Αυστηρότεροι κανόνες για ιδιοκτήτες σκύλων στη Γερμανία 2022

Αυστηρότεροι κανόνες για ιδιοκτήτες σκύλων στη Γερμανία: Το 2022, οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να κοιτάζουν το ρολόι όταν βγάζουν βόλτα.

Το 2022 θα σηματοδοτηθεί από έναν νέο κανονισμό για την προστασία των σκύλων: οι ιδιοκτήτες σκύλων και ιδίως οι εκτροφείς σκύλων θα πρέπει να προετοιμαστούν για αυστηρότερους κανόνες.

Το διάταγμα 2022 για την προστασία των σκύλων θέτει τους ιδιοκτήτες σκύλων προ των ευθυνών τους – η κατάλληλη για το είδος εκτροφή είναι απαραίτητη.

Το διάταγμα για την προστασία των σκύλων αποσκοπεί στην πρόληψη των τελευταίων, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη στον καλύτερο φίλο του ανθρώπου σε όλα τα επίπεδα. Για το σκοπό αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέτει τώρα ρητά τους ιδιοκτήτες σκύλων υπό την ευθύνη του λεγόμενου νόμου Gassi.

Σύμφωνα με τον νόμο “Gassi-Gesetz”, στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι σκύλοι διατηρούνται με τρόπο κατάλληλο για το είδος τους.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι τα σκυλιά ασκούνται αρκετά και δεν μένουν μόνα τους για πολύ ώρα, ώστε να αποφεύγεται η μοναξιά. “Προσαρμόζουμε τώρα τις απαιτήσεις για τη διατήρησή τους στις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων.

Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουμε τη βελτίωση της ευημερίας και της προστασίας των ζώων”, δήλωσε η τότε πρώην υπουργός Klöckner σχετικά με το σχέδιό της.

Οι κανόνες περιπάτου για τους τετράποδους φίλους κυμαίνονται από την διατήρηση των σκύλων, τη φροντίδα των σκύλων, την εκτροφή των σκύλων και την κοινωνικοποίηση των κουταβιών, προκειμένου να σταματήσουν οι καταχρήσεις και η βαριά παραμέληση, ίσως όχι εντελώς, αλλά τουλάχιστον να ελαχιστοποιηθούν.

Μια αλλαγή που προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις, παρόλο που δεν είναι τόσο νέα όσο ίσως νομίζουν ορισμένοι ιδιοκτήτες σκύλων λόγω του προσαρμοσμένου νόμου.

Αυστηρότεροι κανόνες για ιδιοκτήτες σκύλων στη Γερμανία
Αυστηρότεροι κανόνες για ιδιοκτήτες σκύλων στη Γερμανία

Η υποχρέωση περιπάτου υπήρχε ήδη στην ερμηνευτική νομολογία, αλλά μέχρι τώρα μάταια αναζητούσε κανείς μια ρητή διατύπωση του κανόνα της βάδισης στην παράγραφο δύο. Αυτό πλέον διορθώθηκε.

Η παράγραφος δύο συνοψίζει την υποχρέωση περιπάτου στο πλαίσιο της “Γενικής υποχρέωσης φύλαξης” του διατάγματος για την προστασία των σκύλων.

Αυτό αναφέρεται στη “γενική απαίτηση διατήρησης” στην παράγραφο δύο του διατάγματος για την προστασία των σκύλων.

Ο νόμος “Gassi-Gesetz” ορίζει ότι κάθε σκύλος στη Γερμανία πρέπει να έχει επαρκή άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει επίσης να ασχολούνται ενεργά με το ζώο σε καθημερινή βάση.

Επιπλέον, οι σκύλοι θα πρέπει στο μέλλον να μπορούν να έχουν τακτική επαφή με άλλους σκύλους “εκτός εάν αυτό δεν είναι δυνατό σε μεμονωμένες περιπτώσεις για λόγους υγείας ή ασυμβατότητας για την προστασία του σκύλου ή των ομοειδών του”.

Ο τροποποιημένος κανονισμός για την προστασία των σκύλων προβλέπει επιπλέον σημεία για την προστασία των τετράποδων φίλων εκτός από την υποχρέωση περιπάτου και την επαφή τους με άλλα ζώα.

Οι νέοι αυτοί κανονισμοί αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση των σκύλων σε εσωτερικούς χώρους – εδώ πρέπει να επιτρέπεται η λεγόμενη θέα προς τα έξω -, την εκτροφή σκύλων, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας των κουταβιών, καθώς και την απαγόρευση επικίνδυνων κολάρων και άλλων επώδυνων μέσων εκπαίδευσης, κατάρτισης και διαπαιδαγώγησης.

Υποχρέωση περιπάτου: ένας ενήλικος σκύλος πρέπει να βγαίνει βόλτα για τουλάχιστον μία ώρα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα

Διατήρηση σε εσωτερικούς χώρους: Ένας σκύλος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κοιτάζει προς τα έξω (γνωστό ως θέα προς την ύπαιθρο).

Οι απαιτήσεις για την εκτροφή σκύλων έχουν αυστηροποιηθεί, μεταξύ άλλων, για να εξασφαλιστεί η επαρκής κοινωνικοποίηση των κουταβιών απέναντι στον άνθρωπο και τους ομοίους τους, καθώς και η εξοικείωση με τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα.

Στην εμπορική εκτροφή σκύλων, ένας φροντιστής μπορεί στο μέλλον να φροντίζει το πολύ τρεις γέννες ταυτόχρονα.

Προβλέπεται ελάχιστος χρόνος τεσσάρων ωρών για την καθημερινή επαφή με τα κουτάβια. Αυτό ισχύει τόσο για τους εμπορικούς όσο και για τους ιδιώτες εκτροφείς.

Απαγόρευση της χρήσης περιλαίμιων ή άλλων επώδυνων μέσων κατά την εκπαίδευση, την αγωγή και την ανατροφή. Η πρόσδεση των σκύλων απαγορεύεται.

Επιβάλλεται απαγόρευση επίδειξης σε σκύλους που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά αναπαραγωγής βασανιστηρίων.

Η απαγόρευση των επιδείξεων σκύλων δεν περιορίζεται στις επιδείξεις αμιγούς αναπαραγωγής, αλλά περιλαμβάνει όλες τις εκδηλώσεις στις οποίες κρίνονται, δοκιμάζονται ή συγκρίνονται σκύλοι, όπως οι δοκιμές απόδοσης αναπαραγωγής και οι αθλητικές εκδηλώσεις σκύλων.

Η υφιστάμενη απαγόρευση της επίδειξης σκύλων που έχουν ακρωτηριαστεί κατά παράβαση της ευζωίας των ζώων επεκτείνεται και σε άλλες εκδηλώσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι λόγοι για τις αλλαγές στο νόμο περί βόλτας σκύλων είναι προφανείς.

Η παλαιά διάταξη για την προστασία των σκύλων από το 2001 έχει υποστεί σφοδρή κριτική στο παρελθόν, επειδή δεν ανταποκρίνεται πλέον στις απαιτήσεις διατήρησης των σκύλων και δεν αντικατοπτρίζει πλέον την τρέχουσα κατάσταση των γνώσεων.

Ποιος και πώς θα πρέπει να ελέγχει τη συμμόρφωση με τον νόμο περί περιπάτου και ιδίως τον κανόνα περί περιπάτου;

Από την άλλη πλευρά, είναι εντελώς ασαφές πώς θα παρακολουθείται η τήρηση του νόμου για το περπάτημα των περίπου δέκα εκατομμυρίων σκύλων στη Γερμανία και του κανόνα για το περπάτημα από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες σκύλων.

Μια εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε με αδιαφανείς εκφράσεις ότι υπεύθυνες γι’ αυτό είναι οι αρχές των ομόσπονδων κρατιδίων.

Δεν είναι γνωστό αν οι αρχές ή, σε περίπτωση αμφιβολίας, τα γραφεία δημόσιας τάξης των ομοσπονδιακών κρατιδίων έχουν ήδη ένα σχέδιο για τον έλεγχο του κανόνα του περιπάτου στα συρτάρια τους κατά τη διάρκεια του νόμου περί περιπάτου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τους υπαλλήλους να χτυπούν το κουδούνι του σπιτιού κάθε ιδιοκτήτη σκύλου και να ρωτούν επίμονα αν ο σκύλος έχει ήδη μπορέσει να ξεσκάσει στην ύπαιθρο για τον προβλεπόμενο ελάχιστο χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιο ρεαλιστικό ότι η προσαρμοσμένη νομική κατάσταση μπορεί να σταματήσει οριστικά τη διατήρηση σκύλων σε κυνοκομεία.

Ποιες είναι οι ποινές και τα πρόστιμα για την παράβλεψη της παραγράφου 2 του κανονισμού για την προστασία των σκύλων;

Δεν είναι επίσης σαφές ποιες κυρώσεις θα αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες σκύλων εάν δεν συμμορφωθούν με την υποχρέωση να βγάζουν βόλτα τους τετράποδους φίλους τους.

Η κατάσταση είναι παρόμοια με τις υπόλοιπες αλλαγές στο νόμο για τον περίπατο με σκύλους. Και εδώ, τα ομοσπονδιακά κρατίδια μπορούν να καταρτίσουν τον δικό τους κατάλογο προστίμων ανεξάρτητα από την εθνική νομοθεσία για την προστασία των σκύλων και να καθορίσουν οι ίδιοι τις ποινές για την παραβίαση του νόμου.

Εν τω μεταξύ, προβλέπονται αυστηρές ποινές για την κακοποίηση ζώων από σκύλους – και αυτές είναι πολύ σαφείς και καλά ρυθμισμένες.

Κατάλογος προστίμων για κακοποίηση ζώων από σκύλους στη Γερμανία

 • Κακοποίηση σκύλου: ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 17 TierSchG (νόμος περί προστασίας των ζώων), τιμωρείται με πρόστιμο ή φυλάκιση έως τρία έτη, το ζώο κατάσχεται, απαγορεύεται η εκ νέου διατήρηση ζώων.
 • Θανάτωση σκύλου: ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 17 TierSchG- πρόστιμο ή φυλάκιση έως τρία έτη- απαγόρευση εκ νέου διατήρησης ζώων.
 • Μη σίτιση ή φροντίδα του σκύλου ως ιδιοκτήτης: ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 17 TierSchG σε συνδυασμό με το άρθρο 13 StGB- πρόστιμο ή φυλάκιση έως τρία έτη- το ζώο κατάσχεται- απαγόρευση εκ νέου διατήρησης ζώων.
 • Απόπειρα ή αμέλεια κακομεταχείρισης σκύλου: Διοικητική παράβαση- διαδικασία επιβολής προστίμου, πρόστιμο έως 25.000 ευρώ- το ζώο κατάσχεται- απαγόρευση εκ νέου εκτροφής ζώων
 • Εγκατάλειψη ενός σκύλου: Διοικητικό αδίκημα- πρόστιμο έως 25.000 ευρώ
 • Κλοπή, πώληση ή υπεξαίρεση σκύλου: διάφορες ποινές βάσει του Ποινικού Κώδικα- πρόστιμο ή φυλάκιση.
 • Παραγωγή ή διανομή πορνογραφικού υλικού για/με ζώα: τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 184α του StGB- πρόστιμο ή φυλάκιση έως τρία έτη.

Διοικητικές παραβάσεις για την εκτροφή σκύλων στη Γερμανία

 • Παραβίαση της υποχρέωσης να κρατάτε το σκύλο σε λουρί: Πρόστιμο που καθορίζεται από τον αντίστοιχο δήμο.
 • Παράλειψη απομάκρυνσης περιττωμάτων σκύλου: πρόστιμο που επιβάλλεται από τον αντίστοιχο δήμο.
 • Καταγεγραμμένος σκύλος που δεν φέρει φίμωτρο σε δημόσιους χώρους: πρόστιμο που επιβάλλεται από τον αντίστοιχο δήμο.
 • Αν ένας σκύλος τρέχει σε δημόσιο χώρο χωρίς κολάρο: Πρόστιμο που επιβάλλεται από τον αντίστοιχο δήμο.
 • Δεν τηρείται το γενικό καθήκον εποπτείας: Σε περίπτωση ζημίας, ο ιδιοκτήτης είναι υπεύθυνος- αν ο σκύλος του επιτεθεί σε κάποιον, μπορεί να προκύψει καταδίκη για σωματική βλάβη ή ανθρωποκτονία.
 • Νόμος περί περιπάτου: Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα το 2022 σχετικά με την εφαρμογή και τον έλεγχο της υποχρέωσης περιπάτου των σκύλων στο πλαίσιο της διάταξης περί προστασίας των σκύλων από τα ζώα.

Η τροποποίηση του κανονισμού για την προστασία των σκύλων ήταν ένα επείγον και, κυρίως, απαραίτητο βήμα. Ωστόσο, σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.

Στο προσκήνιο βρίσκεται κυρίως η δυνατότητα ελέγχου της υποχρέωσης περιπάτου των σκύλων, όπως ορίζεται στον νόμο περί περιπάτου, και οι κυρώσεις που θα αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες σκύλων εάν δεν συμμορφωθούν με αυτήν.

Ο νόμος ωστόσο αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη θεμελιώδους και βιώσιμης αλλαγής.

Αυστηρότεροι κανόνες για ιδιοκτήτες σκύλων στη Γερμανία για το 2022

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης