Ειδήσεις

Στουτγάρδη: Περιοχές χωρίς αποκομιδή απορριμμάτων για 6 εβδομάδες

Photo of author

By Γεώργιος Σαμαρίδης

Επειδή η απεργία των δημόσιων υπηρεσιών συνέπεσε δύο φορές Παρασκευή, οι κάδοι πολλών νοικοκυριών έχουν ξεχειλίσει. Οι πληγέντες πρέπει να κάνουν υπομονή – η υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων έχει κάποιες συμβουλές.

Το κύμα των απεργιών στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών γίνεται εμφανές στην πρωτεύουσα της Βάδης-Βυρτεμβέργης, καθώς τα σκουπίδια αρχίζουν να συσσωρεύονται σε ορισμένους δρόμους.

Την περασμένη Παρασκευή, η στάση εργασίας στη δημοτική εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων AWS έπληξε και πάλι εκείνες τις κατοικημένες περιοχές όπου δύο εβδομάδες νωρίτερα δεν πέρασαν απορριμματοφόρα λόγω της απεργίας.

Επηρεάζονται έως και 30 000 νοικοκυριά.

“Για εμάς, αυτό σημαίνει ότι αντί για δύο εβδομάδες, τα απορρίμματα θα κάθονται τώρα για έξι εβδομάδες και θα πνιγόμαστε στα σκουπίδια”, περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση ένας κάτοικος.

Ο ίδιος επιμένει στην “κατά προτεραιότητα αποκομιδή”.

Το πρόβλημα είναι γνωστό στην AWS. Ωστόσο, δεν πρόκειται να υπάρξει γρήγορη λύση, διότι σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, δεν μπορούν να διαταχθούν υπερωρίες λόγω απεργίας, δύο επιπλέον ώρες πέραν του κανονικού ωραρίου εργασίας δεν θα λύσουν το πρόβλημα και δεν μπορούν να ανατεθούν σε ιδιωτικές εταιρείες λόγω έλλειψης ικανότητας και γνώσης της περιοχής.

Τα Σάββατα γίνονται συχνά εργάσιμες ημέρες στην AWS, όταν πρέπει να αναπληρωθούν οι αποκομιδές που ακυρώνονται κατά τις αργίες.

Για τα επιπλέον Σάββατα θα χρειαστούν εθελοντές και ανοικτά σημεία παράδοσης.

“Η μόνη μας επιλογή είναι να αναπληρώσουμε τη συλλογή κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας”, λέει η εκπρόσωπος της AWS Andrea Schlepper.

Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι τη μεθεπόμενη Παρασκευή. Η πλειονότητα των κατοίκων της Στουτγάρδης έχει επιλέξει την 14ήμερη συλλογή απορριμμάτων.

Το μόνο που απομένει είναι να γεμίσουν τους σάκους

Περίπου 30.000 τόνοι, κατανεμημένοι σε περίπου 60 διαδρομές, αδειάζουν κάθε εργάσιμη ημέρα στη Στουτγάρδη.

Τα σημεία συλλογής βρίσκονται στο Vaihingen, στην Türlenstraße και στο Burgholzhof.

“Βρισκόμαστε καθημερινά σε κάθε περιοχή”, λέει ο Schlepper.

Στους κάδους θα προστεθεί τώρα ένας αριθμός σάκων απορριμμάτων.

Η υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων συμβουλεύει τους πολίτες να συσκευάζουν τα υπολειμματικά απορρίμματα σε ανθεκτικές σακούλες και να τις σφραγίζουν καλά.

“Δεν θέλετε να προσελκύσετε νέους, κοντοπόδαρους γείτονες”.

Οι σάκοι θα απομακρυνθούν κατά την επόμενη τακτική αποκομιδή. Δεν πρέπει να είναι πολύ βαριές και μεγάλες, γιατί δεν φορτώνονται με το χέρι, αλλά πρέπει να χωράνε στους κάδους.

Η μέθοδος συμπίεσης βοηθά επίσης

Το χρησιμοποιημένο χαρτί μπορεί να παραδίδεται στα πέντε κέντρα ανακύκλωσης, διαφορετικά θα πρέπει να αποθηκεύεται σε στεγνό μέρος και να τοποθετείται στον κάδο μόνο την ημέρα της αποκομιδής.

Τα πράσινα απόβλητα που καταλήγουν στον κάδο οργανικών αποβλήτων μπορούν να μεταφερθούν στους χώρους τεμαχισμού. Ποιος όμως θέλει να τα μεταφέρει με το αυτοκίνητο;

Τα απορρίμματα κουζίνας για τον κάδο οργανικών αποβλήτων δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύονται σε ανοιχτό χώρο.

Τυλίξτε τα καλά σε χαρτί”, συμβουλεύει ο Schlepper, “το πλαστικό είναι ταμπού. Με οποιοδήποτε είδος απορριμμάτων, η μέθοδος συμπίεσης στον κάδο θα μπορούσε ακόμα να δημιουργήσει λίγο επιπλέον χώρο.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης

Η Γερμανία κατατάχθηκε ως η πιο δύσκολη χώρα για ξένους κατοίκους

Μαχαιριές μεταξύ γνωστών σε κούρσα ταξί στο Μόναχο