Γερμανία Δικαστήριο: Νόμιμος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε νοσηλευτές

Η απόφαση να καταστεί ο εμβολιασμός υποχρεωτικός για τους νοσηλευτές έχει προκαλέσει κύμα αγωγών. Εκατοντάδες κατέθεσαν συνταγματικές καταγγελίες. Τώρα λήφθηκε μια πρώτη απόφαση.

Από νομικής άποψης, η υποχρέωση εμβολιασμού για το νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό μπορεί να εφαρμοστεί κανονικά από τα μέσα Μαρτίου.

Σε συνοπτικές διαδικασίες, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο αρνήθηκε να αναστείλει προς το παρόν την εφαρμογή των κανονισμών. Η απόφαση δημοσιεύθηκε στην Καρλσρούη την Παρασκευή.

Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση σχετικά με τις πολλές συνταγματικές προσφυγές κατά της απαίτησης μερικού εμβολιασμού. Η συνολική εξέταση εκκρεμεί ακόμη (αρ. φακέλου 1 BvR 2649/21).

Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν κυρίως από ανεμβολίαστους υπαλλήλους, αλλά και από διευθυντές εγκαταστάσεων που θέλουν να συνεχίσουν να απασχολούν ανεμβολίαστο προσωπικό.

Στη συνοπτική διαδικασία, οι δικαστές στάθμισαν μόνο τις συνέπειες. Εξέτασαν ποιες θα ήταν οι χειρότερες συνέπειες: αν άφηναν τα πάντα να περάσουν προς το παρόν, αν και οι καταγγελίες ήταν δικαιολογημένες – ή αν ανέστειλαν προσωρινά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και αυτός αποδεικνυόταν αργότερα συνταγματικός.

Αυτή η εξισορρόπηση λειτούργησε εις βάρος των εναγόντων. “Η πολύ χαμηλή πιθανότητα σοβαρών συνεπειών του εμβολιασμού αντιπαραβάλλεται με τη σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα βλάβης της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας ευάλωτων ατόμων”, ανακοίνωσε το δικαστήριο. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός “κατά τη στιγμή της παρούσας απόφασης δεν αντιμετωπίζει συνταγματικές αντιρρήσεις μεγάλης εμβέλειας”.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους νοσηλευτές, τις μαίες και τα ιατρεία στη Γερμανία

Οι δικαστές, ωστόσο, επέκριναν το γεγονός ότι ο νόμος δεν περιέχει λεπτομέρειες σχετικά με την απόδειξη του εμβολιασμού και της ανάρρωσης. Υπάρχει μόνο μια αναφορά σε έναν κανονισμό με περαιτέρω παραπομπές στους δικτυακούς τόπους του Ινστιτούτου Paul Ehrlich και του Ινστιτούτου Robert Koch.

Η λεγόμενη υποχρέωση εμβολιασμού που σχετίζεται με τα ιδρύματα αποσκοπεί στην προστασία ηλικιωμένων και εξασθενημένων ατόμων από τη μόλυνση με τον κορωνοϊό, τα οποία έχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν πολύ σοβαρά ή να πεθάνουν από αυτόν.

Πρόκειται να ισχύσει για τους εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και κλινικές, αλλά και, για παράδειγμα, σε ιατρεία και εξωτερικά ιατρεία, για μαίες, φυσιοθεραπευτές και μασέρ.

Όλοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022 για να αποδείξουν ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή ότι έχουν πρόσφατα αναρρώσει.

Οι νέοι εργαζόμενοι θα χρειαστούν την απόδειξη από τις 16 Μαρτίου και μετά. Υπάρχει εξαίρεση για άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Εάν η απόδειξη λείπει, πρέπει να ενημερωθεί η υγειονομική υπηρεσία για να διερευνήσει την υπόθεση. Στη συνέχεια, μπορεί να απαγορεύσει στον ενδιαφερόμενο να εισέλθει στην εγκατάσταση ή να συνεχίσει να εργάζεται.

Η υιοθέτηση της υποχρέωσης εμβολιασμού στα μέσα Δεκεμβρίου είχε προκαλέσει κύμα αγωγών στην Καρλσρούη. Μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, είχαν ήδη υποβληθεί 74 συνταγματικές προσφυγές από περίπου 300 προσφεύγοντες, πολλοί από τους οποίους με επείγουσες αιτήσεις.

Την Τετάρτη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων θα συναντηθούν εκ νέου για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στην πανδημία. Ο πρόεδρος του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου προειδοποίησε κατά της πρόωρης χαλάρωσης λόγω της ασαφούς κατάστασης των δεδομένων της πανδημίας.

“Ωστόσο, απαιτείται προσοχή”, δήλωσε ο Reinhardt στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung. “Εξακολουθούμε να στερούμαστε αξιόπιστων και ολοκληρωμένων δεδομένων σχετικά με την τρέχουσα επίπτωση της λοίμωξης”.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του RKI, τις τελευταίες επτά ημέρες πραγματοποιήθηκαν 420.000 επισκέψεις σε γιατρούς στη Γερμανία λόγω Covid-19.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των επισκέψεων αυτών αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του RKI που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των επισκέψεων σε γιατρούς έχει αυξηθεί από την αλλαγή του έτους και σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες οι τιμές των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ.

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης