Γιατί χτίζονται πολύ λίγα διαμερίσματα στη Γερμανία;

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, ο αριθμός των νεόδμητων διαμερισμάτων στη Γερμανία μειώθηκε. Ωστόσο, χρειάζονται πολλά περισσότερα λόγω της μετανάστευσης. Μήπως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέτει λάθος κίνητρα με την πολιτική χρηματοδότησής της;

Η Γερμανία αναπτύσσεται λόγω της μετανάστευσης. Ωστόσο, ο αριθμός των κατοικιών δεν συμβαδίζει με την αυξημένη ζήτηση.

Ειδικά ο τομέας της κοινωνικής στέγασης υπολείπεται κατά πολύ των στόχων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το περασμένο έτος έφερε μια ανατροπή. Αλλά όχι η στροφή προς τα 400.000 νέα διαμερίσματα που είχε θέσει ως στόχο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Αντιθέτως: σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, ο πραγματικός όγκος των κατασκευών το 2022 μειώθηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια, κατά περίπου δύο τοις εκατό.

Ο αριθμός των νεόδμητων διαμερισμάτων είναι πιθανό να έχει μειωθεί σε περίπου 280.000, εκτιμά η Κεντρική Ένωση της Γερμανικής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας.

Υψηλότερο κόστος, υψηλότερα επιτόκια – και λιγότερη χρηματοδότηση

Η υπουργός Οικοδομών Klara Geywitz (SPD) κατηγορεί γι’ αυτό κυρίως το αυξημένο κόστος κατασκευής. Αυτό έχει καταστήσει δύσκολο για πολλούς κατασκευαστές ακινήτων να αναπτύξουν νέα έργα.

Επιπλέον, τα υψηλότερα επιτόκια των οικοδομικών δανείων προκαλούν προβλήματα ιδίως στους ιδιώτες κατασκευαστές κατοικιών.

Ωστόσο, πολλοί στον κλάδο θεωρούν ότι η πολιτική είναι επίσης εν μέρει υπεύθυνη. Η παραδοσιακή προώθηση της στέγασης έχει σχεδόν σταματήσει.

Τα χρήματα από το κράτος είναι διαθέσιμα σχεδόν μόνο για φιλικές προς το κλίμα ανακαινίσεις. Περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν προβλεφθεί για το σκοπό αυτό φέτος στον προϋπολογισμό του υπουργού Οικονομίας και Κλίματος Robert Habeck.

Οι νέες κατασκευές, από την άλλη πλευρά, θα χρηματοδοτηθούν μόνο με ένα δισεκατομμύριο ευρώ – από τον προϋπολογισμό του Υπουργού Κατασκευών.

Πρόκειται για δυσανάλογο ποσό, παραπονιέται ο Felix Pakleppa, γενικός διευθυντής της Κεντρικής Ένωσης της Γερμανικής Κατασκευαστικής Βιομηχανίας.

Υπενθυμίζει ότι οι νέες κατασκευές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 εξακολουθούσαν να επιδοτούνται με δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Λόγω του υψηλότερου κόστους κατασκευής και των αυξημένων επιτοκίων, η επιδότηση θα ήταν απαραίτητη αυτή τη στιγμή.

Η κατασκευή κοινωνικών κατοικιών στη Γερμανία χάνει επίσης το στόχο

Πρόσθετα χρήματα διατίθενται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών – η ετήσια επιδότηση αυξήθηκε από ένα σε δύο δισεκατομμύρια ευρώ από τον υπουργό Κατασκευών.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, λέει ο Matthias Günther, επικεφαλής του Ινστιτούτου Pestel και συγγραφέας μιας νέας μελέτης με τίτλο “Η στέγαση στην κρίση”.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξήσεις του κόστους κατασκευής θα αντισταθμίσουν ένα μεγάλο μέρος της επιδότησης.

Με άλλα λόγια: με το ίδιο ποσό επιδοτήσεων, μπορούν να κατασκευαστούν λιγότερες νέες κοινωνικές κατοικίες από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Αντί για τις 100.000 νέες κοινωνικές κατοικίες που είχε θέσει ως στόχο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κατασκευάστηκαν πέρυσι μόνο περίπου 20.000 κοινωνικές κατοικίες.

Υψηλότερη ζήτηση λόγω μετανάστευσης

Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη κοινωνική στέγαση αυτή τη στιγμή, λέει ο Günther – και επισημαίνει τη μετανάστευση.

Μετά από μια καθαρή μετανάστευση 200.000 ατόμων το 2020 και πάνω από 300.000 άτομα το 2021, 1,5 εκατομμύριο περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν έρθει στη Γερμανία πέρυσι από ό,τι έχουν φύγει – αυτό ακριβώς σημαίνει ο όρος καθαρή μετανάστευση.

“Όλοι αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται ενοικιαζόμενες κατοικίες”, λέει ο Pestel.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμαχία “Κοινωνική Στέγαση”, στην οποία έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, μεταξύ άλλων, η Γερμανική Ένωση Ενοικιαστών και το συνδικάτο IG BAU, ζητά σημαντική αύξηση των κρατικών ενισχύσεων.

Η Zentralverband Deutsches Baugewerbe ζητά επίσης υποστήριξη για τις νέες οικογένειες που θέλουν να χτίσουν το δικό τους σπίτι. ”

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.