Μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε μπαρ και εστιατόρια της Γερμανίας

Πολλοί υπάλληλοι εγκατέλειψαν τις θέσεις εργασίας τους στα γερμανικά μπαρ και εστιατόρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας για άλλη εργασία – και ο τομέας της φιλοξενίας της χώρας εξακολουθεί να έχει έλλειψη εργαζομένων.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας αναφέρει ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια της χώρας καλύπτουν σταδιακά τις ελλείψεις προσωπικού που προκάλεσε το Covid-19, ενώ το 2022 σημειώθηκε αύξηση 12,5% στις προσλήψεις στον τομέα της φιλοξενίας.

Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί.

Παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις είναι και πάλι σημαντικά πιο σταθερές, ο τομέας της εστίασης της Γερμανίας εξακολουθεί να λειτουργεί με 11,8 άτομα λιγότερο προσωπικό από ό,τι το 2019 – το έτος πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Οι προσλήψεις εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση, καθώς πολλοί πρώην εργαζόμενοι έχουν εγκαταλείψει οριστικά τον τομέα, αφού τους αποθάρρυνε η αστάθεια και η αναστάτωση που προκάλεσαν τα επανειλημμένα lockdowns καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η κατάσταση για τα μπαρ ήταν αισθητά χειρότερη από ό,τι για τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας, με όσους προσφέρουν φαγητό να έχουν ξεπεράσει το Covid-19 με λιγότερες προκλήσεις όσον αφορά το προσωπικό από ό,τι οι παμπ και τα κλαμπ, για παράδειγμα.

Παρόλο που τα μπαρ έχουν αυξήσει το προσωπικό τους κατά περίπου 36% σε σύγκριση με την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού, εξακολουθούν να λειτουργούν με περίπου 21% λιγότερο προσωπικό από ό,τι πριν.

Αν και η φιλοξενία είναι ένας τομέας που έχει πληγεί ιδιαίτερα, τα περισσότερα τμήματα της γερμανικής οικονομίας υποφέρουν από ελλείψεις εργατικού δυναμικού – ιδίως σε εξειδικευμένους τομείς.

Οι αλλοδαποί ενθαρρύνονται όλο και περισσότερο να βοηθήσουν στην κάλυψη θέσεων εργασίας και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδιάζει να χαλαρώσει ορισμένες από τις πιο επαχθείς απαιτήσεις μετανάστευσης για να βοηθήσει στην προσέλκυση περισσότερων εξειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι απαιτούνται καθαρά 400.000 νέες αφίξεις κάθε χρόνο στη Γερμανία προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά στην αγορά εργασίας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.