Επίσημη απόφαση στο Μόναχο: Απαγόρευση οδήγησης Euro 4

Τώρα είναι επίσημο: Η σταδιακή απαγόρευση οδήγησης πετρελαίου στο κέντρο του Μονάχου έρχεται! Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε σχετικό ψήφισμα την Τετάρτη. Το CSU κάνει λόγο για “σοβαρό λάθος”.

Οι παρατάξεις του δημαρχείου διαφωνούσαν για πάνω από δυόμισι ώρες στη συνεδρίαση της ολομέλειας την Τετάρτη.

Τελικά, ενάντια στις ψήφους των CSU/Freie Wähler και FDP/Bayernpartei, αποφασίστηκε αυτό που ήταν προβλέψιμο: από τον Φεβρουάριο του 2023 θα τεθεί σε ισχύ η σταδιακή απαγόρευση οδήγησης ντίζελ στον Mittlerer Ring.

Ο δήμαρχος Dieter Reiter (SPD) παραδέχτηκε ότι η απόφαση αυτή ήρθε “σε ακατάλληλη στιγμή”, “ειδικά για τους κατοίκους του Μονάχου που δεν έχουν τόσα πολλά χρήματα”.

Ωστόσο, πρόκειται για την “προστασία της υγείας των κατοίκων του Μονάχου”.

Απαγόρευση οδήγησης με πετρέλαιο Euro 4: Αυτό είναι το συγκεκριμένο σχέδιο

Αυτό που είναι πλέον σαφές είναι ότι η περιβαλλοντική ζώνη θα επεκταθεί μέχρι το Mittlerer Ring – μέχρι τώρα ήταν μόνο το εξωτερικό της όριο.

Το πρώτο στάδιο της απαγόρευσης οδήγησης θα τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου 2023. Περίπου 70.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα του Μονάχου της κατηγορίας εκπομπών Euro 4 και κάτω δεν θα επιτρέπεται πλέον να εισέρχονται στη ζώνη χαμηλών εκπομπών – ακόμη και αν έχουν πράσινο αυτοκόλλητο.

Το στάδιο 2 θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου 2023, εάν τα όρια για τα οξείδια του αζώτου εξακολουθούν να μην τηρούνται – η απαγόρευση πρόσβασης θα επεκταθεί τότε στα πετρελαιοκίνητα οχήματα της κατηγορίας εκπομπών 5. Αυτό θα επηρεάσει περίπου 70.000 επιπλέον οχήματα.

Εξαιρέσεις γίνονται γενικά για τους κατοίκους και την κυκλοφορία των παραδόσεων.

“Οι ελεγκτικές αρχές θα προχωρήσουν με αίσθηση του μέτρου και θα αφήσουν την επιείκεια να υπερισχύσει της δικαιοσύνης”, δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD Anne Hübner.

Ωστόσο, οι εν λόγω εξαιρέσεις θα ισχύουν μόνο μέχρι την 1η Απριλίου 2024, όταν θα τεθεί σε ισχύ το πιθανό τρίτο στάδιο του σχεδίου.

Τότε οι απαλλαγές θα πάψουν να ισχύουν. “Κοινωνικές και ιδιωτικές περιπτώσεις δυσχερών συνθηκών”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου, θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλουν αντίστοιχη αίτηση στον δήμο. Για τους βιοτέχνες, ωστόσο, η απαλλαγή θα συνεχίσει να ισχύει.

Το δημοτικό συμβούλιο γνωρίζει ότι οι απαγορεύσεις οδήγησης αποτελούν σοβαρή επιβάρυνση για πολλούς ανθρώπους, εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος των Πρασίνων Florian Roth:

“Γι’ αυτό προχωράμε βήμα προς βήμα, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις να μπορέσουν να προσαρμοστούν εγκαίρως. Και επιτρέπουμε ευρείες εξαιρέσεις”.

OB Reiter: Δεν πρέπει να εφαρμόζεται κάθε στάδιο απαγόρευσης

Βάση της απόφασης ήταν ο διακανονισμός με το Verkehrsclub Deutschland και την Deutsche Umwelthilfe, οι οποίες είχαν μηνύσει την πόλη.

Ο δήμαρχος του Μονάχου Ντίτερ Ράιτερ (SPD) δήλωσε ότι έγινε διαπραγμάτευση για συμβιβασμό, προκειμένου να μην καταλήξουμε σε μια απόφαση που δεν μπορεί να αλλάξει.

Εάν οι οριακές τιμές πληρούνταν ήδη μετά το πρώτο ή το δεύτερο στάδιο, δεν θα υπήρχε ανάγκη ενεργοποίησης των άλλων σταδίων.

Επιπλέον, προσπάθησαν να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερες εξαιρέσεις.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.