Γερμανία: Μείωση τιμών ακινήτων για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Γερμανικών Ομολογιακών Τραπεζών (VDP), το κόστος αγοράς κατοικίας στη Γερμανία έχει υποχωρήσει για πρώτη φορά από το 2010. Παράλληλα, τα ενοίκια συνεχίζουν να αυξάνονται.

Οι τιμές των ακινήτων μειώνονται σε πόλεις της Γερμανίας

Το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι τιμές των διαμερισμάτων και των σπιτιών στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σύμφωνα με έναν πρόσφατα δημοσιευμένο δείκτη τιμών ακινήτων που καταρτίστηκε από την Ένωση Γερμανικών Ομολογιακών Τραπεζών, ο συνδυασμός της αύξησης των επιτοκίων των δανείων που σχετίζονται με ακίνητα και του υψηλού πληθωρισμού έχει επιβραδύνει την αγορά ακινήτων.

Το αποτέλεσμα του δείκτη βασίζεται σε στοιχεία συναλλαγών από περισσότερες από 700 τράπεζες.

Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο διευθύνων σύμβουλος της VDP Jens Tolckmitt δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η δωδεκαετής ανοδική τάση στην αγορά ακινήτων πλησιάζει στο τέλος της.

Που αυξάνονται και που παραμένουν σταθερές οι τιμές ακινήτων στη Γερμανία

Πανομοιότυπα με την τάση μείωσης της αγοράς συνολικά, οι τιμές των κατοικιών στις επτά μεγαλύτερες γερμανικές πόλεις μειώθηκαν κατά 0,7%. Σ

το Βερολίνο, μία από τις πολλές γερμανικές πόλεις που βρίσκονται σε κρίση κατοικίας, οι τιμές παρέμειναν στάσιμες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ενώ στην Κολωνία και το Μόναχο, ο δείκτης κατέγραψε πτώση 0,6 και 1,5 τοις εκατό αντίστοιχα.

Παρά την πτώση των τιμών αγοράς, οι τιμές των γερμανικών συμβολαίων ενοικίασης αυξάνονται. Σύμφωνα με τον δείκτη VDP, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 4,8 τοις εκατό το 2022.

Οι αυξανόμενες ποσότητες μη προσιτών κατοικιών σε όλες τις γερμανικές πόλεις και οι αργές αντιδράσεις της προηγούμενης και της σημερινής γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης της χώρας σημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για όσα ενοικιαζόμενα ακίνητα έχουν απομείνει σε προσιτές τιμές.

Ενώ οι τιμές αγοράς ακινήτων έχουν υποχωρήσει ελαφρώς, παραμένουν υψηλές σε όλη τη Γερμανία.

Μιλώντας στο ZDF, ο Tolckmitt επεσήμανε ότι οι υψηλές τιμές αγοράς προσθέτουν περαιτέρω ανταγωνισμό για τις ενοικιαζόμενες κατοικίες με έναν άλλο τρόπο, παγώνοντας τους πιθανούς αγοραστές χαμηλότερου εισοδήματος.

“Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που πραγματικά ενδιαφέρονται να αγοράσουν, αλλά για τους οποίους το όνειρο της ιδιοκτησίας ενός σπιτιού θα παραμείνει προς το παρόν ανεκπλήρωτο λόγω του πληθωρισμού και των αυξήσεων των επιτοκίων”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.