Καύσιμα, Ενέργεια, ΜΜΜ: Τα μέτρα ανακούφισης στη Γερμανία

Αλίκη Μαχαίρα

Updated on:

Τα μέτρα ανακούφισης στη Γερμανία

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συμφώνησε σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο ενεργειακής ανακούφισης των πολιτών.

Στο επίκεντρο του πακέτου βρίσκεται ένα ενεργειακό επίδομα, μια προσωρινή έκπτωση στα πρατήρια καυσίμων και μια μείωση των τιμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τρεις μήνες.

Τιμές καυσίμων – Ενέργεια – ΜΜΜ: Τα μέτρα ανακούφισης στη Γερμανία

Μετά από μακρές διαπραγματεύσεις σήμερα το πρωί, οι επικεφαλής του SPD, του FDP και των Πρασίνων συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων για την άμβλυνση της επιβάρυνσης των πολιτών από την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων.

Προβλέπεται κατ’ αποκοπήν τιμολόγηση της ενέργειας, μείωση του ενεργειακού φόρου στα καύσιμα για τρεις μήνες, καθώς και ενίσχυση για οικογένειες και χαμηλόμισθους.

Ενιαίο ενεργειακό επίδομα, επίδομα τέκνων και καύσιμα: τα σημαντικότερα μέτρα

Όλοι οι μισθωτοί που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος θα λάβουν ένα εφάπαξ ποσό 300 ευρώ από τον εργοδότη τους ως επίδομα επί του μισθού τους. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν προκαταβολή μέσω μιας εφάπαξ μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Η ήδη αποφασισμένη εφάπαξ καταβολή των 100 ευρώ για τους δικαιούχους κοινωνικών παροχών πρόκειται να αυξηθεί κατά 100 ευρώ ανά άτομο.

Για να αμβλυνθούν οι ιδιαίτερες δυσκολίες για τις οικογένειες, πρόκειται να καταβληθεί το συντομότερο δυνατό εφάπαξ επίδομα 100 ευρώ για κάθε παιδί, επιπλέον του επιδόματος τέκνων μέσω των γραφείων οικογενειακών επιδομάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος θα λάβει την επιδότηση θέρμανσης στη Γερμανία;

Η τιμή της βενζίνης θα μειωθεί κατά 30 λεπτά ανά λίτρο και του ντίζελ κατά 14 λεπτά ανά λίτρο για περιορισμένη περίοδο τριών μηνών – μια παραλλαγή της έκπτωσης στα καύσιμα που πρότεινε το FDP.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να εισαγάγει ένα εισιτήριο ύψους 9 ευρώ το μήνα για τις δημόσιες συγκοινωνίες σε όλη τη Γερμανία για 90 ημέρες. Τα κρατίδια θα λάβουν αντίστοιχα κονδύλια για το σκοπό αυτό.

Εξοικονόμηση ενέργειας στη Γερμανία

Εκτός από την ανακούφιση, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών Christian Lindner, η δέσμη μέτρων αφορά επίσης την ενεργειακή διαφοροποίηση – δηλαδή τη μείωση της εξάρτησης από τύπους ενέργειας και προμηθευτές ενέργειας – και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Από το 2024 και μετά, κάθε νέο σύστημα θέρμανσης θα πρέπει να τροφοδοτείται κατά 65% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – η συμφωνία προέβλεπε προηγουμένως ότι αυτό θα γινόταν την 1η Ιανουαρίου 2025.

Επιπλέον, πρόκειται να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες ακινήτων να αντικαταστήσουν τα συστήματα θέρμανσης που είναι άνω των 20 ετών.

Σχεδιάζεται νέα μέθοδος πληρωμής μέσω φορολογικού αριθμού ταυτότητας στη Γερμανία

Προκειμένου να παρέχει έναν απλό και μη γραφειοκρατικό τρόπο για άμεσες πληρωμές στους πολίτες στο μέλλον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναπτύξει μια οδό πληρωμών μέσω του φορολογικού μητρώου φέτος.

Καύσιμα, Ενέργεια, ΜΜΜ: Τα μέτρα ανακούφισης στη Γερμανία
Καύσιμα, Ενέργεια, ΜΜΜ: Τα μέτρα ανακούφισης στη Γερμανία
Γερμανία Εφάπαξ επίδομα 300€ για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Καύσιμα, Ενέργεια, ΜΜΜ: Τα μέτρα ανακούφισης στη Γερμανία

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης