Το Die Linke ζητά άδεια εμμήνου ρύσεως στη Γερμανία

Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Κόμμα της Αριστεράς “Die Linke” θέλει να καθιερώσει “άδεια εμμήνου ρύσεως” στη Γερμανία

Οι γυναίκες που υποφέρουν από έντονους πόνους στην έμμηνο ρύση θα πρέπει τότε να μπορούν να μένουν στο σπίτι για δύο ημέρες το μήνα – χωρίς ιατρική βεβαίωση.

Στην Ισπανία, το κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει νόμο για την “άδεια εμμήνου ρύσεως” τον Φεβρουάριο, γεγονός που την καθιστά πρωτοπόρο στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, εκεί οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τριήμερη άδεια σε περίπτωση έντονου πόνου στην έμμηνο ρύση, κατόπιν προσκόμισης ιατρικής βεβαίωσης. Είναι επίσης δυνατή η παράταση της “άδειας εμμήνου ρύσεως” κατά δύο επιπλέον ημέρες. Τέτοιες ρυθμίσεις υπάρχουν επίσης στην Ιαπωνία, την Ινδονησία και τη Νότια Κορέα.

Το κόμμα “Die Linke” θέλει τώρα να επιβάλει έναν παρόμοιο νόμο στη Γερμανία

“Ζητάμε την καθιέρωση της άδειας εμμήνου ρύσεως στη Γερμανία για να προωθήσουμε την ισότητα των γυναικών στον εργασιακό χώρο”, δήλωσε ο συνυπεύθυνος του κόμματος της Αριστεράς Μάρτιν Σίρντεγουαν σχετικά με τα σχέδια του κόμματός του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρύθμιση δεν αποτελεί άδεια αναψυχής, “αλλά στην πραγματικότητα μόνο ένα απαραίτητο βήμα προς την ισότητα των φύλων”.

Σύμφωνα με την πρόταση, τα άτομα που υποφέρουν από έντονους πόνους περιόδου θα πρέπει να λαμβάνουν δύο ημέρες άδεια τον μήνα. Για το σκοπό αυτό δεν θα πρέπει να είναι απαραίτητη η βεβαίωση γιατρού.

Σύμφωνα με την Techniker Krankenkasse, οι πόνοι της περιόδου είναι ευρέως διαδεδομένοι στην κοινωνία. Σύμφωνα με την έκθεση, η πλειονότητα των κοριτσιών και των γυναικών βιώνει “περισσότερο ή λιγότερο έντονο πόνο κατά περιόδους” κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.

“Σε 10 στις 100 γυναίκες, η ενόχληση είναι τόσο έντονη που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην κανονική καθημερινότητά τους για μία έως τρεις ημέρες κάθε μήνα”, αναφέρει η ασφαλιστική εταιρεία υγείας. Ο ιατρικός όρος γι’ αυτό είναι “δυσμηνόρροια”.

Μέχρι στιγμής, η μόνη επιλογή για τις πληγείσες είναι να πάρουν αναρρωτική άδεια. Σύμφωνα με το Die Linke, η “άδεια εμμήνου ρύσεως” θα πρέπει να είναι μια ακόμη δυνατότητα για να “διασφαλιστεί η ισότητα των γυναικών στον κόσμο της εργασίας”.

Επιπλέον, το κόμμα θέλει να επιτύχει μια επανεξέταση στην κοινωνία. Ο Schirdewan εξηγεί: “Το θέμα της εμμήνου ρύσεως δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί ταμπού ή ακόμη και να θεωρείται αδυναμία το 2023”.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο νόμος θα μπορούσε επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις γυναίκες. Κατά συνέπεια, οι εταιρείες θα μπορούσαν γενικά να αποφύγουν να προσλάβουν γυναίκες λόγω του κανονισμού, εάν υπάρχουν και άνδρες υποψήφιοι για τη θέση. Επιπλέον, στην Ισπανία γίνεται συζήτηση και για το αν οι άνδρες δεν θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση από τον νόμο.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.