Γερμανία: Το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού των τελευταίων 70 ετών

Στη μηνιαία έκθεσή της, η Bundesbank είναι εξαιρετικά απαισιόδοξη για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και τα επιτόκια. Αναμένονται ρυθμοί πληθωρισμού όπως τελευταία φορά πριν από 70 χρόνια. Η ενεργειακή κρίση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε ύφεση το χειμώνα.

Στην ήδη τεταμένη κατάσταση, τα νέα από τη μηνιαία έκθεση της Bundesbank δεν αποτελούν έκπληξη. Αλλά τουλάχιστον θα μπορούσε να υπάρχει κάτι θετικό σε αυτό. Δυστυχώς, αυτό δεν ισχύει. Η τράπεζα παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα.

Πληθωρισμός άνω του 10% πιθανός ήδη από τον Σεπτέμβριο στη Γερμανία

Με τη λήξη του εισιτηρίου των 9 ευρώ και της έκπτωσης στα καύσιμα, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πληθωρισμό άνω του δέκα τοις εκατό ήδη από τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα ήταν το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού των τελευταίων 70 ετών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Bundesbank Joachim Nagel.

Η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί προς το παρόν. Από τον Οκτώβριο, περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Και ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel αναμένει επίσης αυξήσεις των τιμών της ενέργειας το επόμενο έτος, έτσι ώστε η κατάσταση να μην χαλαρώσει καθόλου το 2023.

Bundesbank: Πιθανή ύφεση τον χειμώνα στη Γερμανία

Το χειμώνα, είπε, φαίνεται πιθανή ακόμη και μια ύφεση, δηλαδή μια συρρίκνωση της οικονομικής παραγωγής στη Γερμανία με μείωση της ανάπτυξης λόγω των υψηλών επιβαρύνσεων.

“Η πιθανότητα να μειωθεί το ΑΕΠ το προσεχές χειμερινό εξάμηνο έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των δυσμενών εξελίξεων στην αγορά φυσικού αερίου”, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της.

Απαιτείται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στη Γερμανία

Παρά τις πολύ αρνητικές αυτές προσδοκίες για την οικονομία, ο Nagel απαιτεί περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ήδη στις 8 Σεπτεμβρίου. Η κεντρική τράπεζα πρέπει να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Ο επικεφαλής της Bundesbank απευθύνει έκκληση στα συνδικάτα να συνάψουν υπεύθυνες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώστε να μην υπάρξει στη συνέχεια σπιράλ μισθολογικών τιμών.

Οι εταιρείες θα μετακυλήσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος στις τιμές τους. Σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν και να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.