Θα γίνει το όριο ταχύτητας 30km/h κανόνας στις γερμανικές πόλεις;

Περισσότερες από 380 πόλεις και δήμοι σε ολόκληρη τη Γερμανία θέλουν να διευκολύνουν τη θέσπιση ζωνών ταχύτητας 30 χιλιομέτρων ανά ώρα, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι απρόθυμη να εφαρμόσει εκτεταμένες αλλαγές.

Όταν βγαίνετε από έναν γερμανικό αυτοκινητόδρομο ή εθνική οδό για να εισέλθετε σε μια πόλη ή κωμόπολη, θα δείτε συνήθως μια κίτρινη πινακίδα με το όνομα του τόπου, η οποία σηματοδοτεί ότι θα πρέπει να μειώσετε την ταχύτητά σας στα 50 χλμ/ώρα – το τυπικό όριο ταχύτητας για τους κύριους δρόμους στις πόλεις.

Ωστόσο, πολλοί δήμοι επιθυμούν τώρα περισσότερη εξουσία για την καθιέρωση ενός ορίου ταχύτητας 30 km/h σε ορισμένες περιοχές, ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος συνιστά την καθιέρωση των 30 km/h ως κανονική ταχύτητα στις πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρη τη Γερμανία.

Η πρωτοβουλία “Ζωντανές Πόλεις”, η οποία ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2021 από τις πόλεις Άαχεν, Άουγκσμπουργκ, Φράιμπουργκ, Ανόβερο, Λειψία, Μύνστερ και Ουλμ, ασκεί πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να επιτραπεί στις τοπικές αρχές να αποφασίζουν οι ίδιες πότε και πού θα επιβάλλουν ποιες ταχύτητες.

Επί του παρόντος, η παράγραφος 45 του νόμου περί οδικής κυκλοφορίας – ενός ομοσπονδιακού νόμου – ορίζει ότι τα όρια ταχύτητας 30 km/h μπορούν να επιβληθούν μόνο σε περιοχές όπου υπάρχει σαφής κίνδυνος, όπως μπροστά από γηροκομεία, κέντρα ημερήσιας φροντίδας και σχολεία.

Αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε ένα συνονθύλευμα περιορισμών ταχύτητας που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους οδηγούς.

Ο δήμαρχος κατασκευών του Φράιμπουργκ Martin Haag δήλωσε στην Taggesschau: “Στο Φράιμπουργκ έχουμε μια κατάσταση όπου το όριο ταχύτητας είναι 30 km/h από τις 7:00 π.μ. έως τις 6:00 μ.μ. για 500 μέτρα.

Στη συνέχεια, λίγα μέτρα πιο πέρα, από τις 10:00 μ.μ. έως τις 6:00 π.μ. Αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον των οδηγών”.

“Θέλουμε δύο αλλαγές. Μία στον νόμο περί οδικής κυκλοφορίας και μία στον κανονισμό οδικής κυκλοφορίας”, λέει ο Thomas Dienberg, δήμαρχος της Λειψίας και εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι κεντρικοί δρόμοι αποτελούν το κύριο σημείο εστίασης της πρωτοβουλίας “Ζωντανές Πόλεις”, διότι αυτοί είναι και οι δρόμοι στους οποίους ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι.

“Σε αυτούς τους δρόμους είναι δυνατόν να οριστούν όρια ταχύτητας 30 km/h μόνο σε πολύ περιορισμένα τμήματα”, είπε.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος θέλει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να καθιερώσει τα 30 χλμ/ώρα ως τυπική ταχύτητα στις πόλεις σε ολόκληρη τη Γερμανία, καθώς, σύμφωνα με την έρευνά της, η μείωση του ορίου ταχύτητας κατά 20 χλμ/ώρα θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ηχορύπανση και θα βελτίωνε την ασφάλεια της κυκλοφορίας στο εσωτερικό των πόλεων.

Πόσο πιθανό είναι να αλλάξει ο νόμος;

Προς το παρόν, φαίνεται ότι το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών είναι απρόθυμο να προωθήσει την πρωτοβουλία.

“Αυτό που έχει προκύψει μέχρι στιγμής από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών είναι εντελώς ανεπαρκές”, λέει ο Thomas Dienberg από το “Ζωντανές Πόλεις”.

Απαντώντας σε ερώτηση της Tagesschau, εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών δήλωσε ότι υπάρχει ομάδα εργασίας με θέμα την προσαρμογή του νόμου περί οδικής κυκλοφορίας και των κανονισμών οδικής κυκλοφορίας, ώστε να δοθεί στα κρατίδια και τους δήμους μεγαλύτερη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, αλλά ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν “πειστεί” για εκτεταμένα όρια ταχύτητας 30 km/h ή για περιορισμούς ταχύτητας σε κύριους δρόμους.

Ωστόσο, περισσότερες από 380 πόλεις και δήμοι έχουν πλέον ενταχθεί στην πρωτοβουλία και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που μπορεί τελικά να αυξήσει την πίεση προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δώσει περισσότερες εξουσίες στους δήμους ή να εισαγάγει οριζόντιες μειώσεις στους περιορισμούς ταχύτητας.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης