Τι προβλέπει η νομοθεσία για το τόπλες στη Γερμανία

Μια γυναίκα από το Βερολίνο διεκδίκησε με επιτυχία το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην πρωτεύουσα να κολυμπούν τόπλες. Αν και φημισμένη για την κουλτούρα του γυμνισμού της -οι νόμοι της Γερμανίας είναι συχνά ακόμη ασαφείς.

Τι συμβαίνει στο Βερολίνο;

Παρά κάποιες δημοφιλείς πεποιθήσεις γύρω από τη χαλαρή στάση της Γερμανίας απέναντι στο γυμνό, η περίφημη Freikörperkultur (FKK ή “κουλτούρα του ελεύθερου σώματος”) της χώρας μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε ένα αλαλούμ σχετικά με το τι πραγματικά συνεπάγονται οι κανόνες που διέπουν τον γυμνισμό.

Η κάτοικος του Βερολίνου Lotte Mies το διαπίστωσε η ίδια όταν κολύμπησε τόπλες σε μια πισίνα στην περιοχή Kaulsdorf.

Η Mies φορούσε κάτω μέρος από το μαγιό, αλλά όχι πάνω μέρος, και ο ναυαγοσώστης της ζήτησε να φύγει.

Επισημαίνοντας ότι οι κανόνες της πισίνας όριζαν μόνο ότι οι κολυμβητές πρέπει να φορούν “μαγιό του εμπορίου” – το οποίο είχε – η Mies υπέβαλε καταγγελία στο γραφείο του Βερολίνου για την ίση μεταχείριση.

Ο διαμεσολαβητής τάχθηκε στο πλευρό της, λέγοντας ότι ο κανονισμός για τη χρήση “μαγιό που διατίθενται στο εμπόριο” δεν αφορά το φύλο.

Ουσιαστικά, το γραφείο είπε ότι αν οι άνδρες μπορούν να κάνουν τόπλες στις δημόσιες πισίνες του Βερολίνου, μπορούν και οι γυναίκες και τα μη δυαδικά άτομα.

Το γραφείο αναγνώρισε ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση και έτσι διευκρίνισε ότι η πρωτεύουσα θα επιτρέπει στο μέλλον το τόπλες κολύμπι και την ηλιοθεραπεία παντού.

Ο διευκρινιστικός κανόνας ισχύει για τις εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, τις παραλίες και τα πάρκα.

Κάνοντας αυτή τη διευκρίνιση ρητή, ο διαμεσολαβητής θέλησε επίσης να δώσει στο προσωπικό τη σιγουριά ότι εφαρμόζει σωστά όλους τους κανόνες.

Όμως, όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, εξακολουθούν να πρέπει να φορούν ένα ” εμπορικά διαθέσιμο” σλιπ κολύμβησης όταν βρίσκονται σε δημόσια πισίνα του Βερολίνου.

Το θέμα δεν είναι ότι οι πισίνες δεν μπορούν να προσθέτουν περιορισμούς στην ενδυμασία – απλώς ότι πρέπει να ισχύουν για όλους εξίσου.

“Αν οι άνδρες επιτρέπεται να κάνουν κάτι και οι γυναίκες όχι, αυτό δεν είναι μόνο άδικο, αλλά και σεξιστικό”, δήλωσε ο Mies στην Berliner Zeitung σε συνέντευξή του.

“Εξάλλου, δεν σκοπεύω να πηγαίνω γυμνόστηθη σε εστιατόρια ή κινηματογράφους – αλλά αυτό δεν ισχύει ούτε για τους άνδρες”.

Ποια είναι η άποψη σε άλλα μέρη της Γερμανίας;

Παρά το γεγονός ότι έχει τη φήμη ίσως της πιο φιλελεύθερης πόλης της Γερμανίας, το Βερολίνο δεν είναι το πρώτο που εξετάζει τους κανόνες του σχετικά με το τόπλες.

Το περασμένο καλοκαίρι, ένα κολυμβητήριο στο Γκέτινγκεν πέταξε έξω κάποιον επειδή αρνήθηκε να καλυφθεί, αφού είπε στο προσωπικό ότι αναγνωρίζει την ταυτότητά του ως άνδρα.

Η πόλη απάντησε διευκρινίζοντας ότι το τόπλες επιτρέπεται -ανεξάρτητα από το φύλο- αλλά αρχικά μόνο τα Σαββατοκύριακα, προκειμένου να μην επηρεαστούν τα μαθήματα κολύμβησης.

Αυτό καθιστά το Βερολίνο την πρώτη -και μέχρι στιγμής μοναδική- γερμανική πόλη που διευκρινίζει ρητά ότι το γυμνόστηθο σε δημόσιο χώρο επιτρέπεται συνεχώς.

Κατά τα άλλα, ο νόμος δεν είναι πάντα σαφής. Η γερμανική νομοθεσία δεν απαγορεύει ευθέως το γυμνό, αλλά ομαδοποιεί το δημόσιο γυμνό με τις “ενοχλητικές” συμπεριφορές.

Έτσι, αν το δημόσιο γυμνό σας ενοχλεί κάποιον, μπορεί να προσκρούσετε στο νόμο.

Τι γίνεται με το FKK;

Οι εξαιρέσεις σε αυτό είναι προφανώς οι περιπτώσεις όπου το πλήρες γυμνό επιτρέπεται ρητά.

Η πλειονότητα από τις σάουνες στη Γερμανία απαιτούν από τους πελάτες να είναι εντελώς γυμνοί για λόγους υγιεινής (αν και πρέπει να τοποθετείται μια πετσέτα για να κάθονται ή να ξαπλώνουν οι άνθρωποι).

Υπάρχουν επίσης πολλές παραλίες σε όλη τη Γερμανία όπου επιτρέπεται ρητά η πλήρης FKK – Freikörperkultur. Αυτές συνήθως επισημαίνονται με μια πινακίδα.

Αν δεν υπάρχει τέτοια πινακίδα, υποθέστε ότι μπορεί να παραβιάσετε τους κανόνες αν είστε εντελώς γυμνοί εκεί – αν και αυτοί δεν εφαρμόζονται πάντα.

Επίσης, αν κανείς δεν διαμαρτύρεται συγκεκριμένα, δεν αποτελείτε “ενόχληση” με τον γυμνισμό σας – και επομένως δεν έχετε διαπράξει αδίκημα σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία.

Από το Sylt μέχρι τη Βαυαρία πάντως, υπάρχουν πολλές επιλογές για τους λάτρεις του FKK, τις οποίες μπορείτε να βρείτε σε αυτή τη λίστα για “γυμνό μπάνιο”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.