Αποτυχία δισεκατομμυρίων για το βαυαρικό S-Bahn…

S-Bahn Μόναχο - Η Στρατηγική Δημόσιων Μεταφορών 2030 της Βαυαρίας

Μια δεύτερη κύρια γραμμή S-Bahn πρόκειται να κατασκευαστεί στο Μόναχο. Μέχρι στιγμής, το ευρύ κοινό έχει λάβει ελάχιστη ενημέρωση για την κατασκευή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η γραμμή θα μπορούσε να είναι ακριβότερη από τη Στουτγάρδη 21 ή το BER…

Στο Μόναχο, σχεδόν απαρατήρητη από το ευρύ κοινό, μια καταστροφή δισεκατομμυρίων ευρώ απειλεί την κατασκευή της δεύτερης κύριας γραμμής S-Bahn κάτω από το κέντρο της πόλης.

Η σήραγγα πρόκειται να κοστίσει 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άλλες εκτιμήσεις, μεταξύ άλλων και από βουλευτές του CSU στο κρατικό κοινοβούλιο, ανεβάζουν πλέον το κόστος σε έως και 14 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα καθιστούσε τη σήραγγα ακριβότερη από τη Στουτγάρδη 21.

Ο νέος υπόγειος σιδηροδρομικός σταθμός στην πρωτεύουσα της Βάδης-Βυρτεμβέργης εκτιμάται τώρα ότι θα κοστίσει σχεδόν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το αεροδρόμιο Βερολίνου (BER), που θα προκαλέσει πρωτοσέλιδα, θα κοστίσει πιθανότατα περίπου επτά δισεκατομμύρια ευρώ.

H κύρια γραμμή S-Bahn του Μονάχου θα μπορούσε έτσι να επισκιάσει και τις δύο μεγάλες κατασκευές από άποψη κόστους.

Το γεγονός ότι το έργο αυτό βρίσκεται εδώ και καιρό κάτω από το ραντάρ (σ.σ δεν το γνωρίζει κόσμος) σε παγγερμανικό επίπεδο οφείλεται πιθανώς στο ότι δεν θα ταξιδεύουν εδώ ICE και δεν θα προσγειώνονται διεθνείς πτήσεις.

Έκρηξη κόστους και παράταση του χρόνου κατασκευής του S-Bahn στο Μόναχο

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας αναμενόταν κόστος κατασκευής 3,8 δισ. ευρώ και ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2028.

Τώρα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν τουλάχιστον πέντε δισ. ευρώ και το πρώτο τρένο πιθανότατα δεν θα κυκλοφορήσει πριν από το 2037.

Ανακατατάξεις, γενικές αυξήσεις του κόστους και μια εκτίμηση του κόστους που ήταν πολύ χαμηλή στην αρχή φέρονται να ευθύνονται για την καταστροφή.

Το αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο και γιατί το αυξημένο κόστος αποκρύφθηκε από το κοινό επί χρόνια, πρόκειται να διευκρινιστεί από εξεταστική επιτροπή του βαυαρικού κρατικού κοινοβουλίου.

Αυξάνεται η πίεση στην κρατική καγκελαρία και τους σιδηροδρόμους

Στην επιτροπή αυτή, η πρώην υπουργός Μεταφορών της Βαυαρίας Kerstin Schreyer, CSU, κατηγορεί τους σιδηροδρόμους για αποκλεισμό.

Σύμφωνα με την Schreyer, η κρατική καγκελαρία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό κ. Markus Söder, υποσχέθηκε στρογγυλό τραπέζι, αλλά αυτό δεν πραγματοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όταν ανέλαβε την υπουργική της θέση τον Φεβρουάριο του 2020, έγινε γρήγορα σαφές ότι τα πράγματα δεν κυλούσαν ομαλά με τη δεύτερη κύρια γραμμή, λέει η Schreyer ως μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό που έλειπε πάνω απ’ όλα ήταν αξιόπιστα στοιχεία από την Deutsche Bahn σχετικά με το αυξημένο κόστος και την καθυστέρηση του χρονοδιαγράμματος.

Το φθινόπωρο του 2020, οι πληροφορίες έρεαν ακόμη και στους απλούς εργάτες. Το περιεχόμενο: καθυστέρηση του έργου από το 2028 στο 2033 και αύξηση του κόστους από 3,8 σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.

Λίγο αργότερα, στο περιθώριο μιας κοινής συνεδρίασης στη Νυρεμβέργη, είχε μιλήσει με τον Ronald Pofalla, τότε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σιδηροδρόμου.

Ο Pofalla είχε δηλώσει ότι τα στοιχεία ήταν “άσχετα” και αναζητήθηκαν συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο.

Η Schreyer αναζήτησε περαιτέρω συνομιλητές, μεταξύ των οποίων και ο συνάδελφός της στο κόμμα και τότε ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών Andreas Scheuer. Ισχυρίζεται ότι του έγραψε και του τηλεφώνησε.

H Scheuer, ωστόσο, κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής ότι δεν θυμόταν τηλεφωνική συνομιλία μαζί της και ότι δεν είχε λάβει σχετική επιστολή.

Αμέσως, οι Πράσινοι στο κοινοβούλιο του κρατιδίου κατέθεσαν ποινική μήνυση κατά του Scheuer ως ύποπτος για ψευδείς δηλώσεις.

Την επόμενη εβδομάδα, ο νυν υπουργός Μεταφορών, Κρίστιαν Μπερνράιτερ, ο πρώην πρωθυπουργός, Χορστ Ζέεχοφερ, και ο νυν πρωθυποθργός, Μάρκους Ζέντερ, πρόκειται να καταθέσουν ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής.

Κατασκευαστικό έργο με πολλές αστοχίες

Η κατασκευή της δεύτερης κύριας γραμμής βάθους έως 40 μέτρων είναι αμφιλεγόμενη εδώ και δεκαετίες: η σήραγγα περνά παράλληλα με την υπάρχουσα κύρια γραμμή και μια υπόγεια σιδηροδρομική γραμμή.

Το Μόναχο, από την άλλη πλευρά, δεν διαθέτει δακτύλιο S-Bahn.

Αν έρχεστε από τα δυτικά και θέλετε να πάτε βόρεια, πρέπει να πάρετε το S-Bahn μέσα από το κέντρο της πόλης. Αυτό δεν θα αλλάξει με τη νέα κύρια γραμμή.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης