Διπλώματα ευρεσιτεχνίας: Ποιο κρατίδιο ηγείται στη Γερμανία;

Πόσο καινοτόμες είναι οι εταιρείες και τα ερευνητικά ιδρύματα στις χώρες της ΕΕ, αλλά και στις ΗΠΑ και την Κίνα; Ποιοι τομείς παρήγαγαν τις περισσότερες νέες τεχνολογίες πέρυσι; Ο νέος δείκτης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας δίνει απαντήσεις.

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ) έλαβε πέρυσι 193.460 αιτήσεις για ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας, περισσότερες από κάθε άλλη φορά.

Η αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν 2,5%. Όπως και τα προηγούμενα έτη, οι περισσότερες από αυτές τις αιτήσεις προήλθαν από τις ΗΠΑ, ακολουθούμενες από τη Γερμανία.

Παρόλο που ο αριθμός των αιτήσεων από ντόπιους εφευρέτες συρρικνώθηκε κατά σχεδόν πέντε τοις εκατό, η Γερμανία παρέμεινε στην πρώτη θέση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εντός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, η Βαυαρία κατέλαβε και πάλι την πρώτη θέση. Μεταξύ των πόλεων, το Μόναχο κατέλαβε την πρώτη θέση σε σύγκριση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερη βιοτεχνολογία

Εξετάζοντας τις λεπτομέρειες των στατιστικών στοιχείων, γίνονται εμφανείς τεράστιες μετατοπίσεις, οι οποίες εξηγούν εν μέρει και το γιατί η Γερμανία στο σύνολό της έμεινε κάπως πίσω.

Για παράδειγμα, ο αριθμός των αιτήσεων από τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της χημικής βιομηχανίας και του μηχανολογικού εξοπλισμού – τους τρεις κυρίαρχους βιομηχανικούς τομείς στη Γερμανία – μειώθηκε.

Αντίθετα, υπήρξε έκρηξη στους τομείς της ψηφιακής επικοινωνίας, της τεχνολογίας μπαταριών και της βιοτεχνολογίας, με τις γερμανικές εταιρείες βιοτεχνολογίας να ηγούνται του τομέα μαζί με τους αμερικανικούς ανταγωνιστές τους.

Μια άλλη τάση είναι η καινοτομία στον τομέα της πράσινης ενεργειακής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του EPO António Campinos, παρατηρείται σταθερή και συνεχής αύξηση των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, για παράδειγμα σε μεθόδους παραγωγής, διανομής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Κίνα πλησιάζει…

Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, έκανε άλμα προς τα πάνω στην κατάταξη των χωρών με ταχεία αύξηση κατά 15% στις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Μέσα σε λίγα χρόνια, ο αριθμός των αιτήσεων από την Κίνα διπλασιάστηκε, σύμφωνα με το EPO.

Με τον προμηθευτή τηλεπικοινωνιών Huawei, η χώρα είχε επίσης τον πιο ενεργό αιτούντα διπλώματος ευρεσιτεχνίας.

Αυτό καταδεικνύει τη μετατροπή της Κίνας σε μια οικονομία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις δικές της τεχνολογικές εξελίξεις αντί να χρησιμοποιεί υψηλή τεχνολογία από το εξωτερικό.

Η Siemens προηγείται στη Γερμανία

Όπως και πολλά προηγούμενα χρόνια, η Siemens ήταν η γερμανική εταιρεία με τις περισσότερες αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, ακολουθούμενη από την Bosch και τη BASF.

Αυτό δεν περιλαμβάνει καν τις καινοτομίες των θυγατρικών εταιρειών που έχουν αποσχιστεί, όπως η Siemens Energy.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι μεγάλες εταιρείες ή τα ερευνητικά ιδρύματα, όπως οι εταιρείες Fraunhofer ή Max Planck, που βρίσκονται στις στατιστικές του EPO.

Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατέθεσαν επίσης μεγάλο αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το πόσες πατέντες είναι τελικά επιτυχείς.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης