Γερμανία: Start-up “ντύνει” πολυκατοικίες με ισοθερμική πρόσοψη

Μια startup επιχείρηση με έδρα το Βερολίνο πρόκειται να ανακαινίσει τις πολυκατοικίες στη γερμανική πόλη του Μπόχουμ, παρέχοντας τους μία ειδικά προσαρμοσμένη ξύλινη «ισοθερμική πρόσοψη» για να τις καταστήσει ενεργειακά αποδοτικότερες.

Το έργο της Ecoworks αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζήτηση στη Γερμανία για ανακαινίσεις φιλικές προς το κλίμα και την εξοικονόμηση ενέργειας ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει αύξηση του κόστους θέρμανσης.

Εκτός από την άνοδο στις τιμές της θέρμανσης, στη Γερμανία θεσπίστηκε πρόσφατα εξάλλου ένας νέος φορολογικός νόμος βάση του οποίου ιδιοκτήτες και ενοικιαστές καλούνται να μοιραστούν μια εισφορά ανάλογα με την απόδοση των κτιρίων.

«Καθ΄αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται περίπου το 70% έως 80% του ενεργειακού κόστους», δήλωσε στο Reuters ο Εμάνουελ Χάιζενμπεργκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Ecoworks, αναφερόμενος στις πολυκατοικίες του Μπόχουμ.

Τα κτίρια αντιστοιχούν στο 35% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη Γερμανία.

Σχεδόν το ένα τρίτο των 19,25 εκατομμυρίων κτιρίων κατοικιών της Γερμανίας βρίσκονται στη δεύτερη χαμηλότερη θέση στην κατάταξη όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, σύμφωνα με μια μελέτη της ένωσης κατοικιών και ακινήτων GdW του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η άνοδος των επιτοκίων, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών μαζί με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες επιδοτήσεις περιορίζουν τις επενδύσεις, δήλωσε στο Reuters ο Aντρέας Ζίχελ, εκπρόσωπος της GdW.

Η έλλειψη οικοδόμων και οι μακροχρόνιες διαδικασίες ανακαίνισης αποτελούν πρόσθετα εμπόδια που κάνουν τους ιδιοκτήτες να διστάζουν να αναλάβουν τέτοια έργα.

Η GdW προσπαθεί να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια σχεδιάζοντας προκατασκευασμένες κλιματικά ουδέτερες προσόψεις με μια τεχνολογία που χρειάζεται περίπου το 1/3 του χρόνου και το μισό εργατικό δυναμικό.

″Κανονικά τέτοια έργα χρειάζονται από 6 έως 9 μήνες. Στην περίπτωσή μας, μόλις 15 εβδομάδες”, τόνισε ο Χάιζενμπεργκ.

Χρησιμοποιώντας κυτταρίνη για τη μόνωση και ξύλο για τις εξωτερικές προσόψεις, η εταιρεία λέει ότι οι ανακαινίσεις της είναι ουδέτερες στον άνθρακα.

″Δεν μπορείς να γκρεμίσεις όλα τα σπίτια και να τα χτίσεις καινούργια με τσιμέντο με χάλυβα. Άρα πρέπει να χτίσεις με ανανεώσιμα υλικά όπως το ξύλο”, πρόσθεσε ο Χάιζενμπεργκ.

Πηγή: HUFFPOST

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης