Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλονίζει συθέμελα τη γερμανική βιομηχανία

Η βιομηχανική βάση της Γερμανίας, που μόλις βγήκε από την πανδημία και τις πρωτοφανείς προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας, δέχεται ένα ακόμη χτύπημα με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία που πλήττει τους ισχυρούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, χημικών προϊόντων και μηχανημάτων ακριβείας.

Καθώς η σύγκρουση ωθεί το ενεργειακό κόστος σε νέα ύψη και ένα κύμα πληθωρισμού συσσωρεύεται, δεκάδες εταιρείες, όπως η BMW AG, η BASF SE και η ThyssenKrupp AG, προειδοποίησαν ότι τα κέρδη τους θα υποχωρήσουν, ενώ άλλες αρνήθηκαν ακόμη και να κάνουν κάποια πρόβλεψη.

Οι οικονομολόγοι έχουν μειώσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη.

“Εάν ο πόλεμος παραταθεί, θα απειλήσει σοβαρά μια παγκόσμια τάξη που έχει φέρει ελευθερία και ευημερία σε πολλά μέρη του κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες”, δήλωσε ο Herbert Diess, διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen AG, αυτόν τον μήνα στη συνέντευξη Τύπου για τα ετήσια κέρδη της εταιρείας.

“Η Ευρώπη θα υποφέρει περισσότερο σε ένα τέτοιο σενάριο”.

Στο Βερολίνο, η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το βάθος της δυσχερούς θέσης, αλλά οι επιλογές της – τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές – περιορίζονται από δεκαετίες ενεργειακής πολιτικής που έχουν αφήσει τη Γερμανία μεταξύ των πιο ισχυρά εξαρτημένων εθνών της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Ακόμη και πριν από την εισβολή, η ενεργοβόρα βιομηχανική βάση της Γερμανίας αντιμετώπισε βαρυσήμαντες αλλαγές με την προγραμματισμένη έξοδο από την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα παράλληλα με το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει συστήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για να συγκεντρώσει στοιχεία από τη βιομηχανία σχετικά με τη χρήση και τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, τα σχέδια παραγωγής, τις δυσχέρειες εφοδιασμού και την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Την Παρασκευή, ο Χάμπεκ, ο οποίος κινείται για να κλειδώσει άλλες πηγές ενέργειας, δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα του 2024.

Ο Χάμπεκ ηγήθηκε μιας ομάδας στελεχών από εταιρείες όπως η BASF, η Deutsche Bank AG, η Commerzbank AG και η RWE AG στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την περασμένη εβδομάδα για να εξασφαλίσει αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όμως οι κινήσεις αυτές δεν μπορούν να προσφέρουν την άμεση ανακούφιση που αναζητούν οι επιχειρήσεις, και οι ενδείξεις αυξάνονται ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει διαρκή οικονομικό πόνο στους εξαγωγικούς κατασκευαστές της Γερμανίας, οι οποίοι καβαλάνε ψηλά για χρόνια τη ζήτηση από την Κίνα και τις αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προειδοποίησε ότι η Γερμανία κινδυνεύει από στασιμοπληθωρισμό, όταν ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει παράλληλα με την οικονομική επιβράδυνση.

Μια σειρά από δείκτες έχουν γίνει δυσοίωνοι σε μια χώρα που εξαρτάται από τον μεταποιητικό της τομέα για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Η παραγωγή αγαθών αντιπροσωπεύει περίπου το 22% της οικονομικής δραστηριότητας της Γερμανίας, έναντι 11% στη Γαλλία.

Το Ινστιτούτο του Κιέλου μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2022 σχεδόν κατά το ήμισυ στο 2,1%, καθώς τα κύματα σοκ από τον πόλεμο αντισταθμίζουν την αναζωπύρωση της ζήτησης μετά το βάθος της πανδημίας, παράλληλα με την επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 5,8%, το υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της χώρας το 1990.

Ένας δείκτης της γερμανικής μεταποίησης βυθίστηκε περαιτέρω τον Μάρτιο και μια βασική έρευνα για το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησε κατά ρεκόρ.

Ακόμα κι έτσι, οι επιχειρήσεις καθώς και το ευρύτερο κοινό υποστηρίζουν σθεναρά υποστηρίζουν σθεναρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πηγή: Capital.gr

Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.