NRW: Ομπρέλα διάσωσης για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας

Στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης, τα πράγματα στενεύουν και για τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Δεν προμηθεύουν μόνο τους καταναλωτές με φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, αλλά συχνά λειτουργούν επίσης λεωφορεία και τρένα.

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στήνει τώρα μια ομπρέλα διάσωσης για τις δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θέλει να διασφαλίσει τη ρευστότητα των δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στην ενεργειακή κρίση με μια προστατευτική ομπρέλα ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Πέμπτη, το κοινοβούλιο του κρατιδίου ψήφισε σχετική τροπολογία του CDU και των Πρασίνων για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2022.

Αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα NRW-Bank να χορηγήσει δάνεια ρευστότητας σε δήμους που συμμετέχουν σε δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μέχρι το συνολικό ποσό των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες της αντιπολίτευσης SPD και FDP ψήφισαν επίσης υπέρ του πακέτου διάσωσης.

Ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ουκρανίας, δημιουργήθηκε μια κατάσταση ανασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, ανέφεραν στην αιτιολόγηση.

Οι εμπλοκές και οι διακοπές εφοδιασμού είχαν οδηγήσει σε απότομη αύξηση των τιμών προμήθειας στις αγορές ενέργειας.

Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει όχι μόνο τους εισαγωγείς φυσικού αερίου, αλλά και τους δημοτικούς προμηθευτές ενέργειας, οι οποίοι καλύπτουν περίπου τα δύο τρίτα της ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και, ως εκ τούτου, διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στον εφοδιασμό του πληθυσμού με ενέργεια.

Επί του παρόντος, οι υφιστάμενες μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας έπρεπε να εκπληρωθούν, για παράδειγμα, με την αγορά σημαντικά ακριβότερου φυσικού αερίου.

Ανακούφιση για τις δημοτικές επιχειρήσεις

Οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν προμηθεύουν τους δήμους μόνο με ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και νερό – συχνά λειτουργούν επίσης κολυμβητήρια, λεωφορεία και τραμ και φροντίζουν για τη διάθεση των απορριμμάτων.

Ο Σύνδεσμος Δημοτικών Επιχειρήσεων (VKU) εξέφρασε συνεπώς την ικανοποίησή του για την ομπρέλα ασφαλείας.

“Οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που είναι σε θέση να δράσουν αποτελούν το θεμέλιο της παροχής δημόσιων υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο”, δήλωσε ο Guntram Pehlke, πρόεδρος της περιφερειακής ομάδας NRW στην VKU.

Συμπληρωματικός προϋπολογισμός σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ

Την Πέμπτη, το κοινοβούλιο του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ενέκρινε με τις ψήφους των μαυροπράσινων κυβερνητικών παρατάξεων συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 900 εκατομμυρίων ευρώ για το τρέχον έτος.

Με τα πρόσθετα κονδύλια, η κυβέρνηση του CDU και των Πρασίνων, η οποία βρίσκεται στην εξουσία εδώ και τέσσερις μήνες, θέλει να εκπληρώσει, μεταξύ άλλων, τις πρώτες υποσχέσεις της συμφωνίας συνασπισμού.

Για παράδειγμα, ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα παράσχει χρήματα για την καθιέρωση της ίσης αμοιβής για τους εκπαιδευτικούς, την προστασία του κλίματος, την ασφάλεια, την αντιπλημμυρική προστασία και τη φροντίδα των προσφύγων από την Ουκρανία.

Μόνο για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, η κρατική κυβέρνηση θέλει να συγκεντρώσει περισσότερα από 570 εκατομμύρια ευρώ κατά το τρέχον έτος.

Θα δημιουργηθούν 1.000 νέες θέσεις εκπαιδευτικών, ειδικά για τη διδασκαλία παιδιών και νέων από την Ουκρανία. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 500 νέες θέσεις, 54 από τις οποίες στον υπουργικό τομέα, λόγω του σχηματισμού νέας κυβέρνησης μετά τις πολιτειακές εκλογές του Μαΐου.

Χάρη στα υψηλότερα φορολογικά έσοδα, τα οικονομικά περιθώρια του κράτους έχουν αυξηθεί.

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 αναμένεται να αυξηθεί κατά σχεδόν 900 εκατ. ευρώ και να ανέλθει στα 88,4 δισ. ευρώ με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης