Οικονομική ανασφάλεια βιώνουν πολλές οικογένειες στη Γερμανία

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων της Γερμανίας αξιολόγησε τη διάθεση των γονέων εν μέσω της αύξησης του κόστους ζωής. Οι μονογονεϊκές οικογένειες, ειδικότερα, αισθάνονται την πίεση.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση επιβαρύνουν πολλές οικογένειες στη Γερμανία, σύμφωνα με ετήσια έρευνα που αξιολογεί το κλίμα των γονέων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία.

Μόνο το 43% των γονέων με ανήλικα παιδιά εξακολουθούν να αξιολογούν θετικά την οικονομική τους κατάσταση, σύμφωνα με το νεότερο “Οικογενειακό Βαρόμετρο” που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων.

Το 45% δηλώνει ότι “είναι εντάξει” (“es geht”), ενώ το 12% θεωρεί την κατάστασή του “αρκετά κακή” ή “κακή”.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Allensbach, το οποίο ήταν υπεύθυνο για την έρευνα, η αξιολόγηση επιδεινώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Το εβδομήντα τοις εκατό των γονέων με παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών δήλωσαν τον Δεκέμβριο του 2022 ότι ο πληθωρισμός τους επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό προσωπικά, ενώ το 47 τοις εκατό αισθάνθηκε ότι οι αυξήσεις των τιμών “περιορίζουν σημαντικά” την καθημερινότητά τους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μεταξύ των οικογενειών της κατώτερης και μεσαίας τάξης, η συντριπτική πλειονότητα είδε τον εαυτό της να “επιβαρύνεται προσωπικά” από τον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε το 10 τοις εκατό το 2022 και εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω στο 8,7 τοις εκατό.

Το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 42% μεταξύ των οικογενειών με υψηλότερα εισοδήματα.

Στη Γερμανία υπάρχουν σήμερα 8,24 εκατομμύρια οικογένειες με ανήλικα παιδιά, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικογένειας, το σαράντα τοις εκατό των οποίων έχει τουλάχιστον έναν γονέα με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Οι μονογονεϊκές οικογένειες πλήττονται περισσότερο στη Γερμανία

Σύμφωνα με την έρευνα, ιδίως οι μονογονεϊκές οικογένειες αξιολογούν κριτικά την οικονομική τους κατάσταση. Το 93%, σύμφωνα με την έρευνα, είναι “πολύ ανήσυχοι” για τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Οικογενειακό Βαρόμετρο, όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα του νοικοκυριού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πρόσθετη επιβάρυνση των οικογενειών.

Οι χαμηλόμισθοι μονογονείς, για παράδειγμα, θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερο από το επτά τοις εκατό του εισοδήματος του νοικοκυριού τους για τις αυξήσεις των τιμών που σχετίζονται με τον πληθωρισμό.

Συγκριτικά, τα ζευγάρια με παιδιά στο ανώτερο εισοδηματικό τεταρτημόριο πρέπει να καταβάλουν πάνω από 4,5 τοις εκατό του εισοδήματός τους προκειμένου να καλύψουν τις αυξανόμενες δαπάνες.

Αισιόδοξοι για στήριξη από το γερμανικό κράτος

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο πληθυσμός στο σύνολό του, και οι γονείς ειδικότερα, έχουν υψηλές προσδοκίες ότι το γερμανικό κράτος πρόνοιας θα αντιμετωπίσει την ανισότητα και θα προωθήσει καλές ευκαιρίες εκκίνησης για όλα τα παιδιά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 70% του πληθυσμού ανέμενε ότι οι τρέχουσες οικογενειακές πολιτικές θα μείωναν τη φτώχεια των παιδιών.

Το 60 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού υποστηρίζει την καθιέρωση ενός βασικού επιδόματος για παιδιά (Kindergrundsicherung), το οποίο θα παρείχε μεγαλύτερη οικονομική στήριξη στις οικογένειες χωρίς τη σημερινή γραφειοκρατία που συνεπάγεται η υποβολή αιτήσεων.

Μεταξύ των γονέων παιδιών κάτω των 18 ετών, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75%.

Η υπουργός Οικογένειας Lisa Paus (Πράσινοι) δήλωσε ότι θέλει να επενδύσει, μεταξύ άλλων, σε μια αξιόπιστη και καλή υποδομή παιδικής μέριμνας και να εφαρμόσει το Kindergrundsicherung.

Με το βασικό επίδομα τέκνων, η κυβέρνηση συνασπισμού θέλει να συνδυάσει τα οφέλη από το τρέχον επίδομα τέκνων (Kindergeld) και το συμπλήρωμα τέκνων (Kinderzuschlag) με οικονομική στήριξη για σχολικές εκδρομές και άλλες δραστηριότητες.

Όλες οι παροχές θα μπορούν να ζητηθούν με μία ηλεκτρονική αίτηση.

Τα σχέδια της Paus για ένα βασικό επίδομα παιδιού είναι, ωστόσο, αμφιλεγόμενα εντός του συνασπισμού λόγω του κόστους του.

Προβλέπεται ότι από το 2024 και μετά, τα παιδιά θα λαμβάνουν μεγαλύτερη κρατική στήριξη, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Paus, θα κοστίσει στη Γερμανία επιπλέον αρκετά εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης