Έρευνα: Οι Γερμανοί προτιμούν περισσότερο τα προάστια

Αντιμέτωποι με την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης και χωρίς να απαιτείται πλέον να εργάζονται από το γραφείο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις γερμανικές πόλεις για να ζήσουν στα προάστια και τις γύρω αγροτικές περιοχές.

Οι γερμανικές πόλεις χάνουν όλο και περισσότερους κατοίκους στα προάστια

Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση της εταιρείας δεδομένων Empirica Regio, μεγάλες γερμανικές πόλεις όπως το Βερολίνο, το Αμβούργο, το Μόναχο, η Κολωνία, η Φρανκφούρτη, το Ντίσελντορφ και η Στουτγάρδη χάνουν όλο και περισσότερο τους κατοίκους τους προς τις γύρω περιοχές.

Ενώ αυτές οι μεγάλες μητροπόλεις επωφελούνταν κάποτε από την εισροή κατοίκων από τα περίχωρα των πόλεων, τώρα το ρεύμα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η μελέτη, η οποία τέθηκε στη διάθεση του dpa, διαπίστωσε ότι το 2018 περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι μετακόμισαν από τις επτά μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις σε άμεσα γειτονικές συνοικίες.

Το 2021, 56.600 άνθρωποι άλλαξαν τη διεύθυνσή τους από την πόλη στα προάστια: 17.249 άτομα μετακόμισαν από το Βερολίνο σε γειτονικές συνοικίες, 11.145 στο Αμβούργο, 7.894 στην Κολωνία και 6.653 στη Φρανκφούρτη.

Η μετανάστευση ασκεί πίεση στις προαστιακές περιοχές της Γερμανίας

Η Empirica Regio έγραψε ότι αυτό αντιστρέφει την τάση που παρατηρήθηκε μεταξύ 2010 και 2013, όταν ο πληθυσμός αυτών των πόλεων αυξήθηκε έντονα.

Από το 2018, η τάση απομάκρυνσης από τα κέντρα των πόλεων συνεχίζει να εντείνεται – καθώς οι άνθρωποι έχουν όλο και μεγαλύτερη τιμή στις ανταγωνιστικές αγορές κατοικιών και είναι σε θέση να εργάζονται εξ αποστάσεως ή είναι πρόθυμοι να μετακινούνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Ωστόσο, αυτές οι μετακινήσεις δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι οι πόλεις αυτές βλέπουν τον πληθυσμό τους να συρρικνώνεται, καθώς σε πολλά μέρη η απώλεια κατοίκων από το κέντρο προς τα περίχωρα των πόλεων αναπληρώνεται από ανθρώπους που μεταναστεύουν από άλλα μέρη της Γερμανίας και του εξωτερικού.

Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, περισσότεροι άνθρωποι έφτασαν στην πόλη από όσους έφυγαν το 2021, με αποτέλεσμα την καθαρή αύξηση του πληθυσμού.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.