Έρχεται το τέλος του κανόνα 2G και 2G+ στη Βαυαρία;

Αλίκη Μαχαίρα

Updated on:

2G στο λιανικό εμπόριο της Βαυαρίας

Να σταματήσει η άνιση μεταχείριση εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων ανθρώπων – αυτό ζητά το FDP στο βαυαρικό κρατικό κοινοβούλιο. Όλες οι άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες απορρίπτουν την πρόταση.

Τέλος στο 2G και 2G plus, πρόσβαση σε όλους τους προηγουμένως κλειστούς τομείς, εισαγωγή του κανόνα 3G ως μεταβατικό μέτρο: Αυτό ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα του FDP στο κοινοβούλιο του κρατιδίου με έκτακτη πρόταση. Το αίτημα δεν βρήκε ωστόσο πλειοψηφία στη συνεδρίαση την Πέμπτη – όλες οι άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες καταψήφισαν την πρόταση.

Ο πυρήνας του αιτήματος του FDP: η άνιση μεταχείριση των ανεμβολίαστων και των εμβολιασμένων ατόμων στη Βαυαρία πρέπει να τερματιστεί.

Το φορτίο της νόσου με την παραλλαγή Omikron είναι χαμηλό και το ποσοστό νοσηλείας έως και 90 τοις εκατό χαμηλότερο από ό,τι με την μετάλλαξη Delta, υποστήριξε ο Dominik Spitzer, εκπρόσωπος πολιτικής υγείας του κρατικού κοινοβουλίου FDP. “Οι εκτεταμένοι περιορισμοί στην κοινωνική ζωή δεν είναι πλέον κατάλληλοι”.

Ο Spitzer δήλωσε ότι ο κανόνας 3G προσφέρει αρκετή ασφάλεια με την απαίτηση χρήσης μάσκας και τον κανόνα τήρησης απόστασης που ισχύουν ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κανόνας 2G δεν θα παρακινεί πλέον τους προηγουμένως ανεμβολίαστους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Η επείγουσα πρόταση του FDP συνεχίζει: “Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας, πρέπει να επιτραπεί στους πολίτες της Βαυαρίας να αποφασίσουν με δική τους ευθύνη τι κινδύνους θέλουν να αναλάβουν για τον εαυτό τους και πώς θα αντιμετωπίσουν ατομικά την κατάσταση της πανδημίας”.

Η κατάσταση είναι διαφορετική από ό,τι κατά τη διάρκεια του κύματος της μετάλλαξης Delta στις αρχές Δεκεμβρίου. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν τεράστιες δυσχέρειες σε ορισμένα νοσοκομεία.

Τα βήματα για τυχόν ανοίγματα θα πρέπει να συνδεθούν, μεταξύ άλλων, με τη σύσταση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων.

Η Merk δήλωσε ευγνώμων προς την κυβέρνηση “που έκανε ήδη τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα” αυτή την εβδομάδα. “Όλοι ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε στην ενδημική φάση της πανδημίας και έτσι να επιτύχουμε σταδιακά την ομαλότητα”.

Η πολιτικός του CSU κατηγόρησε το FDP ότι “σχεδόν” απορρίπτει την ανάγκη εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός παραμένει η “ιδανική λύση”.

Οι ανεμβολίαστοι εξακολουθούν να αποκλείονται από πολλά πράγματα

Τα μη εμβολιασμένα άτομα στη Βαυαρία εξακολουθούν να αποκλείονται από πολλά. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για πολιτιστικές εκδηλώσεις, πισίνες και εστιατόρια.

Το αίτημα του FDP θα σήμαινε ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά έχουν αρνητικό τεστ θα μπορούν να επιστρέψουν σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια, πισίνες και σάουνες, καθώς και σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Βαυαρία.

Οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι επίσης κατά της απαγόρευσης του 2G

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Christina Haubrich, βουλευτής των Πρασίνων, τάχθηκε υπέρ λίγης υπομονής. Είπε ότι τώρα είναι η ώρα να σκεφτούμε για περαιτέρω χαλάρωση.

Στη συνέχεια, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σύντομα νέα πιο χαλαρά μέτρα – αν μπορούσε να αποκλειστεί η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας. Η Haubrich δήλωσε ότι είναι “μόνο θέμα λίγων εβδομάδων μέχρι να χαλαρώσει η κατάσταση” και χαρακτήρισε τον τίτλο της επείγουσας πρότασης του “λαϊκιστικό”.

Οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι απέρριψαν επίσης το αίτημα του FDP ως πρόωρο. Υπάρχει ανάγκη για ανοίγματα “με μέτρο και κατανόηση”, δήλωσε η βουλευτής Susann Enders. “Και όχι όλα μαζί.”

Όταν ρωτήθηκε από τη βουλευτή του SPD Ruth Waldmann αν αυτό ισχύει και για τα αιτήματα του επικεφαλής των Ελεύθερων Ψηφοφόρων Hubert Aiwanger για επιμέρους χαλαρώσεις, η Enders τα απέρριψε κατηγορηματικά.

Λίγο νωρίτερα, η Waldmann είχε τονίσει στην ομιλία της ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αυτή τη στιγμή σαρώνει τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Η βουλευτής του SPD επέκρινε και πάλι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σαφή κριτήρια για τα μέτρα στη Βαυαρία. Οι κανονισμοί 2G και 2G plus αποτελούν “αποτελεσματικά κίνητρα” για τον εμβολιασμό, δήλωσε ο Waldmann.

Το AfD κατά της πρότασης του FDP – αλλά υπέρ των χαλαρώσεων

Η κοινοβουλευτική ομάδα του AfD στο κοινοβούλιο του κρατιδίου, η οποία ζητά εδώ και καιρό την επιστροφή στη λεγόμενη κανονικότητα, καταψήφισε επίσης την πρόταση του FDP. Ο βουλευτής του AfD Franz Bergmüller μίλησε για “μικρές μόνο αλλαγές” που ζήτησε το FDP.

Η κοινοβουλευτική του ομάδα είναι της γνώμης ότι ο καθένας πρέπει να αποφασίσει μόνος του αν επιθυμεί να προστατεύσει τον εαυτό του ή αν προτιμά να διακινδυνεύσει να αρρωστήσει.

Ο Bergmüller χαρακτήρισε δυσανάλογους τους ισχύοντες περιορισμούς σε εστιατόρια, εξωτερικούς χώρους και άλλους τομείς. Τα μέτρα θα πρέπει να χαλαρώσουν το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης