Περίπου 1.000 περίπτερα υγείας αναμένονται στη Γερμανία

Το περίπτερο στη γωνία πουλάει εφημερίδες, τσιγάρα ή μπύρα. Αλλά τα ραντεβού με τον γιατρό ή οι αλλαγές επιδέσμων; Περίπου 1.000 περίπτερα υγείας πρόκειται να δημιουργηθούν σε παγγερμανικό επίπεδο…

Το πρώτο περίπτερο υγείας της Θουριγγίας άνοιξε. Αντίθετα με τις προσδοκίες, ωστόσο, το έργο της Θουριγγίας έχει ελάχιστη σχέση με την ιδέα του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας – εκτός από το όνομα.

Ο Karl Lauterbach είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι ότι ήθελε να εγκαταστήσει 1000 περίπτερα υγείας σε όλη τη χώρα.

Και ίσως το Βερολίνο να μην γνώριζε καν για το έργο της Θουριγγίας, αν η Διεθνής Έκθεση Κτιρίων Θουριγγίας (IBA) δεν ήταν υπεύθυνη για τα κτίρια των τεσσάρων συνολικά περιπτέρων της Θουριγγίας. Και έστειλε πρόσκληση για τα εγκαίνια στην πρωτεύουσα.

Μια θέση για την “Agathe”

Οι μικρές πόλεις που δεν απέχουν πολύ από την πρωτεύουσα του κρατιδίου, την Ερφούρτη, βλέπουν τα περίπτερα ως εμπλουτισμό της κοινοτικής ζωής.

Μεταξύ άλλων, η λεγόμενη κοινοτική νοσοκόμα, το σχέδιο “Agathe”, πρόκειται να λάβει μόνιμη θέση στα περίπτερα.

Και για το έργο, το οποίο ξεκίνησε το ίδρυμα “Landleben”, τα περίπτερα κατασκευάστηκαν πράγματι πρόσφατα, εν μέρει με επιδοτήσεις, εν μέρει με έξοδα του ιδρύματος.

Πολύγλωσση προσφορά

Ο Λάουτερμπαχ είχε μια κάπως διαφορετική ιδέα στο μυαλό του όταν μιλούσε για τα 1000 περίπτερα που σχεδίαζε.

Ο υπουργός του SPD επισκέφθηκε το καλοκαίρι το πιλοτικό πρόγραμμα στην περιοχή Billstedt του Αμβούργου και εντυπωσιάστηκε. Από την άποψή του, αυτό αποτελεί τάση για το γερμανικό σύστημα υγείας.

Εδώ κανονίζονται ραντεβού με ειδικούς, υπάρχει συμβουλευτική εξάρτησης ή συμβουλευτικές ώρες για την ψυχική υγεία – τα πάντα όσο το δυνατόν λιγότερο γραφειοκρατικά και κυρίως συχνά πολύγλωσσα.

Επειδή στο Billstedt, το ποσοστό των αλλοδαπών είναι πάνω από το μέσο όρο, περίπου 27%. Ένας στους πέντε από τους περίπου 70.000 κατοίκους του Billstedt λαμβάνει επιδόματα Hartz IV, καθιστώντας την περιοχή μία από τις φτωχότερες του Αμβούργου.

Οι ειδικοί προτιμούν άλλες περιοχές, δημιουργώντας έλλειψη και επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους υπάρχοντες γιατρούς. Το περίπτερο υγείας προορίζεται να το αμβλύνει αυτό τουλάχιστον εν μέρει.

Η βασική ιδέα είναι ότι οι άνθρωποι που επωφελούνται από τις υπηρεσίες που παρέχονται εδώ αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά, χρειάζονται λιγότερο συχνά θεραπεία και δεν χρειάζεται να πηγαίνουν στο νοσοκομείο τόσο συχνά.

“Στη Γερμανία, ούτε το πορτοφόλι ούτε ο τόπος διαμονής πρέπει να αποφασίζουν για τη θεραπεία των ασθενών”, δήλωσε ο υπουργός όταν επισκέφθηκε το περίπτερο τον Αύγουστο.

Ωστόσο, τα περίπτερα υγείας μπορούν να κάνουν τη διαφορά, ιδίως σε δομικά αδύναμες περιοχές. Ο πολιτικός του SPD θέλει να προσεγγίσει εκείνους που δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε γιατρούς: “Αυτοί που συνήθως προσεγγίζονται μόνο όταν είναι πολύ αργά”.

Ποιος πληρώνει τι;

1000 τέτοια περίπτερα πρόκειται να εγκατασταθούν σε όλη την επικράτεια της Γερμανίας. Ωστόσο, το σχέδιο συναντά αντίσταση, ιδίως επειδή δεν είναι σαφές ποιος θα πληρώσει για τις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με απάντηση σε ερώτηση της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU, το υπουργείο σχεδιάζει ότι το 74,5% του προϋπολογισμού για τα περίπτερα θα προέρχεται από τα υποχρεωτικά ταμεία ασφάλισης υγείας. Οι δήμοι πρέπει να καταβάλουν το 20 τοις εκατό.

Ωστόσο, η Techniker Krankenkasse, η DAK και η Barmer έχουν πλέον αποσυρθεί από το πιλοτικό έργο στο Αμβούργο. Φοβούνται τη δημιουργία δαπανηρών δομών.

Και ότι το σπάνιο ιατρικό προσωπικό θα έλειπε τότε από τα νοσοκομεία ή τα χειρουργεία.

Άλλοι υποψιάζονται ότι πρόκειται για ένα προειδοποιητικό σήμα προς τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία ενοχλούνται από το γεγονός ότι υποτίθεται ότι πρέπει να πληρώνουν τη μερίδα του λέοντος των προϋπολογισμών των περιπτέρων.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, τα ασφαλιστικά ταμεία σιωπούν σχετικά με αυτό. Πίσω από κλειστές πόρτες, γίνεται λόγος για “κατάχρηση των ασφαλιστικών εισφορών”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.