Γερμανία: Αντίθετη η πλειοψηφία σε 4ήμερη εργασία με πλήρη μισθό

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά πάνω από τους μισούς ανθρώπους που ζουν στην Γερμανία τάχθηκαν κατά της εφαρμογής της τετραήμερης εργασίας με πλήρη μισθό, αν και οι απόψεις των ερωτηθέντων συνδέονται με τις πολιτικές τους προτιμήσεις.

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern το 55% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν θεωρούν επιθυμητή την τετραήμερα εργασία με καταβολή πλήρους μισθού.

Το μοντέλο αυτός εργασίας έχει εφαρμοστεί πειραματικά σε αρκετές χώρες τα τελευταία χρόνια και οι περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμοί που το δοκίμασαν, διαπίστωσαν ότι συνεισφέρει σε ένα καλύτερο ισοζύγιο ζωής – εργασίας και μειώνει το άγχος των εργαζομένων.

Στη Γερμανία το πανίσχυρο συνδικάτο IG Metall, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, είναι μεταξύ των οργανισμών που προτείνουν την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας.

Τι έδειξε η έρευνα για την τετραήμερη εργασία στη Γερμανία

Η δημοσκόπηση του Forsa έδειξε ότι οι κάτοικοι των ανατολικών κρατιδίων της Γερμανίας ήταν οι πλέον επιφυλακτικοί στην ιδέα αυτή.

Ανάμεσά τους το 62% δήλωσε κατά της εισαγωγής της τετραήμερης εργασίας, ενώ την ίδια γνώμη είχε το 54% στα δυτικά κρατίδια της χώρας.

Η σφυγμομέτρηση ανέδειξε επίσης τη διαφορά στις απόψεις των ερωτηθέντων ανάλογα με την κομματική τους προτίμηση.

Έτσι, οι ψηφοφόροι των Πρασίνων ήταν οι πλέον θετικά διακείμενοι στην τετραήμερη εργασία (69% υπέρ και 29% κατά), ενώ αντίθετα οι οπαδοί των Σοσιαλδημοκρατών του Όλαφ Σολτς ήταν στην πλειοψηφία τους αρνητικοί (53% κατά και 43% υπέρ).

Η μεγαλύτερη αντίθεση ήλθε από τους ψηφοφόρους των Φιλελευθέρων με το 76% να τάσσεται κατά της τετραήμερης εργασίας και μόνον το 25% να επιθυμεί περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Γενικώς οι υποστηρικτές του μοντέλου επικαλέστηκαν τα πειράματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έδειξαν μείωση του άγχους και αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων, ενώ οι πολέμιοί του θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις θα δεχθούν οικονομική πίεση και ότι οι τέσσερις μέρες εργασίας δεν αρκούν απαραίτητα «για να βγει η δουλειά».

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης