Γερμανία: Είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξετε πάροχο ενέργειας;

Οι τιμές αγοράς για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο στη Γερμανία είναι τώρα φθηνότερες από ό,τι έχουν υπάρξει εδώ και πολύ καιρό, γεγονός που οδηγεί ορισμένους συμβούλους καταναλωτών να συστήσουν στους πελάτες να αναζητήσουν χαμηλότερα τιμολόγια.

Γιατί μειώνονται οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία;

Πέρυσι, οι τιμές της ενέργειας στη Γερμανία αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλά τώρα, εν μέρει χάρη σε έναν ηπιότερο χειμώνα από ό,τι αρχικά αναμενόταν, οι τιμές αγοράς για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια έχουν σημειώσει πτώση.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν ακόμη επωφεληθεί από τις χαμηλότερες τιμές, καθώς εξακολουθούν να προμηθεύονται την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο που οι προμηθευτές αγόρασαν σε υψηλότερες τιμές πέρυσι.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους λεγόμενους βασικούς προμηθευτές (Grundversorger) – τις εταιρείες που προμηθεύουν τους περισσότερους πελάτες σε μια περιοχή (όπως η Vattenfall ή η GASAG) – καθώς τείνουν να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε μακροπρόθεσμη βάση, σε ορισμένες περιπτώσεις χρόνια πριν.

Πέρυσι, αυτό σήμαινε ότι οι βασικοί προμηθευτές μπορούσαν ακόμη να προσφέρουν τις χαμηλότερες τιμές του παρελθόντος, αλλά σταδιακά, αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους.

“Ως αποτέλεσμα, έχουν τώρα να καλύψουν κάποια διαφορά και μετακυλίουν τις υψηλές τιμές προμήθειας στους πελάτες”, εξήγησε η Christina Wallraf, εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας στο κέντρο συμβουλευτικής καταναλωτών στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Ποιος προσφέρει χαμηλές τιμές στη Γερμανία;

Οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από τους λεγόμενους εναλλακτικούς προμηθευτές – ενεργειακές εταιρείες εκτός των βασικών προμηθευτών – πέφτουν πλέον ευρέως.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εν λόγω προμηθευτές εφαρμόζουν στρατηγική βραχυπρόθεσμων προμηθειών, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν “να μεταβιβάσουν τις ευνοϊκές τιμές της αγοράς πιο γρήγορα από ό,τι οι βασικοί προμηθευτές που αγοράζουν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους”, εξήγησε ο Hans Weinreuter από το κέντρο καταναλωτών της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Για τους νέους πελάτες – τους αγοραστές ενέργειας που εντάσσονται σε έναν νέο πάροχο – οι τιμές είναι σημαντικά φθηνότερες από ό,τι ήταν πριν από μερικούς μήνες.

Η τρέχουσα μέση τιμή της κιλοβατώρας φυσικού αερίου για τους νέους πελάτες είναι σήμερα περίπου 14,3 λεπτά – 64% χαμηλότερη από τη μέση τιμή στις αρχές Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, όταν έφτασε στο αποκορύφωμα των περίπου 40 λεπτών.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νέους πελάτες έχουν επίσης μειωθεί κατά περίπου 24% από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν μια κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας για νέους πελάτες κόστιζε ακόμη κατά μέσο όρο 56 λεπτά, ενώ η τρέχουσα τιμή είναι 42,7 λεπτά.

Για τους βασικούς προμηθευτές, οι τιμές έχουν κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι τιμές της βασικής παροχής φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο από 12,7 σε 17,7 λεπτά ανά kWh, ενώ η τιμή της βασικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 27% – από 36,8 σε 46,6 λεπτά ανά kWh από τα μέσα Οκτωβρίου.

Πότε έχει νόημα να αλλάξετε πάροχο ενέργειας;

Πολυάριθμοι σύμβουλοι καταναλωτών συνιστούν σε όσους είναι σήμερα εγκλωβισμένοι σε πολύ ακριβά τιμολόγια να ψάξουν για εναλλακτικές λύσεις.

“Σε αυτό το σημείο έχει νόημα μια ματιά σε πιθανές εναλλακτικές λύσεις”, λέει ο Hans Weinreuter από το Κέντρο Καταναλωτών της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Ο Udo Sieverding, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο κέντρο συμβουλευτικής καταναλωτών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, δήλωσε στο Berliner Taggespiegel: “Όποιος θέλει να αλλάξει τώρα έχει πολλές πιθανότητες να βρει φθηνότερο τιμολόγιο”.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει βιασύνη και δήλωσε ότι θεωρεί “μικρό τον κίνδυνο να αυξηθούν και πάλι οι τιμές στις εκπτωτικές εταιρείες τους επόμενους μήνες”.

Ωστόσο, η Julia Schröder, ειδική σε θέματα ενεργειακού δικαίου στο κέντρο συμβουλευτικής καταναλωτών της Κάτω Σαξονίας, συνέστησε στους καταναλωτές να μην παίρνουν ελαφρά τη καρδία την απόφαση να αλλάξουν προμηθευτή, καθώς αυτό συνήθως σημαίνει ότι δεσμεύονται με έναν νέο πάροχο για ένα ή δύο χρόνια, όταν “κανείς δεν μπορεί να προβλέψει” πώς θα εξελιχθούν οι τιμές τους επόμενους 24 μήνες.

Συνεπώς, η αλλαγή θα άξιζε τον κόπο μόνο εάν οδηγούσε σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων, συμβούλευσε η ίδια.

Ωστόσο, ο Ingbert Liebing, διευθύνων σύμβουλος του Συνδέσμου Δημοτικών Επιχειρήσεων (VKU), επέκρινε πρόσφατα τις εκκλήσεις των εμπειρογνωμόνων προς τους καταναλωτές να μεταπηδήσουν από τους βασικούς προμηθευτές σε εκπτωτικές εταιρείες με φθηνά τιμολόγια.

“Ήταν προβλέψιμο ότι τώρα και πάλι “στρατιώτες της τύχης” θα έμπαιναν στην αγορά ενέργειας και θα πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν μια γρήγορη συμφωνία, εις βάρος των δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και των βασικών προμηθευτών”, δήλωσε για τα χαμηλότερα τιμολόγια που προσφέρουν σήμερα οι εναλλακτικοί πάροχοι.

Ο ίδιος προειδοποίησε για τα φθηνά τιμολόγια που δελεάζουν τους πελάτες με χαμηλές τιμές για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια τις αυξάνουν ξανά σε λίγους μήνες.

Μπορώ να αλλάξω από βασικό σε εκπτωτικό προμηθευτή ενέργειας;

Θεωρητικά, η μετάβαση από βασικό σε εναλλακτικό πάροχο ενέργειας θα πρέπει να είναι απλή.

Σε αντίθεση με όσους έχουν συμβόλαια με ειδικά τιμολόγια, οι πελάτες των βασικών προμηθευτών έχουν γενικά το νόμιμο δικαίωμα να το ακυρώσουν ανά πάσα στιγμή με προειδοποίηση δύο εβδομάδων και να αναζητήσουν άλλον προμηθευτή.

Όσοι δεν είναι με βασικό προμηθευτή θα πρέπει να κοιτάξουν τα έγγραφά τους και να ελέγξουν για πόσο καιρό ισχύει η τρέχουσα σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου.

Εάν υπάρχει προμηθευτής με ευνοϊκότερους όρους, μπορεί να αξίζει τον κόπο να καταγγείλουν τη σύμβαση.

Επερχόμενα φρένα τιμών στη Γερμανία

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν σκέφτεστε να αλλάξετε προμηθευτή ενέργειας είναι τα επερχόμενα φρένα τιμών για το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Στην περίπτωση της ηλεκτρικής ενέργειας, το 80% της κατανάλωσης θα περιοριστεί στα 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα από τον Μάρτιο, με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο.

Το ίδιο ισχύει και για το φυσικό αέριο: από τον Μάρτιο, με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο, οι πελάτες φυσικού αερίου θα λαμβάνουν κρατικά εγγυημένη τιμή δώδεκα λεπτών ανά κιλοβατώρα για το 80 τοις εκατό της προηγούμενης ετήσιας κατανάλωσής τους.

Παρά τα φρένα των τιμών, μπορεί να αξίζει να αλλάξετε, εάν η συμφωνημένη τιμή ενέργειας με τον τρέχοντα προμηθευτή σας είναι πάνω από 40 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την ηλεκτρική ενέργεια και πάνω από δώδεκα λεπτά ανά κιλοβατώρα για το φυσικό αέριο.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι τα φρένα τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο περιορίζονται επί του παρόντος σε ένα μόνο έτος.

“Εάν τα φρένα τιμών δεν παραταθούν, κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνεται θα κοστίζει και πάλι την κανονική τιμή της σύμβασης το επόμενο έτος.

Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο θα είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να επιλέξουν το φθηνότερο δυνατό τιμολόγιο φέτος”, δήλωσε ο Thorsten Storck από τη Verivox.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.