Στοιχεία που σοκάρουν: Τόσοι σκλάβοι εργάζονται για κάθε Γερμανό

Αθέμιτες συνθήκες εργασίας επικρατούν σε πολλές περιοχές του κόσμου. Από αυτό επωφελείται και η Γερμανία και ο νόμος για την “αλυσίδα εφοδιασμού” υποτίθεται ότι θα βάλει τέλος στις καταχρήσεις. Τώρα ένας εμπειρογνώμονας μιλάει ανοιχτά…

Ο “νόμος περί δέουσας επιμέλειας στην εφοδιαστική αλυσίδα” είναι μια μάλλον δυσκίνητη λέξη για κάτι που έχει καλές προθέσεις.

“Ο νόμος ρυθμίζει την εταιρική ευθύνη για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού”, αναφέρεται στον ιστότοπο του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η Anahita Thoms, δικηγόρος, εμπειρογνώμονας σε θέματα διεθνούς εμπορίου και εταίρος της μεγάλης δικηγορικής εταιρείας Baker McKenzie, σχολίασε τώρα το θέμα σε συνέντευξή της στο ntv.de.

“Υπάρχουν μελέτες και επίσης ένα διαδικτυακό εργαλείο που διερευνούν ή υπολογίζουν πόσο η δουλεμπορική εργασία βρίσκεται πίσω από τον τρόπο ζωής του καθενός”, εξηγεί σε αυτό η Thoms.

Για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι στατιστικά “μεταξύ 30 και 50 σκλάβοι” απασχολούνται έμμεσα όσον αφορά τον τρόπο ζωής για κάθε Γερμανό.

“Δώστε προσοχή”

“Γι’ αυτό πρέπει να ασχοληθείτε σοβαρά με αυτό το θέμα”, τονίζει η Thoms. Αλλά τι έχει να πει η δικηγόρος για τον νόμο περί εφοδιαστικής αλυσίδας, ο οποίος επιβάλλει ειδικές υποχρεώσεις στις εταιρείες στη Γερμανία με περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους για να αποκλείσουν τις εργασιακές καταχρήσεις;

“Όλοι με τους οποίους μιλάω είναι κατά της παιδικής και της καταναγκαστικής εργασίας”, δήλωσε η Thoms στο ntv.de. “Αλλά μια αλυσίδα εφοδιασμού περιέχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες”.

Οι δυσκολίες, είπε, βρίσκονται στις λεπτομέρειες. “Φυσικά και μπορώ να δώσω προσοχή στην προστασία της εργασίας στο χώρο μου”, δήλωσε η δικηγόρος.

“Μπορώ επίσης να ασκήσω μεγάλη πίεση στον άμεσο προμηθευτή μέσω των συμβολαίων μου.

Γίνεται περίπλοκο με τους έμμεσους προμηθευτές, επειδή ο νόμος απαιτεί να αναλάβεις δράση όταν έχεις “τεκμηριωμένη γνώση” αυτών των πρακτικών”.

Ο γερμανικός νόμος για την αλυσίδα εφοδιασμού είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά η Thoms θέλει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα: “Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη και την ενέργειά μας τουλάχιστον για έναν νόμο σε επίπεδο ΕΕ”.

Η δικηγόρος ελπίζει επίσης σε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού: “Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν πώς γίνεται η παραγωγή”.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

GRland App

Κατέβασε την εφαρμογή του GRland.info για να ενημερώνεσαι αμέσως για οτι συμβαίνει και να μας επισκέπτεσαι άμεσα με ένα απλό κλικ.