Νομιμοποίηση της κάνναβης και όριο THC: Αυτό ισχύει στο τιμόνι

Παρά τη σχεδιαζόμενη νομιμοποίηση, όποιος καταναλώνει κάνναβη και στη συνέχεια οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα εξακολουθεί να κινδυνεύει να χάσει την άδεια οδήγησής του.

Ωστόσο, οι ειδικοί συζητούν αν θα μπορούσαν να ισχύσουν άλλα όρια στο μέλλον.

  • Η κατοχή και η οικιακή καλλιέργεια θα εξαιρεθούν εν μέρει από την τιμωρία
  • Παρά τη σχεδιαζόμενη αποποινικοποίηση, δεν επιτρέπεται να οδηγεί κανείς μαστουρωμένος
  • Η ADAC απαιτεί σαφείς κανόνες για λόγους οδικής ασφάλειας

Τα βασικά σημεία για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία πρόκειται να παρουσιαστούν ως νομοσχέδιο στα τέλη Απριλίου του 2023.

Αυτό θα πρέπει στη συνέχεια να ψηφιστεί από την κυβέρνηση και να περάσει από την Μπούντεσταγκ και το Μπούντεσρατ.

Σύμφωνα με τα σχέδια του συνασπισμού του “φωτεινού σηματοδότη”, η κάνναβη και η δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC) δεν θα πρέπει πλέον να χαρακτηρίζονται νομικά ως ναρκωτικά.

Στη Γερμανία, η κατοχή έως 25 γραμμαρίων κάνναβης και η καλλιέργεια το πολύ τριών φυτών θα απαλλάσσονται από την ποινή.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει την καλλιέργεια και τη διανομή του ναρκωτικού σε ειδικές λέσχες.

Τα σχεδιαζόμενα καταστήματα κάνναβης, όπου θα μπορούν να πωλούνται ελεύθερα τα προϊόντα, δεν πρόκειται να υπάρξουν προς το παρόν.

Οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανόνες για τη διαχείριση της κάνναβης θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στη νομιμοποίηση στη Γερμανία.

Αυτό ισχύει και για τον τομέα των μεταφορών. Εδώ, ωστόσο, η κυβέρνηση θέλει να εκπονήσει περαιτέρω σχέδια για τη διασφάλιση της οδικής ασφάλειας.

Επομένως, η ισχύουσα δικαιοδοσία εξακολουθεί να ισχύει όσον αφορά την οδήγηση.

Για την ADAC είναι σαφές ότι η νομιμοποίηση της απόκτησης και της κατοχής κάνναβης που σχεδιάζει ο συνασπισμός πρέπει να αποσυνδεθεί από το ζήτημα της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Η οδική ασφάλεια δεν πρέπει να πειραματίζεται.

Κατανάλωση κάνναβης: γι’ αυτό συζητείται η οριακή τιμή

Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί συζητούν για το αν το όριο για την οδήγηση υπό την επήρεια κάνναβης είναι σωστό ή πολύ χαμηλό.

Το συνέδριο του Δικαστηρίου Τροχαίας 2022 στο Γκόσλαρ, μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις εμπειρογνωμόνων σε θέματα οδικής ασφάλειας και τροχαίου δικαίου στη Γερμανία, συνέστησε την αύξηση του επιτρεπόμενου σήμερα επιπέδου THC στο αίμα.

Ο λόγος που ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες στη συνάντηση ήταν ότι το όριο THC είναι σήμερα τόσο χαμηλό που αποδεικνύει μόνο την κατανάλωση κάνναβης.

Η επίδραση του ναρκωτικού κατά την έννοια του άρθρου 24 α StVG, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη διοικητικής παράβασης, δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί επιστημονικά σε μια τέτοια τιμή.

Οι δικηγόροι και οι γιατροί δεν συμφώνησαν σε μια ακριβή τιμή, συνέστησαν μόνο στον νομοθέτη να αυξήσει κατάλληλα την ισχύουσα σήμερα οριακή τιμή για τη συγκέντρωση THC.

Υψηλότερη οριακή τιμή για την κάνναβη: Τι λέει η ADAC

Dr. Markus Schäpe, επικεφαλής του νομικού τμήματος της ADAC: “Όπως και με το αλκοόλ, χρειαζόμαστε μια αδιαμφισβήτητη οριακή τιμή που να προσανατολίζεται αποκλειστικά στις επιπτώσεις της κάνναβης στην οδική κυκλοφορία.

Ο νομοθέτης θα πρέπει να ζητήσει επιστημονικές συμβουλές και στη συνέχεια να εξασφαλίσει γρήγορα σαφήνεια – προς το συμφέρον της οδικής κυκλοφορίας και της ασφάλειας δικαίου”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης