Γερμανία: Σχέδιο πολλών δισ. για να στηρίξει τις βιομηχανίες της

Βλέποντας τον κίνδυνο να εγκαταλειφθεί από τις βιομηχανίες του που σπεύδουν να επωφεληθούν από το αμερικανικό πρόγραμμα επιδοτήσεων ύψους 369 δισ. δολ., το Βερολίνο ετοιμάζεται να επιδείξει ιδιαίτερη γενναιοδωρία στις επιχειρήσεις για να τις κρατήσει εντός Γερμανίας.

Χωρίς να προσδιορίσει το ακριβές ποσό, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει τις βιομηχανίες και να τις διευκολύνει στη μετάβασή τους στην πράσινη οικονομία.

Με αυτόν τον σκοπό θεσπίζει μηχανισμό με τίτλο «Συμβόλαια άνθρακα για τη διαφορά», που θα ενθαρρύνει τη μετάβαση των βιομηχανιών εντάσεως εργασίας από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στο υδρογόνο.

Αυτός ο μηχανισμός δίνει τη δυνατότητα σε όσες βιομηχανίες μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων να επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις του γερμανικού κράτους.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο υπογραμμίζει πως θα επωφεληθούν από τις επιδοτήσεις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας κάθε μεγέθους, ενώ βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης ένα μοντέλο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλό κόστος που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Τα σχέδια του Βερολίνου αποτελούν την αντίδρασή του στον εμφανή κίνδυνο αποβιομηχάνισης που διατρέχει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία και μαζί της το σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου που βλέπει τις βιομηχανίες της να δελεάζονται από τις γενναίες επιδοτήσεις του πακέτου Μπάιντεν, όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα IRA.

Σε ό,τι αφορά όμως ειδικότερα τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης με τις πλέον ανταγωνιστικές βιομηχανίες, τη Γερμανία, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ζοφερή πραγματικότητα: ακόμη και ιστορικές βιομηχανίες της εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς τους στην υπερδύναμη προς άγραν επιδοτήσεων.

Ανάμεσά τους η εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen που έχει «παγώσει» το σχέδιό της να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής μπαταριών για ηλεκτροκίνητα οχήματα στην Ανατολική Ευρώπη και έχει θέσει σε προτεραιότητα αντίστοιχο εργοστάσιο στην Αμερική.

Το δέλεαρ είναι βέβαια οι επιδοτήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ που υπολογίζει πως μπορεί να λάβει από το λεγόμενο πακέτο Μπάιντεν για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Την πίεση έχει, άλλωστε, εντείνει η αμερικανική Intel Corp που είχε συμφωνήσει με το Βερολίνο την κατασκευή μονάδας παραγωγής μικροεπεξεργαστών στο Μαγδεμβούργο.

Η συμφωνία προέβλεπε πως το γερμανικό κράτος θα επιδοτήσει την αμερικανική επιχείρηση με 6,8 δισ. ευρώ.

Τώρα, όμως, η Intel επανέρχεται με νέα αιτήματα ζητώντας από τη γερμανική κυβέρνηση πρόσθετες επιδοτήσεις μεγαλύτερες κατά 4 έως 5 δισ. ευρώ, επικαλούμενη οικονομική δυστοκία.

Η περί ου ο λόγος μονάδα μικροεπεξεργαστών εντάσσεται σε ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που προβλέπει μονάδες της εντός Ευρώπης.

Περίπου την ίδια στάση τηρεί και η βιομηχανία μπαταριών Northvolt που έχει ήδη δηλώσει ότι είναι πιθανόν να προτιμήσει τις ΗΠΑ αντί για τη Γερμανία για να εγκαταστήσει την επόμενη μεγάλη μονάδα της.

Αφήνει, βέβαια, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλέξει ευρωπαϊκή χώρα αν οι Βρυξέλλες της χορηγήσουν πιο γενναιόδωρη στήριξη.

Η Northvolt προσβλέπει σε επιδοτήσεις ύψους τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ αν εγκαταστήσει τη μονάδα της στις ΗΠΑ.

Η κίνηση του Βερολίνου μπορεί να καθησυχάζει προς το παρόν όσους ανησυχούν για τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης της Ευρώπης, δεδομένου ότι όσες προτάσεις έχει παρουσιάσει έως τώρα η Κομισιόν ως απάντηση στο πακέτο Μπάιντεν έχουν όλες χαρακτηριστεί ανεπαρκείς από παράγοντες της αγοράς.

Παράλληλα, όμως, δικαιώνει τους φόβους όσων έχουν επανειλημμένως επισημάνει πως η χαλάρωση των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις θα διευρύνει τις ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς θα λειτουργήσει αποκλειστικά προς το συμφέρον των ισχυρών οικονομιών όπως η Γερμανία που έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιδοτούν τις βιομηχανίες τους.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΕΡΙΝΗ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.