Γερμανία: Αίτημα για αύξηση του κατώτατου μισθού σε 14,13 την ώρα

Λίγους μήνες μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία, η οργάνωση Sozialverband ζητά να αυξηθεί το ωρομίσθιο στα 14 ευρώ το συντομότερο δυνατό.

Φωνές για αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γερμανία

Η γερμανική Sozialverband, μια οργάνωση πολιτικής υποστήριξης που ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καλεί την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 14,13 ευρώ την ώρα.

Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που η κυβέρνηση συνασπισμού αύξησε το ελάχιστο ωρομίσθιο στα 12 ευρώ.

Παρόλα αυτά, η Sozialverband επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός και η αύξηση του κόστους διαβίωσης σημαίνουν ότι η πρόσφατη αύξηση είναι ήδη ανεπαρκής για να συντηρήσουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους.

Μιλώντας στην Berliner Morgenpost, η εκπρόσωπος του Sozialverband Michaela Engelmeier δήλωσε: “Μετά από ένα έτος πολέμου, τις πανταχού παρούσες συνέπειές του και τα τρία τέταρτα του έτους που έχουμε ακόμη μπροστά μας, η γνώμη μας είναι ότι ο πληθωρισμός πρέπει να αντισταθμιστεί επαρκέστερα. Επομένως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί στα 14,13 ευρώ”.

Όταν η κυβέρνηση Scholz έφερε στο προσκήνιο τον κατώτατο μισθό των 12 ευρώ, η Engelmeier και η Sozialverband είχαν ήδη ασκήσει κριτική.

Τότε η οργάνωση έλεγε ότι τα 12 ευρώ ήταν πολύ πενιχρά και ζητούσε ένα ελάχιστο, “ανθεκτικό στη φτώχεια” 13 ευρώ την ώρα.

Τώρα, με το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων να αυξάνεται, η Engelmeier και οι συνεργάτες της εντείνουν τα αιτήματά τους για αύξηση του μισθού.

Ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία θα αυξηθεί το 2024

Ο σημερινός κατώτατος μισθός, ο οποίος αυξήθηκε από 10,25 σε 12 ευρώ την ώρα τον Οκτώβριο του 2022, θα διαρκέσει μέχρι το 2024.

Κάθε δύο χρόνια, ενώσεις όπως η Sozialverband προβαίνουν σε αξιολόγηση της μισθολογικής νομοθεσίας της Γερμανίας και προτείνουν αλλαγές.

Η προθεσμία για τις ενώσεις να υποβάλουν τις ανεξάρτητες αξιολογήσεις τους έληξε την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, μετά την οποία η επόμενη περίοδος υποβολής προτάσεων είναι το καλοκαίρι.

Με την ισχύουσα κατάσταση, η γερμανική κυβέρνηση αξιολογεί τα στοιχεία για τον κατώτατο μισθό κάθε δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας της, ωστόσο, η Sozialverband ζητά να μειωθεί αυτό το παράθυρο σε ένα έτος λόγω του “διαρκώς αυξανόμενου πληθωρισμού”.

Μιλώντας στην Berliner Morgenpost η Engelmeier πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει ότι οι εργοδότες καταβάλλουν πράγματι τον κατώτατο μισθό.

“Πάρα πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να μην λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό, παρόλο που τον δικαιούνται”, τόνισε η Engelmeier.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.