Μπλακ άουτ στη Γερμανία: Πολιτικοί και ΜΜΕ φοβίζουν τον κόσμο

Ένα μπλακ άουτ στη Γερμανία – ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο. Παρ’ όλα αυτά, τα μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί το έχουν κάνει θέμα συζήτησης εδώ και μήνες. Αυτό προκαλεί φόβους στον πληθυσμό.

Τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν αυτό για την πολιτική τους ατζέντα, ενώ άλλοι μετατρέπουν τον πανικό της συσκότισης σε επιχειρηματικό μοντέλο. Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά;

Πόσο ρεαλιστικό είναι ένα μπλακάουτ στη Γερμανία;

Μετά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, το ερώτημα αυτό στοιχειώνει τα μέσα ενημέρωσης, την πολιτική και την κοινωνία.

Παρά την ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση, ένα τέτοιο ανεξέλεγκτο, εκτεταμένο μπλακ άουτ στη Γερμανία είναι εξαιρετικά απίθανο, λέει ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων.

Η Γερμανία διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα συστήματα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο.

Εάν το χειμώνα του 2022 υπάρξουν εμπλοκές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, θα υπάρξουν σενάρια έκτακτης ανάγκης για την ανακούφιση του δικτύου. Ως έσχατη λύση, τα λεγόμενα “brownouts” θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα blackout.

Η μεγάλη διαφορά: σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, το ρεύμα θα διακοπεί με ελεγχόμενο τρόπο. Και μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα και τοπικά περιορισμένα, για παράδειγμα σε μεμονωμένες συνοικίες της πόλης.

Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης: μεταξύ clickbait και υπευθυνότητας

“Το ηλεκτρικό δίκτυο της Γερμανίας απειλεί με κατάρρευση”, “Η δυστοπία απειλεί να προλάβει την πραγματικότητα” – σε πολλούς τίτλους ιδιωτικών και δημόσιων μέσων ενημέρωσης φαίνεται σαν το απίθανο σενάριο καταστροφής να χτυπάει σχεδόν την πόρτα.

Στη Bild, ένας κύριος που έδινε συνέντευξη προειδοποιεί ακόμη και για έναν υποτιθέμενο εμφύλιο πόλεμο.

Όλη η τρομολαγνεία αφορά τα κλικ, λέει ο Alexander Prinz. Ο Youtuber ζει στην περιοχή Saale και μιλάει επίσης για το θέμα της συσκότισης και το ρόλο των μέσων ενημέρωσης στο κανάλι του “Der Dunkle Parabelritter”.

Δυστυχώς, οι τίτλοι που σκορπούν φόβο και πανικό κάνουν και φέρνουν πολλά κλικ. Οι άνθρωποι είναι προετοιμασμένοι: Θεέ μου, κίνδυνος, πρέπει να το φροντίσω, πρέπει να ενημερώσω τον εαυτό μου. Και θα μπορούσα να φανταστώ ότι ένας ή δύο συντάκτες μπήκαν στον πειρασμό να το κάνουν αυτό.

Αλλά μέσα σε ένα ορισμένο πλαίσιο, η υποβολή εκθέσεων είναι επίσης σημαντική. Οι δημοσιογράφοι έχουν καθήκον να ενημερώνουν για πιθανούς κινδύνους.

Και η γνώση του ιστορικού μπορεί ακόμη και να απομακρύνει το φόβο, λέει ο Steffen Kutzner του ερευνητικού δικτύου Correctiv:

Αν υπάρχει σχετική αναφορά, το θέμα γίνεται κάτι που οι άνθρωποι γνωρίζουν και μπορούν να αξιολογήσουν. Και τότε το φοβούνται λιγότερο.

Πώς τα κόμματα εργαλειοποιούν τον φόβο για την ατζέντα τους

Τα κόμματα παίζουν επίσης σκόπιμα με τον φόβο του πληθυσμού. Πρώτα απ’ όλα το CDU/CSU και το AfD: και τα δύο κόμματα ζητούν την απομάκρυνση από τη σχεδιαζόμενη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών.

Με τον τρόπο αυτό, χρησιμοποιούν σκόπιμα την αφήγηση της συσκότισης.

Ο ηγέτης του κόμματος CDU Friedrich Merz και ο βουλευτής του AfD Enrico Komning υποστήριξαν αμφότεροι ότι απαιτείται περαιτέρω παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών εργοστασίων για να αποφευχθεί το μπλακάουτ.

Στον αγώνα κατά της ενεργειακής μετάβασης, ο φόβος του μπλακάουτ είναι χρήσιμος, λέει ο πολιτισμικός επιστήμονας Julian Genner από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ:

Για το AfD και άλλους φορείς που ασκούν κριτική στην κλιματική πολιτική ή που δεν πιστεύουν στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, το μπλακ άουτ είναι μια ευκαιρία να θέσουν ένα άλλο θέμα – να φέρουν μια εναλλακτική καταστροφή στο παιχνίδι, ας πούμε.

Ο φόβος του μπλακ άουτ γίνεται επιχειρηματικό μοντέλο

Στα κανάλια Telegram των επιφανών οπαδών της συνωμοσιολογίας, όπως ο Michael Wendler και η Eva Herman, ο υποτιθέμενος επικείμενος κίνδυνος blackout είναι πανταχού παρών.

Το ίδιο και οι διαφημίσεις για τα προϊόντα του δεξιού εκδοτικού οίκου Kopp, ο οποίος κερδίζει τα χρήματά του από τον φόβο των αποκαλυπτικών καταστροφών και των υποτιθέμενων συνωμοσιών.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.