Η Βάδη-Βυρτεμβέργη επεξεργάζεται σχέδιο χαλάρωσης μέτρων

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη επεξεργάζεται σχέδιο χαλάρωσης μέτρων για τα τέλη Φεβρουαρίου: Ο Kretschmann δεν θέλει να μιλήσει για ένα τέλος των μέτρων πριν από το Πάσχα. Υπάρχουν όμως και ελπιδοφόρα μηνύματα. Η κατάσταση στις κλινικές πιθανόν να επιτρέπει σύντομα περαιτέρω χαλαρώσεις.

Το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης επεξεργάζεται ένα σχέδιο χαλάρωσης των μέτρων, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να τεθεί σε ισχύ στα τέλη Φεβρουαρίου.

Όπως έμαθε την Κυριακή η Deutsche Presse-Agentur από κυβερνητικούς κύκλους της Στουτγάρδης, σε ακρόαση του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων με εκπροσώπους κλινικών και επιστήμονες στις 18 Φεβρουαρίου πρόκειται να διευκρινιστεί εάν δικαιολογούνται περαιτέρω βήματα ανοίγματος.

Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά τη Διάσκεψη των Πρωθυπουργών, έχει ως στόχο να διευκρινιστεί εάν υπάρχουν ακόμη αρκετά κρεβάτια στους κανονικούς θαλάμους των νοσοκομείων για να μπορέσουν να δεχτούν περαιτέρω ασθενείς με Covid.

Το υπόβαθρο για τη στρατηγική είναι ότι η κορύφωση του κύματος Omikron θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Θετικό σήμα: η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βάδης Βυρτεμβέργης είναι πιθανώς διαχειρίσιμη

Εάν οι δυνατότητες των νοσοκομείων είναι επαρκείς ή μπορούν ακόμη να επεκταθούν, πράγμα που θεωρείται δεδομένο, τα μέτρα θα χαλαρώσουν περαιτέρω προς το τέλος Φεβρουαρίου, αναφέρεται. Στη συνέχεια, το υπάρχον σύστημα βημάτων πρέπει να προσαρμοστεί περισσότερο στην μετάλλαξη του κορωνοϊού Omikron.

Σύμφωνα με αναφορές, η εντύπωση ότι η μετάλλαξη Omikron είναι πιο μεταδοτική από τη Delta, αλλά ότι πολύ λιγότεροι άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά και πρέπει να εισαχθούν στην εντατική, γίνεται όλο και πιο σαφής.

Από την άλλη πλευρά, ο επταήμερος δείκτης επίπτωσης έχει αυξηθεί εκρηκτικά και ο αριθμός των ασθενών στους κανονικούς θαλάμους αυξάνεται εντονότερα. Ωστόσο, αυτό αναμένεται να είναι διαχειρίσιμο, δήλωσαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Kretschmann, χαλαρώσεις στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και η “λειτουργία στην πολιτική”

Ο πρωθυπουργός Winfried Kretschmann ξεκαθάρισε το Σαββατοκύριακο ότι το κρατίδιο θα συνεχίσει να ανοίγει εάν οι κλινικές και οι γενικοί γιατροί μπορούν να ανταπεξέλθουν καλά στον αριθμό των ασθενών με Covid 19.

“Φυσικά, θα υπάρξουν χαλαρώσεις και θα κάνω και εγώ κάποιες, αν το επιτρέπει η κατάσταση των λοιμώξεων – ή ακριβέστερα, αν το επιτρέπει η επιβάρυνση του συστήματος υγείας”, δήλωσε στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

Ο πολιτικός έδειξε κατανόηση για το γεγονός ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι άνθρωποι ήθελαν να συζητήσουν μια “στρατηγική εξόδου”, δηλαδή το τέλος των μέτρων.

Ωστόσο, δήλωσε ότι ως επικεφαλής της κυβέρνησης δεν ήθελε να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση. Για το διάστημα μετά το Πάσχα, δηλαδή στα μέσα Απριλίου, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει γι’ αυτό, γιατί τότε θα υπήρχαν σχολικές διακοπές. “Τότε είναι που μπορεί να μπει στην ημερήσια διάταξη”.

Προσαρμογή σταδιακού σχεδίου για περισσότερα ανοίγματα στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Το σχέδιο για το άνοιγμα προβλέπει την προσαρμογή του συστήματος των βαθμίδων, και φημολογείται ότι δύο επιλογές είναι πιθανές: είτε η κυβέρνηση θέτει τα όρια για τις τέσσερις βαθμίδες σημαντικά υψηλότερα, ώστε να υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί στην καθημερινή ζωή. Ή τα μέτρα εντός των επιπέδων αποδυναμώνονται.

Επί του παρόντος, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας ισχύει το επίπεδο συναγερμού Ι, επειδή η οριακή τιμή για νοσηλεία 3,0 έχει σαφώς ξεπεραστεί.

Υπάρχουν σημαντικά υψηλότερα εμπόδια για το επίπεδο συναγερμού ΙΙ: Εδώ, η συχνότητα νοσηλείας πρέπει να είναι πάνω από 6,0 – που ήδη είναι – και ο αριθμός των κλινών εντατικής θεραπείας που καταλαμβάνονται από ασθενείς πρέπει να είναι πάνω από 450. Αλλά αυτό δεν είναι ορατό μέχρι στιγμής.

Οι γιατροί θα πρέπει να θεραπεύουν περισσότερους ασθενείς με Covid στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

Για την περαιτέρω ανακούφιση των νοσοκομείων, οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι θα συμμετέχουν ακόμη περισσότερο από ό,τι ήδη συμμετέχουν στη θεραπεία των ασθενών με Covid.

Σε συμφωνία με το Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Σύλλογος Ιατρών Νόμιμης Ασφάλισης Υγείας της Βάδης-Βυρτεμβέργης απέστειλε την Πέμπτη έναν οδηγό προσανατολισμού σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών με Covid.

Αυτό παρέχει επίσης μια επισκόπηση των φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση λοίμωξης. Το υπόβαθρο είναι ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μέτρια συμπτώματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εξωτερικοί ασθενείς.

Πρώτες περαιτέρω χαλαρώσεις στο υπουργικό συμβούλιο

Ήδη την Τρίτη, το υπουργικό συμβούλιο του κρατιδίου θέλει να κάνει περαιτέρω χαλαρώσεις. Για παράδειγμα, η παραίτηση από την εφαρμογή Luca πρέπει να ενσωματωθεί στο νέο διάταγμα.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος πηγαίνει σε ένα εστιατόριο ή καφέ δεν θα χρειάζεται πλέον να αφήνει στοιχεία επικοινωνίας. Επιπλέον, θα επιτραπεί και πάλι επίσημα η συμμετοχή περισσότερων θεατών στις μεγάλες διοργανώσεις.

Η προσαρμογή προβλέπει ότι σε εξωτερικούς χώρους, λαμβάνοντας υπόψη τον κανόνα 2G-plus, επιτρέπονται έως 10.000 θεατές με μέγιστη πληρότητα 50 τοις εκατό.

Ο Kretschmann χλευάζει τον Scholz

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης επέκρινε τις ενέργειες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο πλαίσιο της πολιτικής κατά της πανδημίας.

“Σε μια κρίση, η καθοδηγητική αρμοδιότητα του επικεφαλής της κυβέρνησης είναι απλά απαραίτητη”, δήλωσε ο Kretschmann στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk. Εάν οι εταίροι του συνασπισμού δεν το ακολουθήσουν αυτό, αυτό αποτελεί πρόβλημα, είπε.

Πάνω απ’ όλα, το FDP στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση πιέζει για γρήγορα βήματα ανοίγματος και τμήματα των Φιλελευθέρων αντιτίθενται σε μια γενική υποχρέωση εμβολιασμού. Ο Kretschmann φοβάται ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα συζητηθεί στη βουλή.

Το FDP βλέπει τον Kretschmann να ακολουθεί μια παραπαίουσα πορεία

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP στο κρατίδιο Hans-Ulrich Rülke αντέτεινε: “Όποιος έχει ενεργήσει τόσο αντιφατικά τις τελευταίες εβδομάδες και χρειάστηκε να διορθωθεί τόσο συχνά όπως ο Winfried Kretschmann, θα πρέπει να είναι προσεκτικός με την κριτική που ασκεί σε άλλους”.

Ως παραδείγματα ανέφερε τους κανόνες 2G-Plus στον κλάδο της εστίασης που άλλαξαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη δικαστική υπόθεση που έχασε η κυβέρνηση σχετικά με το λεγόμενο βήμα προς βήμα σχέδιο, στο οποίο ο Kretschmann δεν είχε συμμορφωθεί, και τη συζήτηση για τις χαλαρώσεις μέχρι το Πάσχα.

Η Βάδη-Βυρτεμβέργη επεξεργάζεται σχέδιο χαλάρωσης μέτρων

Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης