Ο ΠΟΥ επικρίνει τους χαλαρούς γερμανικούς νόμους περί καπνίσματος

Γερμανία: 3.400 ευρώ πρόστιμο για τσιγάρο σε πλατφόρμα

Ο ΠΟΥ δημοσίευσε την ένατη ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια κατανάλωση καπνού και η Γερμανία δεν τα πήγε καλά όσον αφορά την εφαρμογή προληπτικών πολιτικών τα τελευταία 15 χρόνια…

Το κάπνισμα μειώνεται παγκοσμίως, αποκαλύπτει η έκθεση του ΠΟΥ

Η τελευταία έκδοση της έκθεσης του ΠΟΥ για την παγκόσμια επιδημία καπνού αποκάλυψε ότι το κάπνισμα γίνεται λιγότερο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με την έκθεση 2023, μόνο το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού προστατεύονταν από ολοκληρωμένους νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος το 2008, όταν δημοσιεύθηκε η πρώτη ετήσια έκθεση.

Τώρα, το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σε πάνω από το ένα τέταρτο.

Αν και το κάπνισμα “εξακολουθεί να είναι μία από τις κορυφαίες αιτίες πρόωρων θανάτων που μπορούν να προληφθούν”, γράφει η έκθεση, ο ΠΟΥ προβλέπει ότι χωρίς τους αντικαπνιστικούς κανονισμούς που υιοθετήθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια, θα υπήρχαν “περίπου 300 εκατομμύρια περισσότεροι καπνιστές στον κόσμο σήμερα”.

Σήμερα, 5,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες που έχουν εφαρμόσει κάποιους κανονισμούς για τον περιορισμό της κατανάλωσης καπνού και από το 2007, η παγκόσμια ζήτηση του καπνίσματος έχει μειωθεί από 22,8% σε 17% το 2021.

Ο ΠΟΥ λέει ότι το κάπνισμα εξακολουθεί να είναι ανησυχητικά δημοφιλές στη Γερμανία

Στη φετινή έκθεση, ο Μαυρίκιος και οι Κάτω Χώρες προστέθηκαν μαζί με τη Βραζιλία και την Τουρκία ως οι τέσσερις μόνο χώρες στον κόσμο που έχουν εφαρμόσει όλες τις ρυθμίσεις που συνιστά ο ΠΟΥ για τον περιορισμό του καπνίσματος.

Αυτές περιλαμβάνουν μέτρα για την προστασία των ανθρώπων από το παθητικό κάπνισμα, την προσφορά βοήθειας στους καπνιστές που θα ήθελαν να το κόψουν, την αύξηση των φόρων και την απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού.

Αν και η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για την απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα όταν υπάρχει παιδί ή άτομο που είναι έγκυος, η συνολική ετυμηγορία του ΠΟΥ είναι ότι οι Γερμανοί πολιτικοί πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους από το κάπνισμα.

Ο διευθυντής για την προαγωγή της υγείας στον ΠΟΥ Rüdiger Krech δήλωσε ότι η τρέχουσα πολιτική για το κάπνισμα στη Γερμανία προκαλεί “μεγάλη ανησυχία”.

Σε ολόκληρη την ομοσπονδιακή δημοκρατία η αγορά τσιγάρων και καπνού εξακολουθεί να είναι προσιτή.

Ενώ υπάρχει απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους, πολλά μπαρ και νυχτερινά κέντρα επιτρέπουν στους πελάτες να καπνίζουν, και αν και το κάπνισμα απαγορεύεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, επιτρέπεται στους περισσότερους άλλους δημόσιους χώρους, όπως σε πάρκα, έξω από καταστήματα ή στο δρόμο.

Ο Krech, ο οποίος είναι Γερμανός, επεσήμανε ότι μια τόσο χαλαρή στάση απέναντι στο κάπνισμα σε δημόσιους χώρους “προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία και οδηγεί σε αδικαιολόγητα υψηλή πίεση στο [γερμανικό] σύστημα υγείας”.

Ο Krech πρόσθεσε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους της Γερμανίας θα πρέπει να επιβάλλεται με μεγαλύτερη συνέπεια και ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς όσον αφορά την προστασία των κατοίκων από τον καπνό.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης