Δεν υπάρχει περαιτέρω κατάρρευση του καταναλωτικού κλίματος

Το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία έχει σταθεροποιηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν. Μετά από μήνες αναταράξεων, δεν υπήρξαν περαιτέρω ενδείξεις πτώσης τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη μελέτη καταναλωτικού κλίματος της εταιρείας ερευνών αγοράς GfK με έδρα τη Νυρεμβέργη

Η μελέτη καταναλωτικού κλίματος της GfK, μόνο οι οικονομικές προσδοκίες κατέγραψαν περαιτέρω ελαφρές απώλειες τον Οκτώβριο. Από την άλλη πλευρά, οι προσδοκίες εισοδήματος και η τάση για αγορά αυξήθηκαν ελαφρώς.

Ωστόσο, το συνολικό καταναλωτικό κλίμα παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Δεν διαφαίνεται αντιστροφή της τάσης στη Γερμανία

Ο ειδικός καταναλωτής της GfK, Rolf Bürkl, θεωρεί επομένως ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αντιστροφή της τάσης.

“Η κατάσταση παραμένει πολύ τεταμένη για το καταναλωτικό κλίμα. Ο πληθωρισμός ανήλθε πρόσφατα στο δέκα τοις εκατό στη Γερμανία και οι ανησυχίες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού δεν μειώνονται.

Επομένως, μένει να δούμε αν η σημερινή σταθεροποίηση θα διαρκέσει ή αν πρέπει να φοβόμαστε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης ενόψει του επερχόμενου χειμώνα”, κατατάσσει την τρέχουσα μελέτη ο Bürkl.

Ακόμα καμία εμπιστοσύνη στα πολιτικά μέτρα της Γερμανίας

Σύμφωνα με τους ερευνητές της GfK, δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό τα μέτρα που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης, όπως το φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου, μπορούν να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Όσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τον απεριόριστο ενεργειακό εφοδιασμό, το καταναλωτικό κλίμα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει αισθητά και βιώσιμα.

Οι προσδοκίες των Γερμανών για το εισόδημα, για παράδειγμα, έχουν ανακάμψει μόνο ελαφρώς μετά την κατακόρυφη πτώση τους σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ τον Σεπτέμβριο.

Μόνο ένα κλάσμα αυτών των τεράστιων απωλειών θα μπορούσε να ανακτηθεί τον Οκτώβριο. Συνεπώς, δεν υπάρχει ορατός ορατός κίνδυνος.

Το αναμενόμενο κόστος θέρμανσης μειώνει την αγοραστική διάθεση στη Γερμανία

Οι εκρηκτικές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων μειώνουν την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων των ιδιωτικών νοικοκυριών και ευθύνονται για τη συνεχιζόμενη εισοδηματική απαισιοδοξία.

Και σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής διαθέσιμες προβλέψεις, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός το επόμενο έτος. Η τάση για αγορά έχει επίσης αυξηθεί ελάχιστα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, λόγω της απότομης αύξησης των τιμών της ενέργειας, τα νοικοκυριά αναμένουν ότι θα πρέπει να δαπανήσουν σημαντικά περισσότερα χρήματα για θέρμανση στο μέλλον.

Οι ερευνητές της GfK είναι πεπεισμένοι ότι τα χρήματα αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα για άλλες αγορές και ότι η τάση για κατανάλωση θα παραμείνει επομένως χαμηλή τους επόμενους μήνες.

Οι Γερμανοί αναμένουν ύφεση

Σε αντίθεση με τις εισοδηματικές προσδοκίες και την τάση για αγορά, οι οικονομικές προσδοκίες δεν αυξήθηκαν τον Οκτώβριο. Οι καταναλωτές υποθέτουν ότι η Γερμανία θα διολισθήσει σε ύφεση. Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση και προβλέπουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί κατά περίπου μισό τοις εκατό το 2023.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης