Έρχονται νέες ζώνες τιμών ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία;

Επειδή υπάρχουν πολύ λίγες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της βόρειας και της νότιας Γερμανίας, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να χωρίσει τη Γερμανία σε διάφορες ζώνες τιμών. Στη Βαυαρία, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί ως αποτέλεσμα.

Την περασμένη Κυριακή ήταν πάλι αυτή η εποχή: ο άνεμος φυσούσε δυνατά, τα αιολικά πάρκα στη βόρεια Γερμανία παρείχαν ηλεκτρική ενέργεια σε εξαιρετικά φθηνές τιμές και οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στο νότο την ήθελαν επίσης πολύ.

Όμως οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ βορρά και νότου, η επέκταση των οποίων καθυστερεί χρόνια πίσω από το αρχικό σχέδιο, δεν ήταν αρκετά ισχυρές για κάτι τέτοιο.

Στα χαρτιά, οι πελάτες στη Βαυαρία και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη έλαβαν ούτως ή άλλως τη φθηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι διαχειριστές του δικτύου έπρεπε να κλείσουν τις ανεμογεννήτριες στο βορρά και αντ’ αυτού να ανεβάσουν τις ακριβές και βρώμικες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο νότο.

Το κόστος αυτού του λεγόμενου redispatch μετακυλίεται σε όλους τους Γερμανούς πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και τους φορολογούμενους μέσω του τέλους δικτύου.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υποτίθεται ότι αντικατοπτρίζει τη φυσική πραγματικότητα

Αυτό το σύστημα τιμολόγησης, το οποίο προσποιείται ότι ολόκληρη η Γερμανία είναι μια χάλκινη πλάκα στην οποία μπορεί να στέλνεται ηλεκτρική ενέργεια σε αυθαίρετες ποσότητες, θα μπορούσε να καταργηθεί.

Εδώ και χρόνια, υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με τη διαίρεση της Γερμανίας σε διάφορες ζώνες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολουθεί την αρχή ότι οι περιοχές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αντικατοπτρίζουν τις φυσικές συνθήκες του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό σημαίνει ότι: όπου υπάρχουν μόνο λίγες γραμμές, οι ζώνες τιμών πρέπει να διαχωρίζονται η μία από την άλλη. Αυτό συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες.

Η Νορβηγία, με τη μεγάλη της έκταση από βορρά προς νότο, έχει έξι ζώνες τιμών, η Ιταλία ακόμη και επτά, και ακόμη και η μικρή Δανία με τα νησιά της έχει δύο.

Η ΕΕ υπέβαλε προτάσεις για νέες ζώνες τιμών

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ (ACER) πρότεινε τη διαίρεση της Γερμανίας σε έως και πέντε διαφορετικές ζώνες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς διερευνούν επί του παρόντος για λογαριασμό της ΕΕ τις επιπτώσεις αυτών των διαφορετικών επιλογών για την περιφερειακή διαίρεση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπολογίζονται συνολικά 22 παράμετροι, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων των αλλαγών αυτών στις επιχειρήσεις.

Αυτές οι αξιολογήσεις είναι πολύ περίπλοκες, δήλωσε η Manuela Wolter από τον διαχειριστή δικτύου Tennet όταν ρωτήθηκε από την BR. Το αποτέλεσμα της μελέτης θα είναι διαθέσιμο το καλοκαίρι και δεν είναι δυνατόν να το προβλέψουμε.

Αυτό που είναι σαφές είναι: “Ως διαχειριστής δικτύου, παρέχουμε τη βάση δεδομένων, αλλά δεν παίρνουμε θέση στο ζήτημα των ζωνών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας”.

Εμπειρογνώμονας: Η ενιαία τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη Γερμανία δεν είναι βιώσιμη

Ο Andreas Jahn, από την άλλη πλευρά, έχει σαφή άποψη. Εργάζεται για την Regulatory Assistance Project (RAP), η οποία χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα.

Κατά την άποψή του, η ζώνη ενιαίων τιμών στη Γερμανία δεν θα είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, μόνο και μόνο λόγω του υψηλού κόστους για τον επανασχεδιασμό.

Το 2021, αυτές οι παρεμβάσεις στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα, έχουν ήδη κοστίσει πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ λόγω της γενικής αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος του redispatch έχει επίσης εκραγεί πρόσφατα.

Ως εκ τούτου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρενέβη με τα χρήματα των φορολογουμένων και έθεσε ανώτατο όριο στα τέλη για το δίκτυο μεταφοράς.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επεκτείνεται ταχύτερα από το δίκτυο

Προκειμένου να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη κλιματική ουδετερότητα στη Γερμανία, η επέκταση της αιολικής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών θα προχωρήσει τόσο γρήγορα που το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα είναι σε θέση να συμβαδίσει, λέει ο Jahn: “Αυτό σημαίνει ότι αυτή η συμφόρηση του δικτύου είναι διαρθρωτική.

Και δεν μπορεί να εξαλειφθεί στον δεδομένο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με κάποιο τρόπο”.

Η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει ακριβότερη σε Βαυαρία και Βάδη Βυρτεμβέργη

Εάν η Βαυαρία και η Βάδη-Βυρτεμβέργη είχαν τη δική τους ζώνη τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Γερμανία θα αυξανόταν πιθανότατα, διότι η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας εδώ είναι σχετικά χαμηλή λόγω της ασθενούς επέκτασης της αιολικής ενέργειας και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλή λόγω του μεγάλου όγκου της βιομηχανίας.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται: Τι μπορώ να κάνω;
Η ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει ακριβότερη σε Βαυαρία και Βάδη Βυρτεμβέργη

Αυτό αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από την εμπειρία της Αυστρίας: η αγορά ηλεκτρισμού της αποσυνδέθηκε από τη Γερμανία το 2018.

Από τότε, δεν μπορεί πλέον να εισάγει απεριόριστες ποσότητες φθηνής αιολικής ενέργειας από τη βόρεια Γερμανία.

Οι τιμές εκεί αυξήθηκαν κατά οκτώ τοις εκατό το πρώτο έτος μετά τον διαχωρισμό της ζώνης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στη βόρεια Γερμανία

Οι υψηλότερες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελούσαν κίνητρο για την κατασκευή περισσότερων ανεμογεννητριών στο νότο.

Στο βορρά, από την άλλη πλευρά, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί – ένα κίνητρο για την εγκατάσταση ενεργοβόρων βιομηχανιών ή ακόμη και ηλεκτρολυτών για την παραγωγή υδρογόνου μάλλον εκεί όπου η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλή.

Σε μια κατάσταση όπως αυτή της περασμένης Κυριακής, η αιολική ενέργεια που δεν καταναλώνει ο ίδιος ο βορράς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου, για παράδειγμα, αντί να πωλείται ουσιαστικά στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και να επιβαρύνεται με το κόστος το ευρύ κοινό.

Πολιτικές κόντρες μεταξύ Βορρά και Νότου στη Γερμανία

Ενόψει των κρατικών εκλογών στην Κάτω Σαξονία, το φθινόπωρο υπήρξε διαμάχη για το θέμα αυτό: οι υπουργοί ενέργειας των βορειογερμανικών κρατιδίων Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, Σλέσβιχ-Χολστάιν και Κάτω Σαξονία ζήτησαν να διαχωριστούν οι ζώνες τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Είπαν ότι ήταν αδύνατο να εξηγήσουν στους κατοίκους του βορρά γιατί θα έπρεπε να πληρώσουν το λογαριασμό για την υποτονική επέκταση των ανεμογεννητριών και των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας στον γερμανικό νότο.

Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της κυβέρνησης του κρατιδίου της Βαυαρίας χαρακτήρισαν την πρόταση “παράλογη” και “εξωφρενική”.

Το βιοαέριο και η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν πιο κερδοφόρα στη Βαυαρία

Από την άλλη πλευρά, ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας Andreas Jahn τονίζει ότι θα υπήρχαν κερδοσκόποι από τη διαίρεση των ζωνών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαυαρία:

Όχι μόνο οι φορείς εκμετάλλευσης ανεμογεννητριών, αλλά και οι μονάδες βιοαερίου και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα κερδίζουν περισσότερα χρήματα.

Η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας ή η αναβολή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν επίσης πιο κερδοφόρα. Και τις ώρες που τα πολλά φωτοβολταϊκά εργοστάσια στη Βαυαρία τροφοδοτούν το δίκτυο, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο νότο μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερη από ό,τι στη βόρεια Γερμανία.

Ακραίες διαφορές τιμών αναμένονται μόνο σε λίγες ώρες

Σύμφωνα με τον Jahn, ωστόσο, οι τιμές στη βόρεια και νότια Γερμανία δεν θα διέφεραν καθόλου τις περισσότερες ώρες του έτους, επειδή δεν υπάρχει συμφόρηση στο δίκτυο.

Από τις 8.700 ώρες ενός έτους, οι τιμές θα αποκλίνουν ίσως σε 1.500 ώρες, λέει ο εμπειρογνώμονας, και κυρίως κατά δέκα έως 20 τοις εκατό.

Αλλά μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να υπάρχουν διαφορές τιμών δεκαπλάσιες. “Και αυτό είναι φυσικά μια δυναμική διαδικασία. Όσο μεγαλύτερη ευελιξία υπάρχει στη Βαυαρία, οι νέες γραμμές, τόσο μικρότερη θα είναι φυσικά η διαφορά τιμής”.

Οι ζώνες τιμών συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας

Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο Jahn βλέπει το πλεονέκτημα των ξεχωριστών ζωνών τιμών: Η αγορά θα συμβάλει στη δημιουργία ισορροπίας στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, θα φέρει την παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας πιο κοντά σε περιφερειακό επίπεδο και θα καθορίσει το σωστό βαθμό επέκτασης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Η RAP προτείνει ακόμη και να προχωρήσει παραπέρα και να εισαγάγει το λεγόμενο “κομβικό σύστημα τιμολόγησης”, όπως εφαρμόζεται για παράδειγμα σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ και στη Νέα Ζηλανδία.

Εδώ, μια ξεχωριστή, τοπική τιμή διαμορφώνεται σε κάθε κόμβο του δικτύου (δηλαδή σε κάθε σημείο του παραπάνω διαγράμματος).

Το πλεονέκτημα αυτού είναι ότι το δίκτυο χρησιμοποιείται αποτελεσματικότερα και ότι ενθαρρύνονται οι αποκεντρωμένες δομές – με αυτόν τον τρόπο, η κατασκευή γραμμών μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.

Ωστόσο, ένα κομβικά οργανωμένο σύστημα τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με πολλές εκατοντάδες διαφορετικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας για τη Γερμανία χρειάζεται επίσης ισχυρότερη παρακολούθηση και ρύθμιση – έτσι ώστε, για παράδειγμα, ένας μόνο τοπικός παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας να μην μπορεί να υπαγορεύει τις τιμές.

Μια μελέτη που ανατέθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας το 2018 προειδοποιεί για πολλές δυσκολίες που θα επέφερε στη Γερμανία ένα κομβικό σύστημα τιμολόγησης.

Ο συνασπισμός της γερμανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε νέο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Το αν και πόσες νέες ζώνες τιμών θα υπάρξουν για τη μελλοντική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία θα αποφασιστεί τελικά όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και τη Bundestag.

Στη συμφωνία συνασπισμού, τα “φανάρια” συμφώνησαν να αναπτύξουν έναν νέο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαδικασία αυτή μόλις άρχισε. Το πώς θα είναι το αποτέλεσμα μένει να το δούμε.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης