Γερμανία: Τι να κάνετε αν καθυστερήσετε τη φορολογική δήλωση;

Οι φορολογούμενοι στη Γερμανία πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως τις 31 Οκτωβρίου. Εάν δεν μπορείτε να τηρήσετε την προθεσμία, θα πρέπει να εξηγήσετε την καθυστέρηση στην εφορία. Διαφορετικά, θα μπορούσαν να υποστούν κυρώσεις για εκπρόθεσμη υποβολή.

Κάποιοι το αναβάλλουν, άλλοι απλώς δεν έχουν χρόνο: η φορολογική δήλωση είναι μια ενοχλητική υποχρέωση για πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο.

Προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2021 στη Γερμανία

Οι προθεσμίες υποβολής της φορολογικής δήλωσης του 2021 έχουν προσαρμοστεί. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και όσοι δεν έχουν φορολογικά γραφεία που τους εκπροσωπούν έχουν τώρα περισσότερο χρόνο.

Αντί για το τέλος Ιουλίου, η φορολογική δήλωση δεν χρειάζεται να υποβληθεί στην εφορία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2022.

Όλοι όσοι λαμβάνουν φορολογικές συμβουλές, π.χ. από μια ένωση φορολογικής βοήθειας ή από φορολογικούς συμβούλους, έχουν προθεσμία μέχρι τον Αύγουστο του 2023 για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Αργήσατε λόγω ασθένειας;

Αλλά μερικές φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως θα έπρεπε. Έχετε αποφασίσει να τελειώσετε τα πάντα μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, και τότε ήρθε η Corona, ή μια μεγάλη παραγγελία προκάλεσε υπερωρίες, ή η γιαγιά σας χρειάστηκε βοήθεια, ή ένα παιδί αρρώστησε.

Τι κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση;

Σε κάθε περίπτωση, επικοινωνήστε με την αρμόδια ΔΟΥ, λέει η Isabelle Pohlmann, η οποία συνέγραψε τον οδηγό “Φορολογική δήλωση 2021/2022 – Μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι” για το Stiftung Warentest.

“Εάν αντιλαμβάνεστε τώρα ότι δεν θα μπορέσετε να προλάβετε την προθεσμία, την 31η Οκτωβρίου, τότε θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση στην εφορία για παράταση της προθεσμίας μέχρι τότε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό εγγράφως – αλλά ανεπίσημα.

Στη συνέχεια θα πρέπει να δηλώσετε, στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι πότε μπορείτε να υποβάλλετε τη φορολογική δήλωση αργότερα.

Εάν μπορείτε να δικαιολογήσετε ότι δεν μπορέσατε να υποβάλετε τη δήλωσή σας λόγω μακροχρόνιας ασθένειας, για παράδειγμα, τότε οι πιθανότητες να εγκριθεί η παράταση είναι καλές.

Από την άλλη πλευρά, αν το αποφύγετε και δεν στείλετε τα έγγραφά σας ούτε ζητήσετε παράταση, θα πρέπει να πληρώσετε.

Pohlmann: “Εάν δεν μπορείτε να τηρήσετε την προθεσμία για την υποβολή της φορολογικής σας δήλωσης, τότε θα πρέπει να προβλέψετε το γεγονός ότι η εφορία μπορεί να απαιτήσει από εσάς τέλη εκπρόθεσμης υποβολής. Αυτές εισπράττονται επιπλέον του οφειλόμενου φόρου.

Αυτό σημαίνει 25 ευρώ ή και περισσότερα το μήνα, και αυτό είναι ένα ποσό που δεν θέλετε να ξοδέψετε έτσι απλά στην εποχή μας. Γι’ αυτό αξίζει οπωσδήποτε να τηρούνται οι προθεσμίες”.

Γερμανία: Τι να κάνετε αν καθυστερήσετε τη φορολογική δήλωση;
Φορολογική δήλωση στη Γερμανία | By Animaflora

Δαπανηρή βοήθεια από φορολογικούς συμβούλους στη Γερμανία

Δαπάνες που σχετίζονται με το εισόδημα, δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, έκπτωση προοδευτικών δαπανών – η φορολογική δήλωση μπορεί μερικές φορές να είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Η πληρωτέα βοήθεια είναι διαθέσιμη από τις ενώσεις βοήθειας για τη φορολογία εισοδήματος και τους φορολογικούς συμβούλους.

Εάν δεν θέλετε να κάνετε την επιστροφή μόνοι σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με κάποιον το συντομότερο δυνατό.

Φυσικά, ο καλύτερος χρόνος είναι πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Αλλά ακόμη και μετά από αυτό, μπορείτε να λάβετε βοήθεια, λέει ο Tobias Gerauer από το διοικητικό συμβούλιο της Lohnsteuerhilfe Bayern:

“Απλά πηγαίνετε σε μια ένωση βοήθειας για τη φορολογία εισοδήματος ή σε μια φορολογική συμβουλευτική εταιρεία και τότε θα ενημερώσουν την εφορία ότι εκπροσωπείτε για φορολογικούς σκοπούς και τότε υπάρχει η παραταθείσα προθεσμία της 31.8.2023.

Ιδανικά, αυτό συμβαίνει επίσης πριν η εφορία λάβει οποιαδήποτε μέτρα, ορίσει οποιαδήποτε ποινή ή με κάποιο τρόπο εκδώσει ένα ειδοποιητήριο εκτίμησης”.

Καινοτομίες στη Γερμανία που έχουν θετικό αποτέλεσμα

Για να μείνουμε στα καλά νέα: Ορισμένες καινοτομίες έχουν θετικό αντίκτυπο στους επηρεαζόμενους φορολογούμενους. Για παράδειγμα, όσοι φροντίζουν έναν συγγενή μπορούν να διεκδικήσουν υψηλότερο εφάπαξ ποσό.

Και υπάρχει επίσης ανακούφιση για τους μετακινούμενους που πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να πάνε στη δουλειά τους. Όποιος οδηγεί περισσότερα από 20 χιλιόμετρα για να πάει στη δουλειά του, μπορεί να διεκδικήσει υψηλότερο επίδομα μετακίνησης για τη φορολογική δήλωση του 2021.

Μέχρι το 20ο χιλιόμετρο, η χρέωση είναι 30 λεπτά ανά χιλιόμετρο. Από το 21ο χιλιόμετρο, είναι 35 λεπτά.

Ποιος πρέπει να υποβάλει φορολογική δήλωση στη Γερμανία;

Το ερώτημα παραμένει: Ποιος πρέπει στην πραγματικότητα να υποβάλει φορολογική δήλωση; Σαφώς, υπάρχουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Τι γίνεται όμως με τους μισθωτούς υπαλλήλους;

Ο Tobias Gerauer από το διοικητικό συμβούλιο της Lohnsteuerhilfe Bayern e.V. εξηγεί: “Πρέπει να υποβάλετε δήλωση εάν, για παράδειγμα, έχετε λάβει παροχές αντικατάστασης μισθού άνω των 410 ευρώ για ολόκληρο το έτος.

Τα επιδόματα αντικατάστασης μισθού είναι το επίδομα βραχείας απασχόλησης, το επίδομα ασθενείας, το επίδομα ανεργίας.

Από τη στιγμή που το εισόδημα αυτό υπερβαίνει τα 410 ευρώ ετησίως, πρέπει επίσης να υποβάλετε φορολογική δήλωση. Τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό επηρέασε πολλούς ανθρώπους που εργάζονταν με μειωμένο ωράριο.

Και υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Για παράδειγμα, ορισμένοι συνδυασμοί φορολογικών κατηγοριών για τα έγγαμα ζευγάρια.

Φορολογικές δηλώσεις πρέπει επίσης να υποβάλουν όσοι έλαβαν μισθούς από πολλούς εργοδότες ταυτόχρονα, όσοι έλαβαν αποζημίωση απόλυσης που φορολογήθηκε με μειωμένο συντελεστή ή όσοι έλαβαν ένα επίδομα που έχει ήδη ληφθεί υπόψη στην έκπτωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Και μια άλλη συμβουλή: Οι γονείς με παιδιά που σπουδάζουν πρέπει πάντα να προσκομίζουν αποδεικτικά, διαφορετικά θα ξεφύγουν από την ευνοϊκότερη φορολογική κατηγορία.

Γερμανία: Τι να κάνετε αν καθυστερήσετε τη φορολογική δήλωση;
Ποιος πρέπει να υποβάλει φορολογική δήλωση στη Γερμανία; | By Nataliya Vaitkevich

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης