Γερμανία: Εφάπαξ επίδομα 300€ για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Μετά από συνεδρίαση αργά το βράδυ της Τετάρτης, η γερμανική κυβέρνηση κατάφερε να συμφωνήσει σε μια δέσμη μέτρων ανακούφισης για τα νοικοκυριά που παλεύουν με το ενεργειακό κόστος, συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων τιμών των εισιτηρίων μεταφοράς και ενός εφάπαξ ενεργειακού επιδόματος.

Τα νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν ένα εφάπαξ ενεργειακό επίδομα 300 ευρώ για τους εργαζόμενους, θα πρέπει να προσφέρουν μια  γρήγορη και χωρίς γραφειοκρατία ανακούφιση για τους χαμηλόμισθους και τους εργαζόμενους με μεσαία εισοδήματα, δήλωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη.

Όταν το επίδομα τεθεί σε ισχύ, όλοι οι μισθωτοί που είναι υπόχρεοι σε φόρο εισοδήματος θα λάβουν εφάπαξ κατ’ αποκοπήν ενεργειακό επίδομα ύψους 300 ευρώ ως συμπλήρωμα του μισθού τους.

Στις αρχικές του προτάσεις, το SPD είχε αναφέρει ότι τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονταν μέσω της φορολογικής δήλωσης του 2023, κάτι που θα είχε το μειονέκτημα ότι δεν θα έφτανε στις τσέπες των καταναλωτών για άλλα δύο χρόνια.

Όμως η κυβέρνηση ενδέχεται να επεξεργάζεται έναν ταχύτερο τρόπο για την αποδέσμευση των χρημάτων στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Το επίδομα αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα εφάπαξ ποσό 200 ευρώ που πρόκειται να καταβληθεί σε άτομα που λαμβάνουν κοινωνικές παροχές, όπως το επίδομα στέγασης και το Hartz IV.

Εκτός από το επίδομα, ο κυβερνητικός συνασπισμός σχεδιάζει επίσης μείωση του φόρου στα καύσιμα για τους οδηγούς, βελτιωμένα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και περισσότερα μέτρα ανακούφισης για οικογένειες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Θα περιλαμβάνει επίσης τα σχέδια του SPD για ένα “παιδικό επίδομα” ύψους 100 ευρώ ανά παιδί, παρόμοιο με αυτό που εισήχθη κατά την κορύφωση της κρίσης του κορωνοϊού.

Εισιτήριο δημόσιας συγκοινωνίας

Υπάρχουν επίσης σχέδια για τη μείωση των τιμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς με ένα εισιτήριο 90 ημερών με μόλις 9 ευρώ, σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι οικονομικά επιβαρυμένοι οδηγοί αυτοκινήτων να στραφούν σε πιο πράσινες επιλογές μεταφοράς.

“Η χρήση λεωφορείων και τρένων δεν θα έχει υπάρξει ποτέ φθηνότερη στη Γερμανία“, δήλωσε η συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων, Ρικάρντα Λανγκ.

Ο συνασπισμός του SPD, των Πρασίνων και του FDP είχε συνεδριάσει στις 9 το βράδυ της Τετάρτης για να επεξεργαστεί μια δέσμη μέτρων με την οποία θα ήταν ικανοποιημένο κάθε κόμμα.

Πολλά από τα μέτρα συζητήθηκαν έντονα στο υπουργικό συμβούλιο.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σχέδια -μια πρόταση για επιστροφή φόρου κατανάλωσης βενζίνης που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FPD)- δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό πακέτο.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα το πρωί της Πέμπτης, ο συνασπισμός υποσχέθηκε ότι η μεσαία τάξη της κοινωνίας θα ανακουφιστεί αποτελεσματικά και με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι η συμφωνία των ηγετών του συνασπισμού αποτελεί απόδειξη της ικανότητας της κυβέρνησης να λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα.

“Ο συνασπισμός είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες και την οικονομία απέναντι σε αυτές τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών βραχυπρόθεσμα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα”, δήλωσε.

Ο συνασπισμός είχε συμφωνήσει σε ένα πρώτο πακέτο ανακούφισης τον Φεβρουάριο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων, προέβλεπε την κατάργηση της προσαύξησης του νόμου περί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (EEG), ύψους δισεκατομμυρίων, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούλιο.

Προηγουμένως, αυτό είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του 2023.

Το πακέτο περιλάμβανε επίσης την αύξηση του επιδόματος μετακίνησης για τους μετακινούμενους που διανύουν μεγάλες αποστάσεις.

Γραφικό – Γερμανία Εφάπαξ επίδομα 300€ για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Γερμανία Εφάπαξ επίδομα 300€ για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Γερμανία Εφάπαξ επίδομα 300€ για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (2/2)
Γερμανία Εφάπαξ επίδομα 300€ για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Γερμανία Εφάπαξ επίδομα 300€ για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης (1/1)

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.