Συνταξιούχοι Γερμανία: Πώς θα λάβετε το ενεργειακό επίδομα των €300

Η πληρωμή των 300 ευρώ στη Γερμανία μπορεί να συνοδεύεται από μια φορολογική παγίδα. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο, οι συνταξιούχοι που ζουν στη Γερμανία θα λάβουν μια ενίσχυση ύψους 300 ευρώ από την κυβέρνηση για να ανακουφιστούν από το αυξανόμενο κόστος θέρμανσης και ενέργειας.

Η πληρωμή θα κατατίθεται αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων μέσω πληρωμών από τα ταμεία τακτικής σύνταξης – με στόχο να γίνουν οι πληρωμές όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Μπορεί όμως να υπάρξουν φορολογικές επιπτώσεις αργότερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πληρωμή των 300 ευρώ για την ενεργειακή ανακούφιση είναι φορολογητέα.

Εάν έχετε ήδη εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο ποσό στη Γερμανία και πρέπει ούτως ή άλλως να υποβάλετε φορολογική δήλωση, αυτή η πληρωμή των 300 ευρώ απλώς προστίθεται στο φορολογητέο συνολικό ποσό.

Αν όμως η συγκεκριμένη πληρωμή σας ωθεί πάνω από το απαλλασσόμενο ποσό, θα πρέπει να υποβάλετε φορολογική δήλωση.

Συνταξιούχοι Γερμανία: Θα πρέπει να υποβάλω φορολογική δήλωση;

Δυστυχώς, αυτή η απάντηση δεν είναι εύκολη. Πρώτον, πρέπει να προσδιορίσετε ποιο μέρος της σύνταξής σας είναι φορολογητέο.

Αυτό εξαρτάται από το έτος κατά το οποίο συνταξιοδοτηθήκατε. Για όσους συνταξιοδοτήθηκαν το 2005 ή πριν από αυτό, μόνο το 50% του εισοδήματος από τη σύνταξή τους είναι φορολογητέο.

Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά δύο τοις εκατό κάθε επόμενο έτος. Έτσι, κάποιος που συνταξιοδοτήθηκε το 2006 θα πρέπει να πληρώσει για το 52% της σύνταξής του, μέχρι το τρέχον έτος 2022.

Οι συνταξιούχοι από το τρέχον έτος πρέπει να πληρώσουν φόρο για το 82 τοις εκατό του συνταξιοδοτικού τους εισοδήματος.

Μέχρι το 2040, το 100 τοις εκατό θα είναι φορολογητέο – αν και η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει να το παρατείνει μέχρι το 2060.

Αφού υπολογίσετε το φορολογητέο τμήμα των συνταξιοδοτικών σας εισοδημάτων, προσθέστε στο ποσό αυτό την πληρωμή των 300 ευρώ για την ενεργειακή ανακούφιση στο σύνολό της.

Ναι – στο σύνολό της – καθώς κανένα μέρος των 300 ευρώ δεν είναι αφορολόγητο.

Αφού προσθέσετε τυχόν άλλες πηγές που μπορεί να έχετε επιπλέον, όπως επενδύσεις, αν έχετε, και στη συνέχεια αφαιρέσετε τυχόν πιστώσεις, θα έχετε το συνολικό φορολογητέο εισόδημά σας.

Το 2022, αν αυτό υπερβαίνει το βασικό αφορολόγητο όριο των 10.347 ευρώ, θα πρέπει να υποβάλετε φορολογική δήλωση για το ποσό που υπερβαίνει το όριο αυτό.

Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει το μη φορολογούμενο μέρος του εισοδήματος το 2024, για να ισχύσει για το φορολογικό έτος 2023.

GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Δείτε επίσης