”, τόνισε ο Gößl.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.