Ερνστ Ράιχελ: Και στην Ευρώπη η ασφάλεια δεν είναι εγγυημένη

«Για τους Γερμανούς είναι ακόμη πιο σημαντικό να συνειδητοποιούν διαρκώς τη δική τους ιστορική ενοχή, καθώς και ότι θέλουν και οφείλουν να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους», τόνισε σε ομιλία του ο Γερμανός πρέσβης, Έρνστ Ράιχελ, στην τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε κατά την Ημέρα Εθνικού Πένθους στο Γερμανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Διονύσου – Ραπεντώσας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, την Ημέρα Εθνικού Πένθους πραγματοποιήθηκε τελετή μνήμης με κατάθεση στεφάνων στο Γερμανικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Διονύσου – Ραπεντώσας στα βόρεια προάστια των Αθηνών, με σκοπό να μνημονευτούν όλα τα θύματα των πολέμων και των βίαιων καθεστώτων, αλλά και για να εκφραστεί η πάγια επιθυμία για ειρήνη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής πρεσβείας.

Στον χαιρετισμό του, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ Ράιχελ, τόνισε πως αποδείχθηκε ψευδαίσθηση στις 24 Φεβρουαρίου η πεποίθηση, στον απόηχο της καταστροφής του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, η οποία αφαίρεσε περισσότερες από 50 εκατ. ζωές, πως δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ ξανά πόλεμος στην Ευρώπη, πως η Ευρώπη αποτελούσε ουσιαστικά μία παγκόσμια εξαίρεση, στην οποία επικρατούσε η πεποίθηση ότι θα έμενε αλώβητη από πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις.

«Αποδείχθηκε, επίσης, ψευδαίσθηση το γεγονός ότι οι άνθρωποι, τουλάχιστον στην Ευρώπη, δεν θα ήταν πλέον επιρρεπείς στο να διαχωρίζουν τον περίγυρό τους σε “φίλους” και “εχθρούς” και τελικά να καταφεύγουν και στη βία.

Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας έδειξε σε όλον τον κόσμο ότι και στην Ευρώπη η ασφάλεια δεν είναι εγγυημένη.

Όλοι, όσοι πίστεψαν ότι στην Ευρώπη ο πόλεμος, η εξαθλίωση και η οδύνη αποτελούν παρελθόν, διδάχθηκαν το αντίθετο από τον κατακτητικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ο οποίος μαίνεται εδώ και 263 ημέρες», υπογράμμισε ο Έρνστ Ράιχελ.

Γι’ αυτό το λόγο, επισήμανε χαρακτηριστικά, για τους Γερμανούς «είναι ακόμη πιο σημαντικό να συνειδητοποιούμε διαρκώς τη δική μας ιστορική ενοχή» και προσέθεσε: «Εμείς, ως Γερμανοί, θέλουμε και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν μας.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία και δεν επιτρέπεται να την αγνοούμε να τη σχετικοποιούμε ή να την επανερμηνεύουμε.

Το μόνο που μας απομένει είναι να στρατευτούμε αποφασιστικά, ώστε ο πόλεμος και η δικτατορία να μην αποτελούν επιλογή στο μέλλον.

Με όλες μας τις δυνάμεις οφείλουμε να υπερασπιστούμε στο εσωτερικό τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα, και στο εξωτερικό την κατανόηση και τη συμφιλίωση.

Επίσης, μαζί με τους εταίρους μας να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να διασφαλίσουμε ότι επιθετικοί πόλεμοι σαν αυτόν στην Ουκρανία θα αποτύχουν και δεν θα μετατραπούν έτσι σε μία νέα κανονικότητα».

Στην τελετή παραβρέθηκαν εκτός από τον αναπληρωτή δήμαρχο Διονύσου, εκπρόσωποι της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, γνωστοποιείται με την ίδια ανακοίνωση.

Η τελετή, όπως επισημαίνεται, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε κήρυγμα κατά το οποίο μνημονεύτηκαν οι πεσόντες και εκφράστηκε η προειδοποίηση για αποφυγή παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον, όπως και η επιθυμία για Ειρήνη, ενώ στρατιωτική μπάντα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων περιέβαλε την τελετή με το ενδεδειγμένο μουσικό πλαίσιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.