Τα γερμανικά κρασιά πρέπει να αναγράφουν τη διατροφική τους αξία

Θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο μπουκάλι Riesling, “Sekt” ή άλλα γερμανικά κρασιά που θα πάρετε από το σούπερ μάρκετ στο τέλος του έτους.

Οι φιάλες κρασιού που πωλούνται σε όλη τη Γερμανία και την ΕΕ πρέπει να αρχίσουν να αναγράφουν τη διατροφική αξία του περιεχομένου από το τέλος του έτους – αλλά οι οινοπαραγωγοί έχουν αποφύγει να συμπεριλάβουν πίνακα Nutri-Score στα προϊόντα τους.

Οι οινοπαραγωγοί έχουν δώσει μάχη κατά της εισαγωγής της διατροφικής επισήμανσης στα προϊόντα τους για περισσότερα από 40 χρόνια – όταν θεσπίστηκαν για πρώτη φορά οι πρώτοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την επισήμανση της σύνθεσης και της διατροφικής αξίας των τροφίμων.

Η επισήμανση των αλκοολούχων ποτών έχει πολλαπλασιαστεί στις χώρες της ΕΕ σε αυτό το διάστημα, με κίνδυνο να δημιουργηθούν εμπορικοί φραγμοί μεταξύ των κρατών, γεγονός που ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιλέξει ένα τυποποιημένο μοντέλο.

Το 2021, εκμεταλλεύτηκε την αναθεώρηση των κανονισμών για τα τρόφιμα για να εισαγάγει κανόνες που απαιτούν από τους οινοποιούς να αναγράφουν τα συστατικά και τις διατροφικές αξίες του κρασιού, από τις 8 Δεκεμβρίου 2023.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι ετικέτες στις φιάλες του κρασιού θα πρέπει, από την ημερομηνία αυτή, να αναγράφουν τυχόν πρόσθετα σάκχαρα, συντηρητικά και άλλους σταθεροποιητές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του κρασιού.

Τα κρασιά που εμφιαλώνονται πριν από την ημερομηνία αυτή, ωστόσο, μπορούν να πωλούνται για δύο ακόμη χρόνια χωρίς να απαιτείται η προσθήκη αυτών των πληροφοριών.

Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία μπορεί να είναι γνωστή για τη μπύρα της, αλλά είναι επίσης ο όγδοος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο με 13 διαφορετικές περιοχές καλλιέργειας.

Κάθε μία είναι γνωστή για το δικό της ξεχωριστό κρασί, είτε πρόκειται για το Silvaner της Φραγκονίας είτε για το Pinot Noir της Βάδης.

Πέρυσι, οι Ιταλοί παραγωγοί έγραψαν στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να αποτρέψουν την προσθήκη μιας ετικέτας Nutri-Score στο κρασί – όπως συμβαίνει στα τρόφιμα – και για την οποία όλα τα κρασιά θα έπαιρναν βαθμολογία “F”.

Υποστήριξαν με επιτυχία ότι μια τέτοια βαθμολογία δεν θα είχε νόημα στο κρασί.

Ως αποτέλεσμα, όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα συμφώνησαν ότι θα αναγράφεται μόνο η ενεργειακή αξία – σε χιλιοθερμίδες ή κιλοτζάουλ (η μετρική μέτρηση των θερμίδων).

Άλλες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των συστατικών, θα επιτρέπονται μέσω ψηφιακής μορφής, στην οποία η πρόσβαση θα γίνεται με σάρωση ενός κωδικού QR που είναι τυπωμένος στην ετικέτα.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η ανάγκη οι οινοπαραγωγοί να αναγράφουν στα προϊόντα τους αριθμούς Ε, οι οποίοι δεν χαίρουν μεγάλης εκτίμησης.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.