Οι Γερμανοί χωρίζουν σπάνια: Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία;

Οι Γερμανοί χωρίζουν σπάνια: Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία;

Ο αριθμός των διαζυγίων στη Γερμανία μειώθηκε και πάλι το 2022: Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, περίπου 137.400 διαζύγια εκδόθηκαν με δικαστική απόφαση.

Αυτό είναι 3,8 τοις εκατό λιγότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι, με εξαίρεση μια μικρή αύξηση το 2019, οι αριθμοί μειώνονται συνεχώς από το 2012!

Επιπλέον, το τέλος του γάμου έρχεται αργότερα: πέρυσι, οι γάμοι “διαλύθηκαν” κατά μέσο όρο μετά από 15 χρόνια. 25 χρόνια νωρίτερα, τα ζευγάρια χώριζαν κατά μέσο όρο μετά από δώδεκα χρόνια και τέσσερις μήνες.

Ο αριθμός των γάμων στη Γερμανία αυξάνεται…

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο, ο αριθμός αυξήθηκε σημαντικά κατά 9,2% σε περίπου 391.000 το 2022 – αφού έπεσε σε χαμηλό επίπεδο που σχετίζεται με την κορώνα το 2021!

Η Bettina Sommer, εμπειρογνώμονας στο Ομοσπονδιακό Γραφείο, υποθέτει ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο “catch-up effect”:

“Ορισμένα ζευγάρια που επιθυμούν να παντρευτούν πιθανώς ανέβαλαν τον γάμο τους για μετά την πανδημία”.

Τελικά, λοιπόν, ο έρωτας κερδίζει όλο και πιο συχνά στη Γερμανία;

Δεν είναι τόσο απλό. Ο ψυχοθεραπευτής Wolfgang Krüger από το Βερολίνο βλέπει δύο λόγους για αυτή την εξέλιξη: “Από τη μία πλευρά, θέλουμε να έχουμε ένα μέρος ασφάλειας, σιγουριάς και αξιοπιστίας σε περιόδους κρίσης”.

Αφετέρου, λέει, οι ίδιοι οι γάμοι έχουν γίνει πιο ισορροπημένοι: “Τα ζευγάρια είναι πλέον πολύ πιο ανεξάρτητα και οι γυναίκες πιο ανεξάρτητες οικονομικά”.

Σε απλή γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι κάθε σύζυγος διατηρεί συχνότερα τη δική του ζωή και καλλιεργεί περισσότερο τις φιλίες.

Οι στατιστικές δείχνουν επίσης ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους σε προχωρημένο στάδιο:

Σχεδόν το 18% των διαζευγμένων ζευγαριών ήταν παντρεμένα για τουλάχιστον 25 χρόνια.

Συγκριτικά, το 1997 μόνο περίπου το δέκα τοις εκατό είχαν χωρίσει δικαστικά κατά το έτος της “Silberne Hochzeit” του γάμου τους ή αργότερα.

“Αυτό είναι ένα νέο φαινόμενο”, λέει ο Krüger.

“Παλαιότερα ήταν διαφορετικά: όσοι ήταν μαζί για περισσότερα από 20 χρόνια παρέμεναν μαζί, επειδή τότε δεν είχαν το θάρρος να χωρίσουν”.

Όμως, με την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής, έχει αυξηθεί και η ζήτηση για μια καλή σχέση στην τρίτη ηλικία: “Σήμερα έχουμε ευτυχισμένους 70χρονους που εξακολουθούν να περιμένουν πολλά από τη ζωή”.

Είναι η Γερμανία η χώρα των παντρεμένων ζευγαριών;

Η φάση του χωρισμού που αναμενόταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της κορόνας δεν έχει υλοποιηθεί. Krüger:

“Ενδεχομένως επειδή στο μεταξύ ήρθαν νέες μεγάλες ανασφάλειες, όπως ο πληθωρισμός ή ο πόλεμος στην Ουκρανία – και μαζί τους η επιθυμία να διατηρηθεί η προηγούμενη ασφάλεια”.

Ωστόσο, η Γερμανία είναι μια χώρα των εργένηδων

Αναλογικά, σημαντικά περισσότεροι άνθρωποι ζουν μόνοι απ’ ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρυσι, το ποσοστό των εργένηδων ήταν 20,1%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 15,8%.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο, ο αριθμός των νοικοκυριών με ένα άτομο έχει υπερδιπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1950.

Οι άγαμοι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους αποτελούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό, 51 τοις εκατό. Το ένα τέταρτο των ατόμων ήταν χήροι, το 19 τοις εκατό διαζευγμένοι.

“Από τη μία πλευρά, παρατηρούμε την επιθυμία για περισσότερη αστική σταθερότητα, δηλαδή να παντρευτούν και να μείνουν μαζί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, λέει ο Krüger.

“Από την άλλη πλευρά, εμείς στη Γερμανία είμαστε επίσης παγκόσμιοι πρωταθλητές όσον αφορά τους εργένηδες”.

Έτσι, λέει, υπάρχει μια τάση προς τη μη δέσμευση, η οποία είναι επίσης εμφανής στα ζευγάρια που δεν συγκατοικούν ή διατηρούν μια ανοιχτή σχέση.

“Αυτό είναι κυρίως φαινόμενο των μεγάλων πόλεων”, εξηγεί.

“Εκεί υπάρχουν πάντα νέες επιλογές και απλώς συγκεντρώνονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν την ελευθερία”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης