Απάτες και διαφθορά ξαφρίζουν τα γερμανικά ασφαλιστικά ταμεία

Γερμανία: Το κόστος ασφάλισης υγείας θα αυξηθεί το 2023

Μεταξύ 16 και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ – τόση υπολογίζεται ότι είναι η ζημιά που προκαλείται κάθε χρόνο στα δημόσια ταμεία ασφάλισης υγείας της Γερμανίας από απάτες και διαφθορά. Οι ειδικοί ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα.

Ο Felix Wallström από τον Ερυθρό Σταυρό στο Kitzingen της Κάτω Φραγκονίας θυμάται μία περίπτωση το περασμένο φθινόπωρο.

Μαζί με τους συναδέλφους του, κλήθηκε σε μια εγκατάσταση φροντίδας για ηλικιωμένους. Οι συνθήκες που επικρατούσαν εκεί ήταν σοκαριστικές.

Είναι ακόμα και σήμερα πεπεισμένος ότι χωρίς την παρέμβαση του Ερυθρού Σταυρού, θα υπήρχε “βλάβη στην υγεία τους, ίσως και θάνατος”.

Σοκαριστικές συνθήκες σε οίκους ευγηρίας στη Γερμανία

Ο Ερυθρός Σταυρός έπρεπε να μεταφέρει αρκετούς ηλικιωμένους σε εγκαταστάσεις νοσηλείας.

Η απειλητική κατάσταση ορισμένων ενοίκων τεκμηριώνεται σε έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή του SWR και στο ρεπορτάζ του πολιτικού περιοδικού ARD München.

Οι αρχές κατηγορούν τους φορείς για επικίνδυνη σωματική βλάβη και απάτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, άφηναν τους ηλικιωμένους σε άθλιες συνθήκες, αλλά τους χρέωναν για φροντίδα υψηλής ποιότητας. Ακόμη και για υπηρεσίες που δεν παρείχαν.

Συνολικά, λέγεται ότι λεηλάτησαν σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Των ερευνών ηγείται ειδική εισαγγελία της Νυρεμβέργης. Οι 14 εισαγγελείς ασχολούνται αποκλειστικά με την απάτη στις χρεώσεις, δηλαδή με διεφθαρμένους γιατρούς, νοσηλευτές και φαρμακοποιούς.

Για τον επικεφαλής του τμήματος, ανώτερο εισαγγελέα Findl, αυτή δεν είναι μια ασυνήθιστη υπόθεση.

Απλώς υπάρχει “ένα απίστευτο ποσό χρημάτων” στο σύστημα, το οποίο ανοίγει πολλές ευκαιρίες για “πλουτισμό”.

Άγνωστη η οικονομική ζημιά στο γερμανικό κράτος

Εδώ και χρόνια ζητά να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στο θέμα. Διότι εκτιμάται ότι έως και 18 δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο από τα ταμεία δημόσιας ασφάλισης υγείας λόγω απάτης.

Σε κάθε περίπτωση, είναι αδύνατο να πει κανείς πόσο ακριβώς μεγάλο είναι το ποσό στη Γερμανία.

Σε απάντηση σε ερώτημα του report München, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας παραπέμπει στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με αυτή την έρευνα.

Ο Gernot Kiefer από την “ομπρέλα” των ταμείων δημόσιας ασφάλισης υγείας καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει πιο σοβαρά υπόψη της την απάτη στο σύστημα υγείας.

Δεν μπορεί πλέον να αντέξει κανείς αυτή τη “βραδύτητα στην αντίληψη και την καταπολέμηση του προβλήματος”.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες υγείας βρίσκονται υπό οικονομική πίεση. Κάθε ευρώ που τρέχει σε “σκοτεινά κανάλια” πονάει ιδιαίτερα σε αυτή την κατάσταση.

Απώλειες δισεκατομμυρίων για τα ασφαλιστικά ταμεία

Στην πραγματικότητα, τα ασφαλιστικά ταμεία υγείας θα πρέπει πιθανότατα να αυξήσουν και πάλι τις εισφορές τους το επόμενο έτος.

Στα μέσα του 2022, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας υπολόγισε το οικονομικό κενό για τα δημόσια ταμεία ασφάλισης ασθενείας σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί περίπου στον όγκο που χάνουν ετησίως τα ταμεία λόγω απάτης.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ερευνητές: οι ασθενείς συχνά δεν αντιλαμβάνονται καν πότε τους εξαπατούν. Διότι αυτό που συμβαίνει αφότου ο βοηθός του γιατρού σκανάρει μια κάρτα δεν γίνεται αντιληπτό από τον ασφαλισμένο, λέει ο Richard Findl από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στη Νυρεμβέργη.

Προκειμένου να ανακαλύψουν περισσότερους απατεώνες, ο ίδιος και η ομάδα του έχουν δημιουργήσει ένα ανώνυμο σύστημα καταγγελιών.

Οι εισαγγελείς μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις και να διευκρινίζουν έτσι το ιστορικό των κατηγοριών, ενώ ο καταγγέλλων παραμένει ανώνυμος.

Με αυτό το σύστημα έφτασε στην εισαγγελία της Νυρεμβέργης η πληροφορία για τις υπηρεσίες νοσηλείας στο Κίτσινγκεν της Βαυαρίας, οι οποίες φέρονται να έχουν βγάλει εκατομμύρια μέσω πλαστών τιμολογίων.

Τρία άτομα βρίσκονται υπό κράτηση και η δίκη τους πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα.

Οι έρευνες συνεχίζονται. Και αυτό διότι ο ύποπτος κύριος δράστης φέρεται να εμπλέκεται ή να συνδέεται με ένα ολόκληρο δίκτυο υπηρεσιών φροντίδας σε διάφορα ομόσπονδα κρατίδια.

Το ποσό της ζημίας των πέντε εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε επομένως να αυξηθεί ακόμη.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης