Αλλαγές στα ταμεία ασφάλισης ασθενείας στη Γερμανία

Με την αλλαγή του έτους, μεγάλος αριθμός ταμείων υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας θα αυξήσει τα ποσοστά των εισφορών του.

Αυτός είναι ένας λόγος που πολλοί ασθενείς αναζητούν μια φθηνότερη ασφαλιστική εταιρεία. Απαντήσεις στις πιο σημαντικές ερωτήσεις.

Όλα τα άτομα με υποχρεωτική ασφάλιση υγείας μπορούν να επιλέξουν οποιοδήποτε ταμείο υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας. Η ηλικία, το εισόδημα ή η ασθένεια δεν έχουν σημασία.

Ωστόσο, πολλά ερωτήματα παραμένουν.

Μπορεί κανείς να αλλάξει το ταμείο ασφάλισής του στη Γερμανία;

Ισχύει η λεγόμενη συμβατική υποχρέωση: κάθε ταμείο ασφάλισης υγείας πρέπει να δέχεται όλους όσοι έχουν το δικαίωμα να συνάψουν υποχρεωτική ασφάλιση.

Ωστόσο, είναι πολύ πιο δύσκολη η αλλαγή εντός της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας ή από την ιδιωτική ασφάλιση στην υποχρεωτική ασφάλιση υγείας (GKV) απ’ ό,τι η αλλαγή εντός του GKV.

Πρέπει να διαγραφώ από την παλιά μου ασφαλιστική εταιρεία;

Όχι. Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι είναι να αναζητήσουν ένα ταμείο ασφάλισης υγείας που πιστεύουν ότι τους ταιριάζει.

Απλώς πρέπει να εγγραφούν σε αυτό. Αυτό είναι όλο. Το νέο ταμείο θα αναλάβει την επανεγγραφή.

** Έχετε απορίες ή ψάχνετε φθηνότερη ασφαλιστική εταιρεία; Το GRland.info συνεργάζεται με τους καλύτερους Έλληνες ασφαλιστές στη Γερμανία και σας παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα! Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: info@grland.info

Πρέπει να ενημερώσω τον εργοδότη μου;

Τα Κέντρα Συμβουλευτικής Καταναλωτών συνιστούν να ενημερώνετε τον εργοδότη σας για την αλλαγή ασφαλιστικού ταμείου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εισφορά αφαιρείται από τον ακαθάριστο μισθό που μεταφέρει ο εργοδότης.

Πρέπει να παραμείνω σε ένα ταμείο ασφάλισης υγείας για ορισμένο χρονικό διάστημα;

Κατ’ αρχήν, οι ασθενείς της SHI πρέπει να παραμείνουν σε ένα ταμείο για τουλάχιστον ένα έτος προτού αναζητήσουν νέο ταμείο.

Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση: εάν ένα ταμείο αυξήσει το ποσοστό εισφορών του, οι ασφαλισμένοι έχουν ειδικό δικαίωμα καταγγελίας.

Ποιες προθεσμίες ισχύουν;

Η ακύρωση ισχύει στο τέλος του μήνα και τίθεται σε ισχύ δύο μήνες αργότερα.

Εάν αναζητάτε νέα ασφαλιστική εταιρεία τον Ιανουάριο επειδή η παλιά σας ασφαλιστική εταιρεία αυξάνει την εισφορά της στην αλλαγή του έτους, μπορείτε να ενταχθείτε στη νέα σας ασφαλιστική εταιρεία την 1η Απριλίου και να πληρώσετε ενδεχομένως χαμηλότερη εισφορά.

Πώς μπορώ να ενημερωθώ για την αύξηση των ασφαλίστρων στο ασφαλιστικό μου ταμείο;

Κανονικά, οι ασφαλιστικές εταιρείες πρέπει να ενημερώνουν τους ασφαλισμένους τους με επιστολή όταν αυξάνουν την εισφορά. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανέστειλε την υποχρέωση αυτή μέχρι τα μέσα του 2023.

Αυτό γίνεται για την εξοικονόμηση ταχυδρομικών εξόδων δεκάδων εκατομμυρίων, εξηγεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Αν θέλετε να μάθετε το ποσοστό εισφορών του ασφαλιστικού σας ταμείου, πρέπει να ελέγξετε την αντίστοιχη ηλεκτρονική σελίδα, για παράδειγμα.

Αλλαγές στα ταμεία ασφάλισης ασθενείας στη Γερμανία
Αλλαγή του υποχρεωτικού ταμείου ασφάλισης ασθενείας στη Γερμανία

Πόσα μπορώ να εξοικονομήσω αλλάζοντας ασφαλιστή;

Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Επειδή η εισφορά στην υποχρεωτική ασφάλιση υγείας βασίζεται στο ποσοστό του εισοδήματος, όσοι κερδίζουν περισσότερα μπορούν επίσης να αποταμιεύσουν περισσότερα.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η διαφορά τιμής μεταξύ του παλαιού και του νέου ταμείου ασφάλισης υγείας.

Ως γενικός κανόνας, μπορεί να ειπωθεί ότι κάποιος με υψηλό εισόδημα που μεταπηδά από ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με συγκριτικά υψηλό ποσοστό εισφορών σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με συγκριτικά χαμηλό ποσοστό εισφορών εξοικονομεί σημαντικά περισσότερα από κάποιον με κανονικό ή χαμηλό εισόδημα που μεταπηδά από ένα όχι πολύ ακριβό αμοιβαίο κεφάλαιο σε ένα φθηνότερο.

** Έχετε απορίες ή ψάχνετε φθηνότερη ασφαλιστική εταιρεία; Το GRland.info συνεργάζεται με τους καλύτερους Έλληνες ασφαλιστές στη Γερμανία και σας παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα! Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: info@grland.info

Γιατί γίνεται συχνά λόγος για αύξηση της πρόσθετης εισφοράς;

Στον Κώδικα Κοινωνικής Ασφάλισης γίνεται διάκριση μεταξύ ενός γενικού ποσοστού εισφοράς στην ασφάλιση υγείας και μιας πρόσθετης εισφοράς, την οποία κάθε ασφαλιστικό ταμείο καθορίζει το ίδιο.

Η πρόσθετη εισφορά προστίθεται στο γενικό ποσοστό εισφορών, το οποίο επί του παρόντος είναι 14,6% του ακαθάριστου μισθού. Συνεπώς, η πρόσθετη συνεισφορά καλύπτει τη διαφορά στην τιμή.

Για τους ασφαλισμένους, ωστόσο, δεν γίνεται αντιληπτό ότι η εισφορά που καταβάλλουν αποτελείται θεωρητικά από δύο μέρη.

Τι πρέπει να προσέξει κανείς εκτός από το ποσοστό εισφορών;

Τα Κέντρα Καταναλωτών συνιστούν να μην επιλέγετε ένα ταμείο ασφάλισης ασθενείας μόνο με βάση την τιμή.

Οι περισσότερες παροχές είναι ίδιες για όλα τα ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης. Υπάρχουν όμως διαφορές, για παράδειγμα, στις προαιρετικές παροχές για τους γονείς ή στην κάλυψη των δαπανών για επαγγελματικό οδοντιατρικό καθαρισμό.

Υπάρχουν επίσης διαφορές ως προς το πόσο καλά μπορεί να προσεγγιστεί ένα ταμείο για συμβουλές.

Και οι αιτήσεις, για παράδειγμα για ιατρικά βοηθήματα που είχαν εγκριθεί από το προηγούμενο ταμείο, πρέπει να υποβληθούν εκ νέου σε ένα νέο ταμείο και να εγκριθούν εκ νέου.

Αλλαγές στα ταμεία ασφάλισης ασθενείας στη Γερμανία
Ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης υγείας στη Γερμανία

Μπορούν οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας να αυξάνουν τα ασφάλιστρα μόνο στην αλλαγή του έτους;

Όχι. Οι αλλαγές στα ασφάλιστρα είναι επίσης δυνατές κατά τη διάρκεια του έτους. Αλλά είναι σπάνιες.

** Έχετε απορίες ή ψάχνετε φθηνότερη ασφαλιστική εταιρεία; Το GRland.info συνεργάζεται με τους καλύτερους Έλληνες ασφαλιστές στη Γερμανία και σας παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα! Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email: info@grland.info

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.