Ο Γερμανός Υπ.Οικονομικών θέλει να μειώσει αυξήσεις φόρων

Ο πληθωρισμός αυξάνεται και μαζί του η φορολογική επιβάρυνση – ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Lindner θέλει να το αποτρέψει αυτό.

Μεταξύ άλλων, το επίδομα τέκνων και το βασικό επίδομα πρόκειται να αναπροσαρμοστούν για να αντισταθμίσουν τη λεγόμενη ψυχρή εξέλιξη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να απαλλάξει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από φόρους εισοδήματος συνολικού ύψους 45,1 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Το υπόβαθρο είναι ο υψηλός πληθωρισμός.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner παρουσίασε μια αναπροσαρμογή του επιδόματος τέκνων, του βασικού επιδόματος και των βασικών σημείων για τους φορολογικούς συντελεστές, προκειμένου να αντισταθμιστεί η λεγόμενη ψυχρή εξέλιξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει τους πολίτες να έχουν λιγότερα χρήματα στη διάθεσή τους σε περιόδους πληθωρισμού, παρά τις αυξήσεις των μισθών, επειδή διολισθαίνουν σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Σύμφωνα με τον Λίντνερ, χωρίς αντίμετρα το αποτέλεσμα θα οδηγούσε σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση ύψους 15,8 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος. Το 2024, θα είναι ακόμη και 29,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Μια τέτοια “μυστική αύξηση της φορολογίας” είναι “άδικη και αντιδημοκρατική”, δήλωσε ο Lindner στο Βερολίνο.

“Το κράτος δεν πρέπει να γίνει ο νικητής του πληθωρισμού”. Για να διασφαλιστεί ότι η “εργαζόμενη μέση” δεν θα είναι ο χαμένος σε περιόδους πληθωρισμού, ο φορολογικός νόμος έπρεπε να επικαιροποιηθεί με την αύξηση του βασικού αφορολόγητου ποσού και των φορολογικών συντελεστών.

Με το νόμο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αντισταθμίσει την ψυχρή εξέλιξη, μια σχεδόν κρυφή αύξηση του φόρου που σχετίζεται με τον πληθωρισμό.

Εάν ένα εισόδημα της τάξης των 43.000 ευρώ έχει αγοραστική δύναμη μόνο 39.000 ευρώ το επόμενο έτος λόγω του πληθωρισμού, το κράτος δεν θα πρέπει να επιβάλει τόσο φόρο όσο αν εξακολουθούσε να έχει αγοραστική δύναμη 43.000 ευρώ, δήλωσε ο Lindner.

Για να αντισταθμίσει αυτό το γεγονός, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να προσαρμόσει τον συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

Το βασικό επίδομα, δηλαδή το εισόδημα μέχρι του οποίου δεν πρέπει να καταβληθεί φόρος, πρόκειται να αυξηθεί κατά 561 ευρώ σε 10.908 ευρώ το επόμενο έτος.

Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 42%, ο οποίος ισχύει σήμερα για φορολογητέο εισόδημα 58.597 ευρώ και άνω, θα πρέπει τότε να καταβάλλεται μόνο από 62.827 ευρώ το επόμενο έτος. Το 2024, αυτό το σημείο αναφοράς θα αυξηθεί σε 66.779 ευρώ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σκοπίμως δεν θέλει να αγγίξει το όριο για τον ακόμη υψηλότερο φορολογικό συντελεστή των πλουσίων του 45%, επειδή δεν θεωρεί ότι είναι αναγκαία η πρόσθετη ελάφρυνση σε αυτό το εισοδηματικό κλιμάκιο.

Εάν η Μπούντεσταγκ υιοθετήσει τις προτεινόμενες αλλαγές, μια οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα 56.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει 818 ευρώ λιγότερους φόρους το επόμενο έτος, δήλωσε ο Λίντνερ.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.