Είναι οι Γερμανοί πιο φιλελεύθεροι ή συντηρητικοί;

Η Γερμανία φημίζεται για το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειάς της και για την υποδοχή των προσφύγων. Αλλά πόσο φιλελεύθεροι ή συντηρητικοί είναι οι Γερμανοί για ορισμένα καυτά ζητήματα – από τη διπλή υπηκοότητα έως τη νομιμοποίηση της κάνναβης, τις αμβλώσεις και τα όπλα;

Η σημερινή κυβέρνηση της Γερμανίας είναι απασχολημένη με τη θέσπιση κάθε είδους νομοθεσίας προοδευτικού προσανατολισμού, είτε πρόκειται για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, είτε για τη χορήγηση διπλής ιθαγένειας, είτε για την ελαφρά απελευθέρωση των νόμων περί αμβλώσεων.

Όπως και το γεγονός ότι η Γερμανία νομιμοποίησε τον ισότιμο γάμο μόλις πριν από πέντε χρόνια – η χώρα μπορεί μερικές φορές να αισθάνεται αρκετά πίσω από τους γείτονές της όταν πρόκειται να θεσπίσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις.

Είναι οι Γερμανοί απλώς μια συντηρητική ομάδα ανθρώπων; Ή μήπως η κυβέρνηση συμβαδίζει με την κοινή γνώμη;

Ρίξαμε μια ματιά σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις σχετικά με μια σειρά από κοινωνικά θέματα και πώς αισθάνονται οι Γερμανοί γι’ αυτά.

Διπλή ιθαγένεια και μετανάστευση στη Γερμανία

Οι Γερμανοί είναι αρκετά διχασμένοι σχετικά με τα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού να επιτρέψει τη διπλή υπηκοότητα και να συντομεύσει το χρονικό διάστημα που πρέπει να βρίσκεται κάποιος στη Γερμανία για να υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα.

Αυτός ο χρόνος αναμονής είναι σήμερα οκτώ χρόνια και η κυβέρνηση επιδιώκει να τον μειώσει σε πέντε, εν μέσω άλλων σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων.

Μια δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD βρίσκει πάντως μια μικρή πλειοψηφία υπέρ: το 49% συμφωνεί με τα σχέδια της κυβέρνησης να διευκολύνει την απόκτηση της γερμανικής υπηκοότητας και να επιτρέψει τη διπλή υπηκοότητα, ενώ το 45% είναι αντίθετο.

Νόμοι περί όπλων στη Γερμανία

Εκτός από τον νέο νόμο περί ιθαγένειας, η Faeser (Υπουργός Εσωτερικών) εργάζεται για την αυστηροποίηση της γερμανικής νομοθεσίας περί όπλων.

Ένα σχέδιο νόμου 48 σελίδων έχει προτείνει την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων και την απαίτηση αδειών για τα άσφαιρα πιστόλια και τα τόξα. Η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει ήδη την ιδιωτική κατοχή κανονικών αυτόματων όπλων.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει στο στόχαστρό της το τυφέκιο AR-15 – ένα όπλο που βρέθηκε στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων για τα όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν περίπου 225.000 από αυτά στη Γερμανία, εκ των οποίων το 60% βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια.

Οι Γερμανοί, ως επί το πλείστον, δεν έχουν τον ίδιο έντονο διαχωρισμό για τα όπλα με τους Αμερικανούς.

Μια δημοσκόπηση της Civey τον Δεκέμβριο του 2022 έδειξε ότι περίπου το 57% των Γερμανών υποστηρίζει την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Το εννέα τοις εκατό είναι αναποφάσιστοι και λίγο πάνω από το ένα τρίτο είναι αντίθετοι.

Νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία

Η συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης είναι μία από τις πιο συναρπαστικές συζητήσεις στη γερμανική πολιτική από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο συνασπισμός στα τέλη του 2021.

Βασική προτεραιότητα των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), ο ηγέτης του κόμματος Κρίστιαν Λίντνερ υποσχέθηκε ότι η Γερμανία θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση φέτος, ενώ οι πωλήσεις θα ξεκινήσουν πιθανότατα το 2024.

Ακόμη και ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, ένας Σοσιαλδημοκράτης (SPD) που φέρεται να ήταν αρχικά επιφυλακτικός απέναντι στη νομιμοποίηση, άλλαξε γνώμη γι’ αυτήν από τότε που μπήκε στην κυβέρνηση.

Αλλά τι λέει ο μέσος Γερμανός;

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου του 2022, οι μισοί Γερμανοί τάσσονται υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης, με τους νεότερους να είναι πολύ πιο πιθανό να είναι υπέρ.

Περίπου το 34% των ανθρώπων στη Γερμανία είναι αντίθετοι και το 16% δεν είναι σίγουροι.

Απελευθέρωση των αμβλώσεων στη Γερμανία

Αν και η νόμιμη άμβλωση είναι διαθέσιμη στη Γερμανία, παραμένει πιο αυστηρά περιορισμένη από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η σημερινή κυβέρνηση ξεφορτώθηκε τους περιορισμούς στη διαφήμισή της -ένας νόμος που χρονολογείται από την εποχή των Ναζί- μόλις πέρυσι.

Αυτό σήμαινε συχνά ότι τα ιατρεία που διενεργούσαν αμβλώσεις δεν μπορούσαν να βάλουν πληροφορίες στους ιστότοπους ή στα φυλλάδιά τους σχετικά με τη διαδικασία. Κάποιος που ήθελε να κάνει μία, έπρεπε συνήθως να πάει και να ρωτήσει τον γιατρό.

Η άμβλωση εξακολουθεί να περιορίζεται στις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και οι γυναίκες που την επιθυμούν πρέπει συχνά να περνούν από συμβουλευτική πριν από τη διαδικασία.

Στο 68% περίπου των Γερμανών που ερωτήθηκαν το 2021, ωστόσο, οι περισσότεροι λένε ότι οι αμβλώσεις είναι αποδεκτές.

Το 16% λέει ότι είναι μερικές φορές αποδεκτές και μερικές φορές όχι. Μόνο περίπου το 15 τοις εκατό των Γερμανών λέει ότι η άμβλωση είναι εντελώς απαράδεκτη.

Ο γάμος των ομοφυλοφίλων και ο αυτοπροσδιορισμός των φύλων

Το 2022, οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ πανηγύρισαν αφού η Γερμανία ψήφισε νόμο για την αυτοδιάθεση, επιτρέποντας μια ευκολότερη διαδικασία για τη νόμιμη αλλαγή φύλου.

Κατά τη στιγμή της ψήφισής του, οι Γερμανοί ήταν ακόμα διχασμένοι σχετικά με τον νόμο, με ελαφρώς περισσότερους να τον υποστηρίζουν.

Το 46% των Γερμανών ήταν υπέρ τη στιγμή της ψήφισης του νόμου για τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου τον Ιούνιο του 2022, ενώ το 41% ήταν κατά.

Η Γερμανία ήταν μία από τις τελευταίες μεγάλες δυτικές χώρες που νομιμοποίησαν την ισότητα στο γάμο.

Έχοντας ψηφίσει τη νομοθεσία μόλις το 2017, αφού οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ μπλόκαραν επανειλημμένα τις πρωτοβουλίες για τον γάμο στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, η Γερμανία προηγήθηκε των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας -μεταξύ πολλών άλλων- στην παροχή πλήρους ισότητας στον γάμο για τους ομοφυλόφιλους.

Παρά τη συντηρητική αντίδραση, μέχρι να περάσει η ισότητα του γάμου, στην γερμανική κοινωνία είχε ήδη γίνει αισθητά αποδεκτή.

Το 75% των ανθρώπων στη Γερμανία που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση το 2017 υποστήριξαν την ισότητα στο γάμο, συμπεριλαμβανομένου του 53% των χριστιανών που εκκλησιάζονται – γεγονός που σηματοδοτεί ότι ακόμη και αυτή η κοινότητα είχε αλλάξει γνώμη για το γάμο των ομοφυλοφίλων με την πάροδο του χρόνου.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι Γερμανοί είναι σε μεγάλο βαθμό διχασμένοι σε πολλά από τα κοινωνικά ζητήματα που συζητά σήμερα η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της διπλής υπηκοότητας.

Ωστόσο, προς το παρόν ο πιο φιλελεύθερος κυβερνητικός συνασπισμός σημαίνει ότι η χώρα κινείται προς μια προοδευτική κατεύθυνση.

Ωστόσο, η προσεκτική συζήτηση γύρω από ορισμένα θέματα, όπως η άμβλωση, δείχνει ότι η Γερμανία έχει μια ισχυρή συντηρητική έλξη στην πολιτική της, η οποία πιθανότατα συνδέεται με τις θρησκευτικές ρίζες της χώρας.

Σε πολλά θέματα όμως, είτε πρόκειται για την άμβλωση είτε για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων – οι Γερμανοί, ακόμη και οι θρησκευόμενοι, είναι αρκετά φιλελεύθεροι.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.