Απαντήσεις: Απαγόρευση πετρελαιοκίνητων οχημάτων στο Μόναχο

Πότε θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση οδήγησης ντίζελ στο Μόναχο; Γιατί έρχεται; Ποιον επηρεάζει; Υπάρχουν εξαιρέσεις; – Μπορείτε να διαβάσετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απαγόρευση οδήγησης ντίζελ στη βαυαρική πρωτεύουσα..

Η απαγόρευση οδήγησης ντίζελ στο κέντρο της πόλης του Μονάχου έρχεται σε έξι ημέρες. Η πρωτεύουσα του κρατιδίου ελπίζει ότι αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα. Υπάρχει όμως και κριτική…

Γιατί υπάρχει σταδιακή απαγόρευση των πετρελαιοκίνητων οχημάτων στο Μόναχο;

Στη Γερμανία ισχύει οριακή τιμή για το διοξείδιο του αζώτου από το 2010. Δεν πρέπει να υπερβαίνεται ο ετήσιος μέσος όρος των 40 μικρογραμμαρίων διοξειδίου του αζώτου ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m³).

Το 2021, ωστόσο, η τιμή για το Μόναχο ήταν 51 µg/m³ σε ορισμένες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, η πόλη αποφάσισε ένα σταδιακό σχέδιο για την εισαγωγή απαγόρευσης της οδήγησης ντίζελ στο πλαίσιο του σχεδίου για καθαρό αέρα.

Ποιος επηρεάζεται και πότε;

Επηρεάζονται όλα τα πρότυπα εκπομπών καυσαερίων έως και το diesel Euro 5/V και κατώτερα. Η απαγόρευση θα εισαχθεί σε τρία στάδια.

Το επόμενο στάδιο, ωστόσο, θα εισαχθεί μόνο εάν η απαιτούμενη οριακή τιμή για το διοξείδιο του αζώτου δεν μπορεί να επιτευχθεί.

  • Το πρώτο στάδιο θα εφαρμοστεί από την 1η Φεβρουαρίου 2023 για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα με τα πρότυπα εκπομπών Euro 4/IV και κάτω.
  • Το δεύτερο στάδιο από την 1η Οκτωβρίου 2023 θα καλύπτει επίσης τα πετρελαιοκίνητα οχήματα με το πρότυπο εκπομπών καυσαερίων 5/V.
  • Στο τρίτο στάδιο από την 1η Απριλίου 2024, οι απαγορεύσεις οδήγησης του σταδίου 2 θα παραμείνουν σε ισχύ και θα συμπληρωθούν με την κατάργηση των εξαιρέσεων.

Πού ισχύει η απαγόρευση οδήγησης ντίζελ στο Μόναχο;

Η απαγόρευση οδήγησης ντίζελ ισχύει σε μια εκτεταμένη περιβαλλοντική ζώνη που εκτείνεται πέρα από τον Mittlerer Ring και περιλαμβάνει ολόκληρο το κέντρο της πόλης.

Για ποιους υπάρχουν εξαιρέσεις;

Δεν επηρεάζονται τα πετρελαιοκίνητα Euro 6/VI. Πολλές εξαιρέσεις ισχύουν επίσης, για παράδειγμα, για τους εμπόρους, τις υπηρεσίες παράδοσης, τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, τα άτομα με αναπηρία, τους κατοίκους και τις υπηρεσίες φροντίδας.

Μπορούν να συνεχίσουν να οδηγούν στη ζώνη χαμηλών εκπομπών με παλαιότερα πετρελαιοκίνητα οχήματα της κατηγορίας εκπομπών Euro 4/IV, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ειδική άδεια.

Μετά από έντονη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου, αυτό κοστίζει πλέον 50 ευρώ ετησίως. Οι απαλλαγές θα παραμείνουν σε ισχύ για το δεύτερο στάδιο, αλλά θα καταργηθούν για τους κατοίκους και τις υπηρεσίες παράδοσης στο τρίτο στάδιο.

Πόσοι άνθρωποι επηρεάζονται από την απαγόρευση;

Η απαγόρευση ισχύει κυρίως για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Από την 1η Φεβρουαρίου, θα επηρεαστούν περίπου 80.000 από τα περίπου 785.000 οχήματα που έχουν ταξινομηθεί στο Μόναχο.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν τους μετακινούμενους ή τους τουρίστες. Συνεπώς, ο αριθμός των επηρεαζόμενων είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερος.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση παραβάσεων;

Όποιος εισέρχεται στη ζώνη χαμηλών εκπομπών χωρίς ειδική άδεια θα τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ, συν διοικητικό τέλος 128,50 ευρώ.

Η συμμόρφωση θα παρακολουθείται από την αστυνομία σε τυχαία βάση.

Τι μπορεί να γίνει για την απαγόρευση του ντίζελ;

Η απαγόρευση των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στην περιοχή της πόλης δεν προκαλεί δυσαρέσκεια μόνο στους οδηγούς πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.

Κυκλοφοριακές λέσχες, δικηγόροι και αρκετοί πολιτικοί έχουν επίσης ανακοινώσει νομικές ενέργειες κατά της απαγόρευσης οδήγησης στο Μόναχο.

Είναι αμφίβολο, ωστόσο, πόσο επιτυχείς θα είναι. Το ομοσπονδιακό διοικητικό δικαστήριο της Λειψίας αποφάσισε το 2018 ότι οι πόλεις μπορούν να επιβάλλουν απαγορεύσεις οδήγησης με ντίζελ.

Παραμένει επίσης ασαφές πόσο λογικό είναι σήμερα να αγοράσετε ένα νέο Euro 6d TEMP ή Euro 6d diesel.

Σύμφωνα με το τρέχον σταδιακό σχέδιο του Μονάχου, αυτά τα οχήματα επιτρέπεται να εισέρχονται στις εσωτερικές περιοχές των πόλεων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες από την ADAC, ένα νέο πρότυπο εκπομπών Euro 7 θα μπορούσε να εισαχθεί ήδη από το 2025.

Επιπλέον, υπάρχει πρόταση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειωθεί ο ετήσιος μέσος όρος για τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου από 40 μg/m³ που είναι σήμερα σε 20 μg/m³ το 2030.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε ακόμη και μείωση στα 10 μg/m³, προκειμένου να προστατευθεί ακόμη καλύτερα η υγεία των ανθρώπων.

Προς το παρόν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποια μέτρα θα απαιτούσαν αυτές οι νέες κατευθυντήριες τιμές.

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο το διοξείδιο του αζώτου;

Ο αέρας στις μεγάλες πόλεις και τα αστικά κέντρα δεν είναι συνήθως πολύ καλός.

Λόγω πολλών εκπομπών και καυσαερίων που εκπέμπονται από αυτοκίνητα ή βιομηχανικά κτίρια, για παράδειγμα, ο αέρας μολύνεται με ρύπους.

Το διοξείδιο του αζώτου είναι ένας από αυτούς τους ρύπους.

Προσβάλλει τους βλεννογόνους της αναπνευστικής οδού. Το διοξείδιο του αζώτου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, άσθμα και βρογχίτιδα και, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου εντοπίζονται σε πολυσύχναστους δρόμους.

Επομένως, πολλές πόλεις επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα τους – συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Μονάχου.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.