Χρέος-ρεκόρ θα εκδώσει το 2023 η Γερμανία

Χρέος-ρεκόρ θα εκδώσει για μία ακόμη χρονιά η Γερμανία μέσα στο επόμενο έτος προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη γενναιόδωρη βοήθεια που προσφέρει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Έχοντας ήδη παραβιάσει τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία της και το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», το Βερολίνο σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα αξίας περίπου 539 δισ. ευρώ μέσα στο νέο έτος.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με τα επίπεδα χρέους ύψους 449 δισ. ευρώ που εξέδωσε στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Το προηγούμενο ρεκόρ εκδόσεων χρέους ήταν το 2021, όταν το Βερολίνο εξέδωσε χρέος ύψους 483 δισ. ευρώ.

Το επίπεδο αυτό ήταν επίσης πρωτοφανές έως τότε για τα γερμανικά δεδομένα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε εκτεταμένες δαπάνες για να στηρίξει την οικονομία που είχε πληγεί από την ύφεση της πανδημίας.

Όπως ανέφερε χθες η γερμανική υπηρεσία διαχείρισης χρέους, οι εκδόσεις του επόμενου έτους θα περιλαμβάνουν ομοσπονδιακά ομόλογα ύψους 274 δισ. ευρώ όπως και άλλα 242 δισ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω των χρηματαγορών.

Παράλληλα, το Βερολίνο σχεδιάζει μεταξύ άλλων και την έκδοση ομολόγων με ρήτρα προστασίας από τον πληθωρισμό ύψους 8 δισ. ευρώ και πράσινων ομολόγων ύψους έως και 17 δισ. ευρώ.

Τον περασμένο μήνα, ο κυβερνητικός συνασπισμός αποφάσισε να παρατείνει τη χρήση ειδικού ταμείου που είχε θεσπίσει για τη στήριξη της οικονομίας μεσούσης της ύφεσης της πανδημίας.

Την επεκτείνει έτσι ώστε να συμπεριλάβει τα μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει αποφασίσει πως το επόμενο έτος θα επαναφέρει σε ισχύ το συνταγματικά κατοχυρωμένο όριο του νέου δανεισμού, το γνωστό ως «φρένο χρέους», που έχει ανασταλεί εν τω μέσω της πανδημίας για να στηριχθεί η οικονομία.

Τότε αποτελούσε ιστορική απόφαση του Βερολίνου όπως, άλλωστε, και η αναστολή των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας του συμφώνου σταθερότητας, που απελευθέρωσε τις χώρες της Ευρωζώνης για να στηρίξουν τις οικονομίες τους υπερβαίνοντας τα όρια του χρέους και του ελλείμματος.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, και ουσιαστικά όλο το τρέχον έτος η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βάλλεται ιδιαιτέρως από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας, τις οποίες έχει οδηγήσει στη στρατόσφαιρα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αιτία, η επί δεκαετίες εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, στο χαμηλό κόστος των οποίων βασίστηκε η μεγάλη ανάπτυξη της γερμανικής βιομηχανίας.

Αναμένεται, έτσι, πως η γερμανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση στη διάρκεια του δύσκολου χειμώνα που μόλις έχει αρχίσει.

Προκειμένου να στηρίξει τη χειμαζόμενη οικονομία της, η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει κεφάλαια ύψους 200 δισ. ευρώ προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της, αφού το ανακοίνωσε ενώ ήταν σε εξέλιξη συζητήσεις για την ανεύρεση κοινής λύσης στην ενεργειακή κρίση.

Έχει, άλλωστε, ανακοινώσει ευρύ φάσμα μέτρων που περιορίζουν το ύψος των λογαριασμών της ενέργειας, ενώ έχει κατορθώσει να μειώσει τον κίνδυνο ελλείψεων ενέργειας στη διάρκεια του χειμώνα μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου και συγκεντρώνοντας μεγαλύτερα αποθέματα στους ταμιευτήρες της.

Την ίδια στιγμή, αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός στη χώρα όπως προκύπτει από τα στοιχεία του περασμένου μήνα, που φέρουν τον δείκτη στο 11,3%.

Παραμένει πάντως και πάλι υπερπενταπλάσιος του στόχου της ΕΚΤ. Στο μεταξύ, όχι μόνον η Γερμανία αλλά και οι άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τον δανεισμό τους στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Pictet Wealth Management, συνολικά οι 19 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης θα εκδώσουν χρέος ύψους περίπου 1,3 τρισ. ευρώ στη διάρκεια του επόμενου έτους, που συνεπάγεται σοβαρή αύξηση από το 1,1 τρισ. ευρώ του τρέχοντος έτους.

Η αύξηση αυτή του συνολικού χρέους συμπίπτει με μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, δεδομένου ότι αναμένεται να αρχίσει η ΕΚΤ να συρρικνώνει το χαρτοφυλάκιό της και να μειώσει τις αγορές ομολόγων κατά περίπου 300 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τις αγορές που διενήργησε στη διάρκεια του 2022.

Οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν έτσι πως ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων εγκυμονεί τον κίνδυνο να επαναληφθούν οι αναταράξεις που κλόνισαν τις αγορές ομολόγων το 2012 εν μέσω αμφιβολιών για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ευρωζώνης.

Αναλυτές της ING μιλώντας σε βρετανική εφημερίδα εξέφρασαν την εκτίμηση πως το συνολικό χρέος της Ευρωζώνης που θα διατεθεί προς πώληση σε επενδυτές του ιδιωτικού τομέα θα εκτοξευθεί το επόμενο έτος στα 500 δισ. ευρώ από τα 200 δισ. ευρώ του 2022.

Ο Κονσταντέν Βέιτ, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην Pimco, υπολογίζει αυτό το ποσό σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα για το επόμενο έτος και συγκεκριμένα στα 600 δισ. ευρώ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.