12 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας στη Γερμανία

12 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας στη Γερμανία: Το νέο έτος δεν χρειάζεται να είναι γεμάτο μεγαλεπήβολα σχέδια και αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή.

Με αυτά τα 12 βήματα, μπορείτε να επιτύχετε μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της ζωής σας στη Γερμανία χωρίς καν να προσπαθήσετε.

Οι στόχοι της Πρωτοχρονιάς είναι ωραίοι και καλοί, αλλά μερικές φορές τα καλύτερα σχέδια είναι δύσκολο να τηρηθούν μόλις έρθει η άνοιξη.

Αντί, λοιπόν, να αναθεωρήσετε ολόκληρη τη ζωή σας, γιατί να μην δοκιμάσετε να κάνετε αυτές τις απλές αλλαγές που θα μπορούσαν να κάνουν μια εκπληκτική διαφορά στη ζωή σας στη Γερμανία;

Ποδήλατο σε λίμνη στη Γερμανία
12 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας στη Γερμανία

1. Πάρτε ένα ποδήλατο στη Γερμανία

Σίγουρα, αν ζείτε στην κορυφή ενός βουνού στις Βαυαρικές Άλπεις, αυτό μπορεί να μην είναι και τόσο ελκυστικό, αλλά σχεδόν οπουδήποτε αλλού στη Γερμανία είναι απόλυτα λογικό να κάνετε ποδήλατο.

Με εκτεταμένους ποδηλατοδρόμους, οι γερμανικές πόλεις φημίζονται για τις άρτιες υποδομές τους για τους ποδηλάτες – και αν ζείτε στο Βερολίνο, έχετε το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι ζείτε σε ένα από τα πιο επίπεδα μέρη.

Αν μέχρι τώρα βασίζεστε στα λεωφορεία και τα τρένα για να μετακινηθείτε από το ένα μέρος στο άλλο, θα εκπλαγείτε από το πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι να γυρίσετε την πόλη με ποδήλατο.

Πείτε αντίο στα γεμάτα τρένα, τις καθυστερήσεις και την κίνηση στους δρόμους και κάντε την καθημερινή σας προπόνηση ενώ πηγαίνετε στη δουλειά σας.

2. Κάντε ερωτήσεις

Αυτό είναι κάτι τόσο απλό, αλλά δεν έρχεται φυσικά σε όλους.

Η ζωή σε μια ξένη χώρα μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν τυχαίνει να έχετε επιλέξει μια χώρα με τόσους πολλούς κανόνες και κανονισμούς όσο η Γερμανία.

Χαλαρώστε και θυμηθείτε ότι δεν πειράζει να μην τα ξέρετε όλα.

Κανένας δεν θα ενοχληθεί αν ρωτήσετε, και συχνά δεν υπάρχει τίποτα που να απολαμβάνει ένας ντόπιος περισσότερο από το να σας ενημερώσει για όλα όσα μπορεί να έχετε κάνει άθελά σας λάθος.

Δείχνοντας περιέργεια είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε τα καλύτερα μέρη που μπορείτε να επισκεφθείτε στην πόλη σας ή τα γερμανικά έθιμα.

Όσο περισσότερα μαθαίνετε, τόσο πιο οικεία θα αισθάνεστε, γι’ αυτό ρωτήστε ελεύθερα.

3. Γνωρίστε τους γείτονες σας στη Γερμανία

Χάλασε πάλι ο λέβητας σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν; Αρρωστήσατε ενώ ήσασταν μόνοι σας;

Το να γνωρίζετε τους γείτονες μπορεί να σας σώσει τη ζωή σε τέτοιες καταστάσεις.

Ειδικά την εποχή του Covid, η δημιουργία μιας μικρής παρέας-κοινότητας στο κτίριο όπου μένετε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι υπάρχει κάποιος εκεί να σας προσέχει αν το χρειαστείτε.

Αλλά ακόμη και σε φυσιολογικές περιόδους, κάποιος που μιλάει άπταιστα γερμανικά, καταλαβαίνει τους κανόνες και είναι στο πλευρό σας, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε το άγχος στη ζωή σας.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα συναντήσετε κάποιον από τους άλλους κατοίκους της πολυκατοικίας στο γραμματοκιβώτιο ή στην αυλή σας, γιατί να μην πείτε ένα γεια και να ρωτήσετε πώς είναι;

Μετά από μερικές συζητήσεις, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ακόμη και μια ομάδα WhatsApp για να συντονίζετε τα αιτήματά σας.

Αφού χτίσετε καλές σχέσεις με τους γείτονές σας, θα αναρωτηθείτε τι κάνατε χωρίς αυτούς στο παρελθόν.

4. Μείνετε ενημερωμένοι

Το να ενημερώνεστε για τις τρέχουσες εξελίξεις κατά τη διάρκεια του πρωινού σας καφέ ή στο τέλος της εργάσιμης ημέρας σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να νιώσετε πιο ενταγμένοι στη γερμανική κοινωνία και να παραμείνετε ενημερωμένοι για τους διαρκώς μεταβαλλόμενους κανόνες για τον Covid.

Ακόμη καλύτερα, θα έχετε επιτέλους κάτι για να φλυαρείτε με τους Γερμανούς συναδέλφους σας στο επόμενο ποτό σας μετά τη δουλειά.

Και μην ξεχνάτε: Ακολουθήστε μας στα Social Media και μείνετε πάντα ενημερωμένοι!

5. Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους στη Γερμανία

Οι Γερμανοί αγαπούν την ύπαιθρο, και δεν είναι περίεργο: είτε πρόκειται για τις τεράστιες λίμνες του Βρανδεμβούργου, είτε για τις ψηλές κορυφές της Βαυαρίας, είτε για τους λόφους της Έσσης: η Γερμανία διαθέτει ένα εκπληκτικά όμορφο φυσικό τοπίο.

Πολυάριθμοι ποιητές, ζωγράφοι και στοχαστές έχουν εμπνευστεί από αυτά τα σκηνικά και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η φύση κάνει καλό στην ψυχή.

Γνωρίζατε όμως ότι δύο ώρες τη βδομάδα στη φύση συνδέονται στενά και με την καλή σωματική υγεία και ευεξία;

Τα οφέλη βελτιώνονται όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στην ύπαιθρο.

Δεν έχει σημασία αν κάνετε μια μεγάλη βόλτα ή πολλές μικρές, οπότε αρκεί να βγαίνετε έξω για 20 λεπτά την ημέρα, για να πετύχετε τον σκοπό σας.

6. Βρείτε γερμανικά πράγματα που σας αρέσουν

Τα βιβλία γερμανικής γραμματικής σας κάνουν να θέλετε να μετακομίσετε στην Ισπανία; Δεν σας κατηγορούμε.

Τα καλά νέα είναι ότι το να διαβάζεις ατελείωτα εγχειρίδια μπορεί να μην είναι καν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μάθεις γερμανικά.

Μια καλύτερη μέθοδος είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε γλώσσες ως παιδιά.

Τίποτα δεν συγκρίνεται με την ομιλία και την ακρόαση ενός πραγματικού φυσικού ομιλητή, αλλά το αμέσως καλύτερο πράγμα είναι να βρείτε τη γερμανική κουλτούρα που προτιμάτε και να ασχοληθείτε μαζί της.

Είτε πρόκειται για κουτσομπολίστικη τηλεόραση, είτε για εύπεπτη ποπ μουσική είτε για video games – εδώ δεν υπάρχουν “ένοχες απολαύσεις”.

Αν κάποιος ρωτήσει, βελτιώνετε τα γερμανικά σας.

7. Επισκεφθείτε μια σάουνα στη Γερμανία

Αν ο μακρύς, βαρύς χειμώνας σας καταβάλλει, μια επίσκεψη σε σάουνα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να αναζωογονηθείτε.

Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεφύγετε από το κρύο για λίγες ώρες και να αποβάλετε όλες αυτές τις τοξίνες που λάβατε τα Χριστούγεννα, ενώ παράλληλα υιοθετείτε τη γερμανική στάση που δεν σας νοιάζει καθόλου αν κάποιος σας βλέπει γυμνούς.

Λίγη… Freikörperkultur (FKK – ελεύθερη κουλτούρα σώματος ή γυμνισμός) θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να νιώσετε ξανά άνετα με το σώμα σας.

8. Αλλάξτε τράπεζες στη Γερμανία

Με μεγάλες χρεώσεις στα ΑΤΜ και στους λογαριασμούς, οι τράπεζες στη Γερμανία μπορεί να είναι κάθε άλλο παρά φιλικές προς τον καταναλωτή.

Μελέτες δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να πάρουμε διαζύγιο από τον σύντροφό μας παρά να αλλάξουμε τράπεζα στη διάρκεια της ζωής μας – πιθανώς επειδή θεωρείται δύσκολο.

Αυτό είναι κρίμα, διότι η διαδικασία έχει γίνει απίστευτα απλή τα τελευταία χρόνια και πολλές τράπεζες προσφέρουν ελκυστικά μπόνους για να προσελκύσουν νέους πελάτες.

Εάν έχετε κολλήσει με μια τράπεζα που σας χρεώνει για τη χρήση των περισσότερων ΑΤΜ, η ING-Diba και η DKB θα μπορούσαν να είναι μια φθηνότερη επιλογή.

Εναλλακτικά, η τράπεζα N26 έχει σχεδιαστεί για να είναι προσιτή και χωρίς γραφειοκρατία για τους αλλοδαπούς, αλλά και με πολλές επιλογές.

9. Δοκιμάστε κάτι νέο στη Γερμανία

Από το να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα μέχρι να βουτήξετε στον πάγο, το να ζείτε σε μια ξένη χώρα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεφύγετε από τις συνήθειές σας και να δοκιμάσετε κάτι καινούργιο.

Ποιος ξέρει; Μπορεί να βρείτε το νέο σας αγαπημένο πιάτο ή ένα χόμπι που δεν ξέρατε ποτέ ότι θα αγαπούσατε – και τουλάχιστον, θα μπορούσατε να κάνετε μερικούς νέους φίλους.

10. Τρώτε εποχιακά στη Γερμανία

Στον σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο τρόπο ζωής, είναι εύκολο να ξεφύγουμε από το ρυθμό των εποχών και να βρεθούμε κολλημένοι σε μια ρουτίνα με τις διατροφικές μας συνήθειες.

Ένα από τα σπουδαία πράγματα στη Γερμανία είναι το πόσο μεγάλη σημασία δίνουν οι άνθρωποι στα εποχιακά προϊόντα – απλά επισκεφθείτε οποιοδήποτε τοπικό εστιατόριο.

Προτιμώντας τα τοπικά, εποχιακά προϊόντα, όχι μόνο βοηθάτε το περιβάλλον αλλά και την τοπική κοινωνία.

Και υπάρχει κάτι υπέροχο στο να έρχεσαι σε επαφή με την αλλαγή των εποχών και να έχεις μια δικαιολογία για να αλλάξεις τη διατροφή σου και να πειραματιστείς με νέα πιάτα κάθε λίγους μήνες.

11. Φορέστε πρακτικά ρούχα στη Γερμανία

Υπάρχει λόγος που οι Γερμανοί είναι γενικά γνωστοί ως άνθρωποι που ντύνονται περισσότερο πρακτικά παρά με τις επιταγές της μόδας: το να μπορείς να είσαι ενεργός σε απρόβλεπτο καιρό απαιτεί γενικά πρακτικά ρούχα.

Είτε βρίσκεστε έξω σε κάποιο βουνό υπό καταρρακτώδη βροχή είτε τρέχετε να συναντήσετε έναν φίλο για καφέ μέσα στο χιόνι, υπάρχουν μερικά απολύτως απαραίτητα είδη γκαρνταρόμπας που δεν μπορείτε να αποχωριστείτε αν ζείτε εδώ.

Το χειμώνα, σκεφτείτε σαν Γερμανός και προμηθευτείτε γάντια υψηλής ποιότητας, ανθεκτικές μπότες και ένα ζεστό παλτό.

Όπως αρέσκονται να λένε οι Νορβηγοί (αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και γερμανική φράση): “Δεν υπάρχει κακός καιρός – μόνο κακός ρουχισμός”.

12. Ορίστε υπενθυμίσεις

Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα σας εκπλήξει το γεγονός ότι η ζωή στη Γερμανία περιλαμβάνει πολλή γραφειοκρατία, πέρα από τους γενικότερους ταραχώδεις ρυθμούς της σύγχρονης ζωής.

Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε τη μνήμη του Rain Man, αλλά ακόμη και αυτός θα δυσκολευόταν να θυμηθεί όλες τις προθεσμίες για τη φορολογία, τα ραντεβού με τις δημόσιες υπηρεσίες και τις διάφορες υποχρεώσεις που μπορεί να απαιτεί η καθημερινή ζωή στη Γερμανία.

Η συμβουλή μας; Ορίστε υπενθυμίσεις για σημαντικές ημερομηνίες, ραντεβού και προθεσμίες στο τηλέφωνό σας.

Δεν θα αποφύγετε εντελώς τα προβλήματα με την γραφειοκρατία και τις επιστολές, αλλά θα σας βοηθήσει να έχετε κάπως την κατάσταση υπό έλεγχο.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

12 τρόποι για να βελτιώσετε τη ζωή σας στη Γερμανία