Ο παλαιότερος νόμος του κόσμου: Δωρεάν μπύρα στο Μόναχο

Δωρεάν μπύρα στο κέντρο του Μονάχου: Τη Δευτέρα στις 11 π.μ., το σιντριβάνι μπύρας “έτρεξε” αλκοόλ για να γιορτάσει τα γενέθλια του νόμου περί καθαρότητας.

Αυτό το “θαυματουργό” σιντριβάνι θυμίζει τη χώρα του γάλακτος και του μελιού: άλλωστε, δεν είναι νερό που αναβλύζει από αυτό, αλλά μπύρα!

Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, και τώρα ήταν και πάλι αυτή η ώρα.

Ο βαυαρικός νόμος καθαρότητας γιορτάζει τα γενέθλιά του

Τη Δευτέρα, 24 Απριλίου, εορτάστηκαν τα 507α γενέθλια του βαυαρικού νόμου περί καθαρότητας.

Αρκετός λόγος για μια γιορτή μπροστά από τη Ζυθοποιία του Μονάχου (Oskar-von-Miller-Ring 1), όπου βρίσκεται το θρυλικό σιντριβάνι μπύρας.

Από τις 11 π.μ., έρεαν από αυτό 1.000 λίτρα δωρεάν μπύρας. Μεταξύ των καλεσμένων των γενεθλίων ήταν η υπουργός Γεωργίας Michaela Kaniber, ο πρόεδρος της Ένωσης Ζυθοποιών Georg Schneider και η βασίλισσα της μπύρας Sarah Jäger.

Ο παλαιότερος νόμος για τα τρόφιμα στον κόσμο

Για την ακρίβεια, ο εορτασμός αργεί μία ημέρα. Η “Ημέρα της βαυαρικής μπύρας” είναι στην πραγματικότητα η 23η Απριλίου.

Το 1516, οι Βαυαροί δούκες Βίλχελμ IV και Λούντβιχ X εξέδωσαν τον νόμο περί καθαρότητας στις 23 Απριλίου.

Πρόκειται για τον παλαιότερο νόμο περί τροφίμων στον κόσμο που ισχύει ακόμη και σήμερα. Ορίζει ότι μόνο το νερό, η βύνη, ο λυκίσκος και η μαγιά ανήκουν στη μπύρα.

Ο νόμος περί καθαρότητας είχε ως στόχο να θέσει τέλος στην “άγρια δοκιμή και το λάθος”.

Εκείνη την εποχή πειραματίζονταν ακόμη και με δηλητηριώδη συστατικά, όπως η μπελαντόνα ή ο μυγοσκώληκας, κατά τη διάρκεια της ζυθοποιίας.

Η βρύση αναβλύζει για πρώτη φορά το 1958

Όταν η δωρεάν μπύρα που παρασκευάζεται αυστηρά σύμφωνα με τον νόμο περί καθαρότητας έρεε από το σιντριβάνι μπύρας τη Δευτέρα, οι παλαιότεροι επισκέπτες του φεστιβάλ θυμήθηκαν πιθανότατα την πρεμιέρα του: το σιντριβάνι αναβλύζει για πρώτη φορά το 1958 – όταν εγκαινιάστηκε για την 800ή επέτειο του Μονάχου από τον τότε δήμαρχο Thomas Wimmer.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης